kompensata między rachunkami wspólnoty
jehoannah
Użytkownik
Witam. Jestem zarządcą wspólnoty, która parę miesięcy wstecz spółce gminnej nie zapłaciła za zarządzanie, sprzątanie oraz koszenie trawy (spółka ta była zarządcą i jednocześnie wykonywała roboty budowlane na zlecenie wspólnoty). Teraz były zarządca (spółka gminna) przysyła mi kompensatę, gdyż nie płaciła ona Wspólnocie za media i chce sobie to skompensować (media płacą w imieniu Gminy). Nie byłoby w tym nic wielkiego, oprócz tego, że do kompensaty chcą wrzucić również rozliczenie f.remontowego (wspólnota nie zapłaciła za remont kominów). Uważam, że jeśli zgodzą się na kompensatę to tylko z f. bieżącego, a nie ma mowy o f. remontowym. Czy mam rację?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Potrącenie należności nie wymaga zgody dłużnika (wspólnoty).
Nie ma tu czego uznawać.
Uznawać (lub nie) można dług, czyli zobowiązanie przeterminowane.
Wspólnota może kwestionować istnienie zadłużenia w ogóle (jeżeli zapłaciła wszystko i w terminie) lub jej wysokość (nie zapłaciła wszystkiego lub część zapłaciła po terminie, ale kwestionuje naliczone odsetki).
np. jakie były warunki płatności ,
czy brak protokołu odbioru prac wstrzymywał zapłatę,
co z kaucją gwarancyjną za wykonane roboty,itd.
Dlaczego przelewu nie dokonał zarząd wspólnoty?
Zabrakło wyobraźni w momencie "blokowania" uprawnień zarządcy. A wcześniej przy nadawaniu mu uprawnień do dysponowania kontem wspólnoty.