Policzenie udziałów
zancia11
Użytkownik
Witam
Chciałąbym zapytać jak się oblicza udziały? Prawdopodobnie firma, która obliczała udziały policzyła je nieprawidłowo - niepoliczyła udziałów dla piwnicy i czesci wspólnych. Np. 250m2 jest pow. lokali + 100m2 piwnicy + 50m2 część wspólna. W akcie notarialnym mam podana powierzchnię 400m2 nieruchomości.
Niewiem czy zostało policzone uwzględniajac udziały z piwnicą a jeżeli nie to co wtedy z piwnicą? czy przechodzi w części wspólne? Dodatkowo jeden ostatni lokal jeszcze niejest wydzielony w KW a wiec czy piwnica dalej jest przynależna do tego lokalu?bo w aktach niema wpisane że piwnica jest częścią wspólną.
Albo czy coś zmieni to jeżeli wydzielę piwnicę na lokal użytkowy i wtedy zmienię udziały?
Wiem że dożo zapytań ale sama niewiem jak to odkręcić ponieważ myślałam że jeżeli zlecam to firmie to powinna wyliczyć prawidłowo udziały!!!!!!!
Chciałąbym zapytać jak się oblicza udziały? Prawdopodobnie firma, która obliczała udziały policzyła je nieprawidłowo - niepoliczyła udziałów dla piwnicy i czesci wspólnych. Np. 250m2 jest pow. lokali + 100m2 piwnicy + 50m2 część wspólna. W akcie notarialnym mam podana powierzchnię 400m2 nieruchomości.
Niewiem czy zostało policzone uwzględniajac udziały z piwnicą a jeżeli nie to co wtedy z piwnicą? czy przechodzi w części wspólne? Dodatkowo jeden ostatni lokal jeszcze niejest wydzielony w KW a wiec czy piwnica dalej jest przynależna do tego lokalu?bo w aktach niema wpisane że piwnica jest częścią wspólną.
Albo czy coś zmieni to jeżeli wydzielę piwnicę na lokal użytkowy i wtedy zmienię udziały?
Wiem że dożo zapytań ale sama niewiem jak to odkręcić ponieważ myślałam że jeżeli zlecam to firmie to powinna wyliczyć prawidłowo udziały!!!!!!!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
1. W razie wyodrębnienia własności lokali właścicielowi lokalu przysługuje udział
w nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością lokali. Nie można
żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej, dopóki trwa odrębna
własność lokali.
2. Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które
nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.
3. Udział właściciela lokalu wyodrębnionego w nieruchomości wspólnej odpowiada
stosunkowi powierzchni użytkowej lokalu wraz z powierzchnią pomieszczeń
przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami
do nich przynależnymi. Udział właściciela samodzielnych lokali
niewyodrębnionych w nieruchomości wspólnej odpowiada stosunkowi powierzchni
użytkowej tych lokali wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych
do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami
do nich przynależnymi.
4. Do wyznaczenia stosunku, o którym mowa w ust. 3, niezbędne jest określenie,
oddzielnie dla każdego samodzielnego lokalu, jego powierzchni użytkowej wraz
z powierzchnią pomieszczeń do niego przynależnych.
5. Jeżeli nieruchomość, z której wyodrębnia się własność lokali, stanowi grunt zabudowany
kilkoma budynkami, udział właściciela lokalu wyodrębnionego w
nieruchomości wspólnej odpowiada stosunkowi powierzchni użytkowej lokalu
wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej
wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami do nich przynależnymi.
6. W wypadku gdy na podstawie jednej czynności prawnej dokonanej przez właściciela
lub przez wszystkich współwłaścicieli nieruchomości następuje wyodrębnienie
wszystkich lokali, wysokość udziałów, o których mowa w ust. 1, określają
odpowiednio w umowie właściciel lub współwłaściciele.
7. W budynkach, w których nastąpiło wyodrębnienie własności co najmniej jednego
lokalu i ustalenie wysokości udziałów w nieruchomości wspólnej bez
uwzględnienia powierzchni pomieszczeń przynależnych lub w sposób inny niż
określony w ust. 3, a przy wyodrębnianiu kolejnych lokali ustalano wysokość
udziałów w nieruchomości wspólnej w taki sam sposób, do czasu wyodrębnienia
ostatniego lokalu stosuje się zasady obliczania udziału w nieruchomości wspólnej
takie, jak przy wyodrębnieniu pierwszego lokalu. Przepisu zdania poprzedzającego
nie stosuje się, jeżeli wszyscy właściciele lokali wyodrębnionych i
dotychczasowy właściciel nieruchomości dokonają w umowie nowego ustalenia
wysokości udziałów w nieruchomości wspólnej.