WC NAD MIESZKANIEM ??

ziomek49ziomek49 Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam mam takie małe pytanie może ktoś mi pomoże.
Mieszkam w starym budownictwie i ogólnie ubikacji w mieszkaniach nie ma lecz sąsiad zrobił WC nad moim pokojem i bardzo mi to przeszkadza. I teraz chodzi mi o to czy bez pozwolenia od nadzoru budowlanego taka ubikacja jest legalna ?? Proszę o pomoc może ktoś tez miał już taki problem ... Pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bez pozwolenia taka ubikacja jest nielegalna. (P.S. pozwolenie wydaje starosta powiatowy, nie nadzór budowlany).
    A że tak spytam - na czym polega problem? Czemu to Ci bardzo przeszkadza?

Pozdr.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Prawdopodobnie przeszkadza mu odgłos spuszczanej wody w WC.To naprawdę może być denerwujące, przynajmniej na początku.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] prezes:[/cite]To naprawdę może być denerwujące, przynajmniej na początku.
    Bo do wszystkiego można się przyzwyczaić? :wink:
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] ziomek49:[/cite]Witam mam takie małe pytanie może ktoś mi pomoże.
    Mieszkam w starym budownictwie i ogólnie ubikacji w mieszkaniach nie ma lecz sąsiad zrobił WC nad moim pokojem i bardzo mi to przeszkadza. I teraz chodzi mi o to czy bez pozwolenia od nadzoru budowlanego taka ubikacja jest legalna ?? Proszę o pomoc może ktoś tez miał już taki problem ... Pozdrawiam
    Idź za ciosem i też zrób WC w swoim lokalu, w pionie pod WC sąsiada.
    XXI wiek i bez ubikacji?:confused:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ze sprawy wynika, że taki ewentualny WC musiałby wylądować w pokoju, skoro WC sąsiada jest nad pokojem. Poza tym, w sprawie chodzi chyba o coś innego. Pytanie było raczej proste i jasne.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    [cite] czajnik5:[/cite]Ze sprawy wynika, że taki ewentualny WC musiałby wylądować w pokoju, skoro WC sąsiada jest nad pokojem.
    Poza tym, w sprawie chodzi chyba o coś innego. Pytanie było raczej proste i jasne.
    [cite] ziomek49: początek wątku[/cite]Witam mam takie małe pytanie może ktoś mi pomoże.
    Mieszkam w starym budownictwie i ogólnie ubikacji w mieszkaniach nie ma lecz sąsiad zrobił WC nad moim pokojem i bardzo mi to przeszkadza.
    I teraz chodzi mi o to czy bez pozwolenia od nadzoru budowlanego taka ubikacja jest legalna ?? Proszę o pomoc może ktoś tez miał już taki problem ...
    Faktycznie "chodzi" o coś innego ...:fierce:
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czajnik5, muszę Ci powiedzieć, że taka sytuacja występuje w moim przypadku. Sąsiad z dołu ma pokój a ja mam nad jego pokojem łazienkę. Potem nad moją łazienką jest już normalnie łazienka sąsiada z góry a na następnych dwóch piętrach znów są pomieszczenia, w których łazienek nie ma.Co prawda rury kanalizacyjne i wodne są schowane w kanale, ale uwierz mi - słychać jak się wodę spuści...Z tym, że u nas jest to w projekcie a w przytoczonym przypadku to gość musiał jakoś wyprowadzić odpływ. Jak on to zrobił...?Nie będę opisywał co przeżył sąsiad z dołu, gdy zatkała się rura....
  • Opcje
    edytowano września 2010
    przytoczonym przypadku to gość musiał jakoś wyprowadzić odpływ. Jak on to zrobił...?
    A wyobraźmy sobie, że z tym pokojem sąsiaduje kuchnia ....:boogie:
    Jest pion, jest się, gdzie wpiąć...
    Komentarz edytowany weles1478
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Prezes, szumi zawsze, nie tylko w Twoim przypadku. Rzecz w tym, że z reguły szumi w łazience i nikomu to nie przeszkadza. Problem jest wtedy, gdy szumi w pokoju, a Ty na przykład w tym czasie podejmujesz gości obiadem.

U ciebie (u Was) należałoby pion wod.-kan. zaizolować wełną mineralną, co najmniej 5 cm, a najlepiej 10. Przy okazji zostawić zaślepione trójniki dla tych, którzy nie mają łazienek. A nuż za rok stwierdzą, że jednak gdzieś trzeba się załatwić. : )
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czajnik5 - to wcale nie było śmieszne z Twojej strony.Wyobraź sobie - o ile możesz, że takie sytuacje po prostu się zdarzają. I tyle. Nie musisz się wysilać na uszczypliwe komentarze.Uwagi tego typu zachowaj dla siebie.Ciekaw jestem, czy też byłoby Ci tak wesoło, gdybyś to akurat Ty miał pion kanalizacyjny w pokoju? Żartowniś...Może najlepiej wyprowadzić piony na zewnątrz, co?
  • Opcje
    edytowano września 2010
    Ja pragnę jedynie doradzić. Nic więcej. Należy piony zaizolować, najlepiej wełną mineralną, jeżeli nie są zakryte, albo zakryte jakąś delikatną przegrodą. A jeśli nawet są zakryte, to zawsze można położyć dodatkową warstwę wełny, powiedzmy o szerokości 1 metra, po 0,5 metra w każdą stronę od osi pionu, a następnie obudować płytą g-k, można nawet g-k x2. Grubość warstwy izolacyjnej 5 cm, a jeszcze lepiej 10. Grubość całości 5+1,25 lub 10+1,25 w przypadku pojedynczej płyty, natomiast grubość całości 5+2,50 lub 10+2,50 w przypadku podwójnej płyty.

Najlepiej zachować wszystkie zasady dotyczące montażu takich płyt. Wiesz, te wszystkie taśmy pod profile, wkręty, siatki itd. Może jak znajdę trochę czasu, to coś narysuję i wkleję jakiś detal takiej izolacji akustycznej. Póki co, jednak mam małe urwanie kapelusza (albo kabata, jak ktoś woli).

Z trójnikami pod przyszłe potrzeby również nie żartowałem. Tak nakazuje to zrobić dobra praktyka i zdrowy rozsądek, na który zresztą bardzo często się powołuję.

Pozdrawiam
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No dobra czajnik5 - wytłumaczyłeś się.:wink:Bo ja już myślałem, że sobie ze mnie jaja robisz. Jak się okazuje, w życiu jest tyle niespodzianek, nawet takie jak moja wspólnota. Nie waham się użyć słowa WYJĄTKOWA, bo wyjątkowy jest i budynek i były właściciel i cały ten porąbany układ jaki tu panuje.Uwierz mi, to jest naprawdę ewenement na skalę krajową. Dlatego ja często przynudzam, co zrobić i jak bo chcę wiedzieć jak najwięcej.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.Nawet mojego kierownika hotelu(członka zarządu WM.)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.