antena zbiorcza
piotr6
Użytkownik
mam pytanko podłączona była antena zbiorcza do 6ciu właścicieli tylko z tym że zasilacz umieszczony był u jednego z właścicieli do gniazdka a nie z licznika wspólnoty i teraz po 8latach właściciel powiedział dość proszę mi zapłacić 450zł za 8lat użytkowania z mojego prądu zgodziło się 4włascicieli a dwóch nie i co mamy zrobić termin jaki dał to do soboty i wyłączy jak nie dostanie 450zł z wspólnych pieniędzy z WM.
KAŻDY LOKATOR PŁACIŁ ZA ANTENĘ 1ZŁ OD LOKALU CZYLI MIESIĘCZNIE WPŁYWY BYŁY 6ZŁ ALE SZŁY NA KONTO WSPÓLNOTY I TAM POZOSTAWAŁY I POZOSTAJĄ DO TEJ PORY .
co robić:wink: w tym przypadku jak zgadza się czterech czy wypłacić z konta i zapłacić nie patrząc na pozostałych dwóch
KAŻDY LOKATOR PŁACIŁ ZA ANTENĘ 1ZŁ OD LOKALU CZYLI MIESIĘCZNIE WPŁYWY BYŁY 6ZŁ ALE SZŁY NA KONTO WSPÓLNOTY I TAM POZOSTAWAŁY I POZOSTAJĄ DO TEJ PORY .
co robić:wink: w tym przypadku jak zgadza się czterech czy wypłacić z konta i zapłacić nie patrząc na pozostałych dwóch
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Możecie też się handryczyć i uznać koszty tylko za ostatnie 3 lata - pozostała część roszczenia przedawniła się.
Oczywiście, zarówno zwrot 100% jak i za 3 lata wymaga zgody wszystkich właścicieli.
Jak rozumiem, część właścicieli wybiera wariant najbardziej radykalny: znalazł się naiwny, co płacił za nas wszystkich, to niech płaci nadal. To najgorsze wyjście, bo rodzi konflikt. W odwecie sąsiad wyłączy zasilacz, a w przyszłości będzie blokował inicjatywy innych właścicieli. Ząb za ząb...
Szkoda, że od początku nie ustaliliście zasad rozliczeń.
Opłata za antenę powinna uwzględniać pełne koszty eksploatacji.
Jeżeli wspólnota pobiera opłaty na konserwacje i utrzymanie anteny zbiorczej to winna ona zapłacić (zafakturować) koszty utrzymania systemu anteny zbiorczej temu roszczeniowemu właścicielowi - zapłacić te 450 zł oraz przenieś (jak najszybciej) zasilacz na cześć wspólną i zasilić go z prądu ADM. Skończą się zgrzyty w przyszłości.
Rozważ jeszcze sytuację gdy jest to duża wspólnota, a do anteny jest podłączona tylko część właścicieli (np. 1 klatka).
Nie dziwie sie, ze "dostawca pradu" do zasilacza w koncu sie zniecierpliwil. Kupcie piwo, siadzcie razem i pogadajcie, jak to rozliczyc, zeby jeden nie dokladal do pozostalych 5 a takze zeby na nich nie zarabial.
I szybko przeniescie zasilacz do gniazdka w czesci wspolnej
ZS 12V/100mA
230V-50hZ
12V...100Ma
chodzi nam aby wyliczyć dziennie ile pobierze prądu ,to później wyliczymy ile tak naprawdę miesięcznie pobiera takie urządzenie
czy to obowiązkowo jak się nie domaga właściciel czy podpowiedzieć by było ferr z naszej strony :sad:
proszę by znalazł się ktoś taki by wyliczył ilość zużytych kilowatów przez zasilacz parametry podane w poście
nie wiem dane są podane takie jak na zasilaczu i z nich jak ktoś umie to wyliczy jak nie potrafisz to nie pisz bo piszesz nie na temat i strzelasz by trafić nie tędy droga wyraźnie proszę jak ktoś potrafi wyliczyć to będę wdzięczny mu za takie wyliczenie
1. czytaj post dokładnie to zrozumiesz o co chodzi :shamed:
Te ok. 0,54 zł płacę gdy uwzględnię również koszty stałe przesyłu...
W tym konkretnym przypadku nie powinny być brane pod uwagę.
ja tego nigdzie nie pisałem że 500W NA DOBĘ
Albo inaczej:
jesli teraz odłączymy zasilacz to spadnie sąsiadowi koszt zużycia energii tylko o część zmienną...
https://forum.zarzadca.pl/discussion/2072/antena-zbiorcza/#Item_23
więc zapytaliśmy go w prost czy korzysta z anteny zbiorczej -odpowiedz ---tak bo płacę 1zł miesięcznie a że trafia na konto WM to mnie nic nie obchodzi ---pytanie ponowne --to dlaczego nie jesteś za tym by te pieniążki zwrócić właścicielowi przez ten okres 8lat to on ponosił koszty eksploatacji i Energi elektrycznej płacąc z własnej kieszeni ----odpowiedzi brak opuścił zebranie postanowiliśmy wypłacić tą sumę bez jego zgody jak mu nie pasuje niech zaskarży do Sądu
Popieram takie działanie. Nie ma marazmu.
Jak się bywało na różnych zebraniach to naprawde można się na przeróżne typy napatrzeć...
Czasami nóż sam się otwiera, a czasami nic tylko usiąść i płakać.