plan gospodarczy
malgic
Użytkownik
Witam,
czy uchwalony uchwałą właścicieli plan gospodarczy na dany rok jest sztywny? tzn. czy jeżeli zostało zrealizowane już wszystko co plan przewiduje a mam jeszcze środki to czy mogę pomalować klatki i wymienić w ich okna mimo że plan gospodarczy tego nie uwzględniał? Zaznaczam że wprowadziłam tam kilka pozycji "inne" więc jakby mam małą furtkę. A może powinnam zmienić uchwałą plan i wprowadzić tam proponowane prace konserwacyjne. A może wystarczy tylko poinformować właścicieli że zamierzamy podjąć się jeszcze dodatkowych przedsięwzięć? A może nić nie muszę robić poza malowaniem i wymianą okien?. Proszę o pomoc bo jutro już przychodzą monterzy do okien ;-)
czy uchwalony uchwałą właścicieli plan gospodarczy na dany rok jest sztywny? tzn. czy jeżeli zostało zrealizowane już wszystko co plan przewiduje a mam jeszcze środki to czy mogę pomalować klatki i wymienić w ich okna mimo że plan gospodarczy tego nie uwzględniał? Zaznaczam że wprowadziłam tam kilka pozycji "inne" więc jakby mam małą furtkę. A może powinnam zmienić uchwałą plan i wprowadzić tam proponowane prace konserwacyjne. A może wystarczy tylko poinformować właścicieli że zamierzamy podjąć się jeszcze dodatkowych przedsięwzięć? A może nić nie muszę robić poza malowaniem i wymianą okien?. Proszę o pomoc bo jutro już przychodzą monterzy do okien ;-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wymiana okien "na klatkach" (liczba mnoga) to chyba nie jest mały wydatek? To nie to samo, co wymiana klamki czy naprawa klamki.
W planie gospodarczym nie powinno być nieokreślonych worków typu "inne", lecz wykaz pozycji kosztów (ile i za co), planowanych na bieżący rok. Czasami mogą wystąpić przesunięcia lub przekroczenia, ale dodatkowe pozycje wydatków, nieobjętych zgodą właścicieli, to samowola. Powinna być uchwała.
Dziś przygotuję uchwałę w sprawie zmiany uchwały w sprawie przyjęcia planu gospodarczego. Zapukam do każdego z mieszkań i w drodze indywidualnego zbierania głosów zbiorę podpisy aprobujące przedsięwzięcie - zresztą takie zagospodarowanie środków wolnych było wynikiem pomysłów właścicieli tylko nie unormowaliśmy tych pomysłow.
Czy to rozwiązanie też jest szokujące?
Może to być też odrębna uchwała o przeznaczeniu wolnych środków wspólnoty.
Powinnaś zmienić Plan remontów na ten rok rozszerzając go o prace, które chcesz wykonać. (pomalować klatki i wymienić w ich okna)
W Panie Gospodarczym podaje się PLANOWANE przychody i wydatki. Z niego będziesz się rozliczać w I kwartale 2011 roku.
Koszty remontów wchodzą w skład kosztów NW (art. 14 pkt 1 ustawy).
To, że u ciebie plan remontów jest przyjmowany osobną uchwałą nie znaczy, że wszędzie tak jest.
którą otrzymuje właściciel lokalu z tę różnicą, że obejmuje on okres całego roku.
Powinny w nim być pokazane PLANOWANE przychody i Planowane Wydatki.
Plan Remontów jest zbiorem pozycji/prac, które wspólnota planuje na dany rok wykonać w częściach wspólnych.
Ale rób jak chcesz, to twój biznes.
Zarówno wymiana okien, jak i malowanie klatek schodowych to remont.
Konserwacja to wymiana klamki w drzwiach, regulacja zawiasów, przeglądy okresowe, czyszczenie kominów, wymiana stłuczonej szyby itp.
Pod pojęciem "remont", zgodnie a art. 3 pr. bud. należy rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a nie stanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym. Z definicji tej wynika, że pojęcie remontu ustawodawca wyraźnie odgranicza od "bieżącej konserwacji". Bieżąca konserwacja nie wymaga bowiem ani pozwolenia na budowę, ani zgłoszenia, o którym mowa w art. 30 pr. bud. Ustawodawca nie wyjaśnił natomiast, co należy rozumieć pod pojęciem bieżącej konserwacji. Jak zauważa NSA w wyroku z dnia 24 września 1999 r. (IV SA 1530/97, niepubl.), nie wiadomo, kiedy kończy się bieżąca konserwacja, a zaczyna remont. NSA podkreślił, że z etymologicznego punktu widzenia różnica znaczeniowa tych pojęć powinna wynikać z zakresu i częstotliwości wykonywanych robót budowlanych. Bieżącą konserwację powinny stanowić roboty budowlane wykonywane na bieżąco w zakresie węższym niż roboty budowlane określone remontem.
Niektóre remonty nie wymagają ani pozwolenia, ani zgłoszenia - np. remont lokalu (o ile np. nie naruszysz części konstrukcyjnych budynku).
Kwestie definicyjne nie mają tu znaczenia - ważne, że musisz mieć zgodę właścicieli w formie uchwały.
Sprawy administracyjne (uzyskanie pozwolenia) spełniają drugorzędną rolę wewnątrz wspólnoty.
Uwarunkowania administracyjne są brane pod uwagę przy przystąpieniu do realizacji Planu Remontu NW.