wykupienie mieszkania

Mx3cMx3c Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,

Mam pytanie, czy jest możliwość wykupienia mieszkania od gminy po śmierci najemcy ? Czy mieszkanie przechodzi na osoby zameldowane w nim nawet jeśli nie mieszkają w nim od dłuższego czasu?

Pozdrawiam.

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W budżetówce wszystko jest mozliwe.
    Tak normalnie to na obydwa pytania odpowiedź powinna być negatywna.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    W przypadku najmu lokali obowiązują szczególne zasady następstwa po zmarłym najemcy.
    Osoby, które spełniają określone warunki wstępują z mocy prawa w stosunek najmu - podstawową przesłanką jest mieszkanie z najemcą stale do chwili jego śmierci.
    Zameldowanie stwarza jedynie domniemanie, że osoba mieszkała.
    Te osoby to:
    1) małżonek, jeżeli nie jest współnajemcą,
    2) dzieci najemcy i małżonka,
    3) inne osoby, w stosunku do kt. był zobowiązany do świadczeń alimentacyjnych,
    4) osoba, która pozostawał faktycznie we wspólnym pożyciu z najemcą.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    pawlikp80pawlikp80 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Informuje .iz jest mozliwosc wykupienia mieszkania od gminy, zalezy jaki procent bonifikaty rada gminy ustali na posiedzeniu masz prawo pierwokupu wiec idziesz do Zakladu Gosp. Komunalnej i skladasz wniosek na wykup nieruchomosci. W mojej gminie jest 60 % bonifikata, a sa gminy w ktorych mieszkanie mozna nabyc z 90 % bonifikata. Powodzenia.
  • Opcje
    Mx3cMx3c Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Chciałbym dodać że nie jestem spokrewniony w żaden sposób z najemcą tego mieszkania. Po prostu interesuje mnie wykupienie mieszkania które znajduje się pod moim , dodam że jest to mała wspólnota - nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    pawlikp80pawlikp80 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To skomplikowana sprawa Ty nie jestes spadkobierca, wiec po smierci najemcy zalozy sprawe ktos z rodziny i oni sie beda mogli ubiegac po stwierdzeniu spadku o wykup mieszkania, lub zdadza klucze do mieszkania i mieszkanie stanie sie wlasnoscia gminy.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] Mx3c:[/cite]Chciałbym dodać że nie jestem spokrewniony w żaden sposób z najemcą tego mieszkania. Po prostu interesuje mnie wykupienie mieszkania które znajduje się pod moim , dodam że jest to mała wspólnota - nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.

Pozdrawiam.

Jeżeli brak pokrewieństwa, czy pozostawania w związku małżeńskim z najemcą to jedynie stosunek pozostawania z nim we wspólnym pożyciu wchodzi w grę :shamed:
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.