Pismo do zarządu

PiotrKanPiotrKan Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Wystosowałem pismo do Zarządu dot.wglądu do umowy jak długo mam oczekiwać na odpowiedź ?

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To jest pytanie do zarządu.
    Przepisy prawne nie regulują tych spraw.
    Wspólnoty czasami podejmują uchwały w sprawach "organizacyjnych" (np. regulamin wspólnoty).
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano września 2010
    [cite] PiotrKan:[/cite]Wystosowałem pismo do Zarządu dot.wglądu do umowy jak długo mam oczekiwać na odpowiedź ?
    A może, zamiast wystosowywać pismo, lepiej było udać się zarządu osobiście i poprosić o wgląd do dokumentu wspólnoty?
    Możesz skorzystać z aparatu i zrobić zdjęcia. Ewentualnie poprosić o ksero tej umowy lub poprzestać na sporządzeniu własnych notatek.

edytowano września 2010
    [cite] owner:[/cite]To jest pytanie do zarządu.
    Przepisy prawne nie regulują tych spraw.
    Regulują, jeżeli termin wykonania zobowiązania nie jest oznaczony stosujemy zasady ogólne kodeksu cywilnego, konkretnie art. 455 k.c.:
    Jeżeli termin spełnienia świadczenia nie jest oznaczony ani nie wynika z właściwości zobowiązania, świadczenie powinno być spełnione niezwłocznie po wezwaniu dłużnika do wykonania.
    Określenie terminu w uchwale jest moim zdaniem bardzo dobrym rozwiązaniem.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    PiotrKan, masz precyzyjną odpowiedź: "niezwłocznie".
    Czyli: bez zbędnej zwłoki. :smile:
    Chciałbym zobaczyć orzeczenie sądu w sprawie "zbędnej zwłoki" w udzieleniu przez zarząd wspólnoty odpowiedzi na pytanie właściciela lokalu...
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Owner ma rację, bez zbędnej zwłoki rozwiązanie sprawy, też może trochę potrwać :cry:
  • Opcje
    PiotrKanPiotrKan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Byłem w WM i poprosiłem o wgląd do umowy , byłem nie potrzebnym intruzem , dostanie Pan odpowiedz, mineło od złożenia pisma 1m-c i brak odpowiedzi .
  • Opcje
    edytowano września 2010
    [cite] PiotrKan:[/cite]Byłem w WM i poprosiłem o wgląd do umowy , byłem nie potrzebnym intruzem , dostanie Pan odpowiedz, mineło od złożenia pisma 1m-c i brak odpowiedzi .
    Złóż jeszcze jedno pismo. Wyznacz im termin np. ok. tygodnia na przygotowanie materiałów do wglądu.
    Wspomnij w nim, że już jedno pismo w tej sprawie złożyłeś i poinformuj, że zwrócisz się z tym problemem do prokuratury.
    Dokumentacja jest własnością wspólnoty, a więc również i Twoją.
    Masz prawo kontroli w/w dokumentów, które gwarantuje Tobie ustawa o własności lokali - art.29.3.

edytowano listopada -1
    Prokuratura nie stoi na straży przepisów prawa cywilnego.
    Nie będzie też stroną ani rozjemcą w sporach o sprawy majątkowe między współwłaścicielami.
    Straszenie zarządu wspólnoty prokuraturą z art. 276 Kodeksu karnego to kiepski pomysł. Zarząd jest organem wspólnoty i nie "niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznymi", również nie ukrywa ani nie usuwa dokumentów - on je najwyżej przechowuje jako prawowity depozytariusz. Żądanie wglądu do dokumentów jest roszczeniem właściciela, którego może on dochodzić przed sądem cywilnym.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    [cite] owner:[/cite]Prokuratura nie stoi na straży przepisów prawa cywilnego.
    To zrozumiałe, przecież art.276 nie pochodzi z kodeksu cywilnego.
    [cite] owner:[/cite]Nie będzie też stroną ani rozjemcą w sporach o sprawy majątkowe między współwłaścicielami.
    Nie mówimy tutaj o stronach ani o rozjemcach, mówimy o przestępstwie z art.276 kk - a od tego jest właśnie prokuratura.
    Czasem wystarczy rozmowa z delikwentami i pomaga.
    Może nakazać wydanie dokumentacji.
    Jeśli, to nie pomoże, może skierować sprawę do sądu, jako sprawę karną ( o ile będzie to zasadne).
    [cite] owner:[/cite]Straszenie zarządu wspólnoty prokuraturą z art. 276 Kodeksu karnego to kiepski pomysł.
    Nie, to nie jest kiepski pomysł i nikt nikogo nie straszy.
    To jest prawo każdego z nas - złożyć doniesienie do prokuratury, o ile są ku temu powody.
    W tym wypadku, powód daje sam zarząd, bo jak nie ma nic do ukrycia - to czemu ukrywa, nie udostępnia,
    uniemożliwia wgląd do dokumentów?
    [cite] owner:[/cite]Zarząd jest organem wspólnoty i nie "niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznymi", również nie ukrywa ani nie usuwa dokumentów - on je najwyżej przechowuje jako prawowity depozytariusz.
    I jako ten prawowity depozytariusz postanowił ich nie udostępnić i nie pokazać właścicielowi, któremu przysługuje prawo kontroli z ustawy?
    [cite] owner:[/cite]Żądanie wglądu do dokumentów jest roszczeniem właściciela, którego może on dochodzić przed sądem cywilnym.
    A dlaczegóż nie w prokuraturze?
    Na początek, dla każdego właściciela jest to prostsze rozwiązanie niż składanie pozwu w sądzie.
    Sprawy na drodze cywilnej trwają znacznie dłużej.

owner, czyich interesów bronisz w tej chwili, że tak usiłujesz zniechęcić właściciela do egzekwowania swoich praw tą drogą?

edytowano listopada -1
    owner, czyich interesów bronisz w tej chwili, że tak usiłujesz zniechęcić właściciela do egzekwowania swoich praw tą drogą?
    I kto za mną stoi? :smile:
    Takie pytanie to żenada - dyskwalifikuje autora.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    [cite] owner:[/cite]
    I kto za mną stoi? :smile:
    Takie pytanie to żenada - dyskwalifikuje autora.
    Nie wiem, kto za Tobą stoi?
    Mnie tam na pewno nie ma - obejrzyj się.

Podsumowanie, że takie pytanie to żenada - jest unikiem.
    Stwierdzenie, że dyskwalifikuje autora - następnym podsumowaniem i przejściem na poziom wycieczek osobistych, ponieważ przestała się Tobie podobać moja wypowiedź, która jest jedynie udzieleniem pełnej informacji dla zainteresowanych - to jest jedna z możliwości, którą Ty usiłowałeś zbagatelizować i przemilczeć.

edytowano listopada -1
    to jest jedna z możliwości, którą Ty usiłowałeś zbagatelizować i przemilczeć.
    Tak, bo zarządy wspólnot mi za to płacą. :bigsmile:
    Usiłowałem, robiłem, co mogłem, ale moje wysiłki spełzły na niczym. Zdemaskowałaś mnie! :shocked:
    :crazy::jumping::rolling:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Trzeba mieć tupet, żeby świętoszkowato zarzucać mi "przejście na poziom wycieczek osobistych" zaraz po insynuacji: "owner, czyich interesów bronisz w tej chwili, że tak usiłujesz zniechęcić właściciela do egzekwowania swoich praw tą drogą?"

Medice, cura te ipsum.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    [cite] owner:[/cite] Zdemaskowałaś mnie! :shocked:
    Przepraszam, ale nie takie były moje intencje.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano września 2010
    Moim zdaniem angażowanie prokuratury w tę sprawę nie ma sensu, skończy się na umorzeniu, proszę miec na uwadze, że zasadą fundamentalną w postępowaniu karnym jest domniemanie niewinności, jeżeli do tego dodamy jeszcze in dubio pro rero (nie dających się usunąc wątpliwości nie można rozstrzygac na niekorzyśc oskarzonego) oraz szczyptę "znowu ktoś nam zawraca głowę", to wynik jest oczywisty.
    Naprawdę szkoda pieniędzy podatnika, nie mówiąc o zmarnowanym czasie zawiadamiającego. Poza tym wydając rozstrzygnięcie w przedmiotowej sprawie prokuratura już odpowiednio je uzasadni, co nierzetelny zarządca najprawdopodobniej skwapliwie wykorzysta.

Należy się zwrócic do sądu rejonowego z pozwem o nakazanie.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    Zarzadca.plZarzadca.pl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Obowiązki zarządu wspólnoty mieszkaniowej – udzielanie odpowiedzi na pisma właścicieli lokali
    http://zarzadca.pl/pytania-i-odpowiedzi/69-prawo/729-obowiazki-zarzadu-wspolnoty-mieszkaniowej--udzielanie-odpowiedzi-na-pisma-wlascicieli-lokali.html
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.