grillowanie na tarasach balkonach i w ogródkach

amberamber Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam Państwa!!
Czy w myśl rozporządzenia ministra spraw wewnętrznych z dnia 7 czerwca 2010 bezwzględnie zabronione jest grillowanie na balkonach tarasach i w ogródkach? Czy jeśli np. Wspólnota uchwali regulamin w którym będzie zapis o tym że można grillować w tych miejscach a nie można w częściach wspólnie użytkowanych będzie to zgodne z prawem? Co jest w tym przypadku nadrzędne uchwała z zapisem w regulaminie czy owe rozporządzenie?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź :)
Proszę o odpowiedź dziś :)

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Co jest w tym przypadku nadrzędne uchwała z zapisem w regulaminie czy owe rozporządzenie?
    Rozporządzenie, oczywiście. Zgodnie z Konstytucją, jest ono jednym ze źródeł prawa.
    Wspólnota nie tworzy prawa, lecz działa w ramach prawa.
  • Opcje
    amberamber Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ok, czyli Wspólnota nie może w regulaminie uchwalić że grillowanie w ogródkach i na tarasach i balkonach jest dozwolone?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Może. Nawet to, że słońce wschodzi na zachodzie. :wink:
    Każdy z właścicieli może zaś zaskarżyć uchwałę sprzeczną z prawem a sąd ją z pewnością uchyli.
    Nawet bez uchylania uchwały, grilowanie będzie zabronione. Jeśli więc ktoś złamie zakaz, narazi się na sankcję - pomimo uchwały.

Nie ma sensu podejmować uchwał, o których wiadomo, że są sprzeczne z prawem, bo prędzej czy później będą przyczyną konfliktów i kłopotów.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    amber - byłbym wdzięczny, gdybys wskazał mi to rozporządzenie MSW o zakazie grillowania w ogródkach. Nie mogę tego znależć. A to wygląda na HIT. Jestem ciekaw jakie są sankcje karne.:bigsmile:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Prostuję swoją wcześniejszą wypowiedź: grillowanie na balkonach nie jest zabronione.
    Były takie plany ministerstwa, na stronie MSWiA zamieszczono nawet projekt rozporządzenia z zakazem (zabronione jest "użytkowanie urządzeń do pieczenia (grill, rożen) z otwartym paleniskiem na balkonach, loggiach, tarasach i dachach budynków mieszkalnych wielorodzinnych" - § 4.1 pkt 6 projektu), jednak w wersji podpisanej przez ministra nie ma takiego zapisu.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzięki za info. Niestety jestem zawiedziony.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] MirekL: Niestety jestem zawiedziony
    Ja też. Nie uważacie, że w związku ze zblizajacymi się wyborami można "naszych" przedstawicieli "zmusić" do działań ustawodawczych ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.