Przekształcenie gruntu z dzierżawy wieczystej we własność

NpmmNpmm Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Ustawa mówiąca o przekształceniu gruntu z dzierżawy wieczystej we własność umożliwiała przekształcenie tylko wtedy gdy 100% właścicieli wyrazi taką gotowość. Mam niepotwierdzoną informację, że Parlament pracuje/pracował nad nowelizacją tej ustawy, która umożliwia przekształcenie gruntu już wtedy gdy chęć wyrazi minimum 50% właścicieli. Czy jest to prawda?

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    O takiej propozycji nie słyszałem.
    Nowelizacja ma przede wszystkim dostosować ustawę do orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego, który w wyroku z dnia 26 stycznia 2010 r. (sygn. akt K 9/08):
    stwierdził niezgodność art. 4 ust. 8 i 9 ustawy o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości z Konstytucją w zakresie, w jakim wskazuje, że udzielenie bonifikaty jest obowiązkiem organu jednostki samorządu terytorialnego właściwego do wydania decyzji.

Ponieważ wskazany przepis traci ważność 9.08.2011 r. – w parlamencie trwają prace nad nowelizacją ustawy. Senat przygotował w tym miesiącu projekt nowelizacji, w którym proponuje się wprowadzenie fakultatywności udzielania bonifikat od opłaty przekształceniowej w przypadku nieruchomości stanowiących własność komunalną. Nowelizacja różnicuje więc sytuację, w zależności od właściciela danego gruntu – bonifikata „ustawowa” w dotychczasowej wysokości przysługuje co do nieruchomości stanowiących własność Skarbu Państwa (a dodatkowo organ właściwy do wydania decyzji może, na podstawie zarządzenia wojewody, udzielić jeszcze wyższej niż określona bonifikata). Inaczej ma się rzecz z nieruchomościami stanowiącymi własność jednostek samorządu terytorialnego – tutaj bonifikata może (lecz nie musi) być udzielona na podstawie uchwały właściwej rady lub sejmiku.

Źródło: http://prawo-nieruchomosci.krn.pl/Zmienia-sie-zasady-przeksztalcania-uzytkowania-wieczystego-w-prawo-wlasnosci-nieruchomosci-6_2_100_872.html
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Npmm:[/cite]Ustawa mówiąca o przekształceniu gruntu z dzierżawy wieczystej we własność umożliwiała przekształcenie tylko wtedy gdy 100% właścicieli wyrazi taką gotowość. Mam niepotwierdzoną informację, że Parlament pracuje/pracował nad nowelizacją tej ustawy, która umożliwia przekształcenie gruntu już wtedy gdy chęć wyrazi minimum 50% właścicieli. Czy jest to prawda?
    Ja też słyszałem o tej noweli ustwy, że ma się zmienić proporcja chętnych do przekształcenia - z wniosku administracyjnego- Gminy mają przystępować do przekształcenia wieczystego na własność, gdy wnioski złoży ponad 50% uprawnionych. Wartość gruntu, dla maruderów, ma być przeszacowywana co rok, ale tylko w górę.
  • Opcje
    NpmmNpmm Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Odświeżam.

Czy są jakieś newsy odnośnie tej ustawy?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.