antena zbiorcza

piotr6piotr6 Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
mam pytanko podłączona była antena zbiorcza do 6ciu właścicieli tylko z tym że zasilacz umieszczony był u jednego z właścicieli do gniazdka a nie z licznika wspólnoty i teraz po 8latach właściciel powiedział dość proszę mi zapłacić 450zł za 8lat użytkowania z mojego prądu zgodziło się 4włascicieli a dwóch nie i co mamy zrobić termin jaki dał to do soboty i wyłączy jak nie dostanie 450zł z wspólnych pieniędzy z WM.
KAŻDY LOKATOR PŁACIŁ ZA ANTENĘ 1ZŁ OD LOKALU CZYLI MIESIĘCZNIE WPŁYWY BYŁY 6ZŁ ALE SZŁY NA KONTO WSPÓLNOTY I TAM POZOSTAWAŁY I POZOSTAJĄ DO TEJ PORY .
co robić:wink: w tym przypadku jak zgadza się czterech czy wypłacić z konta i zapłacić nie patrząc na pozostałych dwóch

Komentarze

• Opcje
    themoththemoth Użytkownik
    edytowano listopada -1
    bez uchwały? chyba żartujesz... jak się tamci zbuntują to będziesz musiał oddać ze swoich...
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano września 2010
    Jeżeli koszty zostały rzetelnie policzone, pozostali właściciele powinni je zwrócić. Z tym, że ten właściciel też partycypuje w kosztach do wysokości swojego udziału. Przedstawił wyliczenie kosztów? Potrącił swoją część?
    Możecie też się handryczyć i uznać koszty tylko za ostatnie 3 lata - pozostała część roszczenia przedawniła się.
    Oczywiście, zarówno zwrot 100% jak i za 3 lata wymaga zgody wszystkich właścicieli.

Jak rozumiem, część właścicieli wybiera wariant najbardziej radykalny: znalazł się naiwny, co płacił za nas wszystkich, to niech płaci nadal. To najgorsze wyjście, bo rodzi konflikt. W odwecie sąsiad wyłączy zasilacz, a w przyszłości będzie blokował inicjatywy innych właścicieli. Ząb za ząb...

Szkoda, że od początku nie ustaliliście zasad rozliczeń.
    Opłata za antenę powinna uwzględniać pełne koszty eksploatacji.
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] piotr6:[/cite] podłączona była antena zbiorcza do 6-ciu właścicieli tylko z tym że zasilacz umieszczony był u jednego z właścicieli ....po 8 latach właściciel powiedział dość proszę mi zapłacić 450 zł za 8 lat użytkowania z mojego prądu....
    KAŻDY LOKATOR PŁACIŁ ZA ANTENĘ 1 ZŁ OD LOKALU CZYLI MIESIĘCZNIE WPŁYWY BYŁY 6ZŁ ALE SZŁY NA KONTO WSPÓLNOTY
    Domniemam, że jest to mała wspólnota do 7 lokali.
    Jeżeli wspólnota pobiera opłaty na konserwacje i utrzymanie anteny zbiorczej to winna ona zapłacić (zafakturować) koszty utrzymania systemu anteny zbiorczej temu roszczeniowemu właścicielowi - zapłacić te 450 zł oraz przenieś (jak najszybciej) zasilacz na cześć wspólną i zasilić go z prądu ADM. Skończą się zgrzyty w przyszłości.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    weles1478
    Rozważ jeszcze sytuację gdy jest to duża wspólnota, a do anteny jest podłączona tylko część właścicieli (np. 1 klatka).
  • Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jest to mała WM 6lokali
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jest was 6 wlascicieli, placiliscie po 1 zl na konto wm a teraz nie umiecie tego w tak malej grupie osob rozliczyc?
    Nie dziwie sie, ze "dostawca pradu" do zasilacza w koncu sie zniecierpliwil. Kupcie piwo, siadzcie razem i pogadajcie, jak to rozliczyc, zeby jeden nie dokladal do pozostalych 5 a takze zeby na nich nie zarabial.
    I szybko przeniescie zasilacz do gniazdka w czesci wspolnej
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zachodzi jeszcze pytanie czy to urządzenie naprawdę zżera prądu za prawie 70 zł rocznie...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]Zachodzi jeszcze pytanie czy to urządzenie naprawdę zżera prądu za prawie 70 zł rocznie...
    Można policzyć: 70 zł /rok / 365 dni = 0,19 zł / dobę itd.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    0,19 zł/dobę = 500 W/dobę = 20 W/h - naprawdę aż tyle?
  • Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    nie wiemy jak to przeliczyć moze ktoś wie podaje dane zasilacza
    ZS 12V/100mA
    230V-50hZ
    12V...100Ma
    chodzi nam aby wyliczyć dziennie ile pobierze prądu ,to później wyliczymy ile tak naprawdę miesięcznie pobiera takie urządzenie
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    i dolicz amortyzacje gniazdka elektrycznego i dzierzawe kawalka mieszkania :wink:
  • Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]i dolicz amortyzacje gniazdka elektrycznego i dzierzawe kawalka mieszkania :wink:

czy to obowiązkowo jak się nie domaga właściciel czy podpowiedzieć by było ferr z naszej strony :sad:

proszę by znalazł się ktoś taki by wyliczył ilość zużytych kilowatów przez zasilacz parametry podane w poście
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    proszę by znalazł się ktoś taki by wyliczył ilość zużytych kilowatów przez zasilacz parametry podane w poście
    Jakies forum elektrykow znajdz moze lepiej
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]weles1478
    Rozważ jeszcze sytuację gdy jest to duża wspólnota, a do anteny jest podłączona tylko część właścicieli (np. 1 klatka).
    A jak to różnica? Instalacja RTV to część wspólna, służy kilku właścicielom lokali.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] piotr6:[/cite]nie wiemy jak to przeliczyć moze ktoś wie podaje dane zasilacza
    ZS 12V/100mA
    230V-50hZ
    12V...100Ma
    chodzi nam aby wyliczyć dziennie ile pobierze prądu ,to później wyliczymy ile tak naprawdę miesięcznie pobiera takie urządzenie
    A jaką moc pobiera ile Wat? Spotykane to 2-5 W/godzinę.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]0,19 zł/dobę = 500 W/dobę = 20 W/h - naprawdę aż tyle?
    jak Ty wyliczyłeś te 500W/dobę? po ile u Was jest 1 kW? U Nas to koszt 0,52 zł/kWh.
  • Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] piotr6:[/cite]nie wiemy jak to przeliczyć moze ktoś wie podaje dane zasilacza
    ZS 12V/100mA
    230V-50hZ
    12V...100Ma
    to są dane i jak ktoś może wyliczyć z tego ile zasilacz pobierze na dobę będę wdzięczny chcę podpowiedzieć że to zwykły zasilacz antenowy do gniazdka 230v-50Hz 12voltowy:confused:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Może to być zasilacz o mocy 2 Watów/godzinę .
  • Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano września 2010
    [cite] weles1478:[/cite]Może to być zasilacz o mocy 2 Watów/godzinę .
    chyba wyraźnie napisałem dane zasilacza jakie są na nim a ty piszesz mi o mocy 2 watach /na godz
    nie wiem dane są podane takie jak na zasilaczu i z nich jak ktoś umie to wyliczy jak nie potrafisz to nie pisz bo piszesz nie na temat i strzelasz by trafić nie tędy droga wyraźnie proszę jak ktoś potrafi wyliczyć to będę wdzięczny mu za takie wyliczenie
    1. czytaj post dokładnie to zrozumiesz o co chodzi :shamed:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Piotruś ja odczytałem na swoim od TV - on ma 2 waty mocy.
    to są dane i jak ktoś może wyliczyć z tego ile zasilacz pobierze na dobę będę wdzięczny chcę podpowiedzieć że to zwykły zasilacz antenowy do gniazdka 230v-50Hz 12voltowy:confused:
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Cenę 1 kWh wynosi 0,39 zł.
    Te ok. 0,54 zł płacę gdy uwzględnię również koszty stałe przesyłu...
    W tym konkretnym przypadku nie powinny być brane pod uwagę.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]Cenę 1 kWh wynosi 0,39 zł.
    Te ok. 0,54 zł płacę gdy uwzględnię również koszty stałe przesyłu...
    W tym konkretnym przypadku nie powinny być brane pod uwagę.
    Dlaczego? Koszt to pełny koszt a nie wybiórczy...
    jak Ty wyliczyłeś te 500W/dobę? po ile u Was jest 1 kW? U Nas to koszt 0,52 zł/kWh.
  • Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano listopada -1

ja tego nigdzie nie pisałem że 500W NA DOBĘ
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bo koszty stałe ponoszę niezależnie od tego czy mam ten zasilacz czy go nie mam.
    Albo inaczej:
    jesli teraz odłączymy zasilacz to spadnie sąsiadowi koszt zużycia energii tylko o część zmienną...
  • Opcje
    edytowano września 2010
    [cite] piotr6:[/cite]jak Ty wyliczyłeś te 500W/dobę? po ile u Was jest 1 kW? U Nas to koszt 0,52 zł/kWh.

ja tego nigdzie nie pisałem że 500W NA DOBĘ
    Czy Ty jesteś a-z?
    https://forum.zarzadca.pl/discussion/2072/antena-zbiorcza/#Item_23
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]Bo koszty stałe ponoszę niezależnie od tego czy mam ten zasilacz czy go nie mam.
    Albo inaczej:
    jesli teraz odłączymy zasilacz to spadnie sąsiadowi koszt zużycia energii tylko o część zmienną...
    ...a dlaczego sąsiad ma sponsorować koszty "stałe", które sam ponosi. Jeżeli jest inny użytkownik jego EE to niech się dołoży ...Logiczne?
  • Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    widzisz zrobiliśmy zebranko w tej sprawie i każdy się wypowiedział tylko najgorsze jest to że jeden idiota bo juz brak określenia na takiego typa powiedział w taki oto sposób jestem za przeniesieniem zasilacza na klatkę schodową by byl zasilany z licznika WM ale koszty nie powinny być zwrócone właścicielowi ? nie umiał wytłumaczyć dlaczego!!!
    więc zapytaliśmy go w prost czy korzysta z anteny zbiorczej -odpowiedz ---tak bo płacę 1zł miesięcznie a że trafia na konto WM to mnie nic nie obchodzi ---pytanie ponowne --to dlaczego nie jesteś za tym by te pieniążki zwrócić właścicielowi przez ten okres 8lat to on ponosił koszty eksploatacji i Energi elektrycznej płacąc z własnej kieszeni ----odpowiedzi brak opuścił zebranie postanowiliśmy wypłacić tą sumę bez jego zgody jak mu nie pasuje niech zaskarży do Sądu
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Słusznie!
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] piotr6:[/cite] że jeden idiota bo juz brak określenia na takiego typa powiedział;więc zapytaliśmy go w prost czy korzysta z anteny zbiorczej -odpowiedz ---tak bo płacę 1zł miesięcznie a że trafia na konto WM to mnie nic nie obchodzi ---
    Trzeba by mu uzmysłowić, że płaci nie czynsz tylko zaliczki =1 zł a te należy rozliczać ,
    [cite] piotr6:[/cite] że jeden idiota bo juz brak określenia na takiego typa powiedział;-odpowiedzi brak opuścił zebranie
    postanowiliśmy wypłacić tą sumę bez jego zgody jak mu nie pasuje niech zaskarży do Sądu
    Popieram takie działanie. Nie ma marazmu.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wtręt filozoficzny:
    Jak się bywało na różnych zebraniach to naprawde można się na przeróżne typy napatrzeć...
    Czasami nóż sam się otwiera, a czasami nic tylko usiąść i płakać.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]Wtręt filozoficzny:
    Jak się bywało na różnych zebraniach to naprawde można się na przeróżne typy napatrzeć...
    Czasami nóż sam się otwiera, a czasami nic tylko usiąść i płakać.
    Nie trzeba chodzić na zebrania ...wystarczy na fora.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Taak, też masz rację...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.