wymiana dachu
Witam, jeżeli jestem właścicielem domu i części wspólne mamy po połowie z drugim właścicielem, to czy mogę wymienić dach bez jego zgody? On nie chce się zgodzić gdyż nie inwestuje w budynek, a w dodatku zarabia na nim wynajmując swój lokal i części wspólne bez mojej zgody.Chcę dodać, że jestem właścicielem pierwszego piętra i to mnie wciąż zalewa.:cry:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Kodeks cywilny: Jeśli jednak remont dachu jest konieczny (przecieki), a współwłaściciel nie wyraża na to zgody, nie ma co czekać na postanowienie sądu - możesz sama sfinansować remont i zażądać od współwłaściciela zwrotu połowy poniesionych kosztów. Podstawa prawna: art. 209 kodeksu cywilnego: Wcześniej przygotuj dowody, świadczące o konieczności remontu: pisma w sprawie remontu, kierowane do sąsiada; dokumentację fotograficzną zalań; protokoły przeglądów okresowych budynku z zaleceniem wykonania remontu; protokoły likwidatora szkód z towarzystwa ubezpieczeniowego; opinie techniczne itp. Jeśli bowiem sąsiad nie pójdzie na ugodowe załatwienie sprawy, niezbędny będzie pozew sądowy, a wówczas dowody będą bardzo pomocne.
http://zarzadca.pl/wzory-pism-sadowych/wnioski/745-wniosek-o-wyrazenie-zgody-na-remont-dachu-mala-wspolnota.html
Masz tez prawo zaskarżyć uchwałę:
Chętnie poznam jakiś lepszy system:bigsmile: