Kratka wentylacyjna w elewacji budyku?

anka_wpanka_wp Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam na forum (mój pierwszy wpis ;),

Mieszkam w 5 piętrowej kamienicy (lata 60'te /nie zabytek). Planujemy zainstalowanie wymuszonej wentylacji (rekuperatora)
W tym celu musimy zrobić w murze budynku otwór wielkości ok. 45x30cm na wlocie i zwężający się mniej więcej w połowie do otworu 15x10 (musi pomieścić tłumnik). Mieszkanie w budynku z cegły, ściana ok. 65cm.

Wspólnota nie ma statutu czy regulaminu (np. pkt. odnoszących się do elewacji)
Szukałam na tym forum informacji i znalazłam odwołania do art. 206 Kodeksu cywilnego, czyli te artykuły:
http://www.zarzadca.pl/content/view/711/32/
http://www.podatki.biz/sn_autoryzacja/logowanie.php5/artykuly/13_7455.htm?idDzialu=13&idArtykulu=7455

które w sumie pasują do mojej sytuacji, ale zaniepokoiła mnie jedna rzecz:

"Uzależnianie możliwości montażu urządzeń klimatyzacyjnych, anten satelitarnych, czy krat antywłamaniowych, jak również reklam od podjęcia uchwały może nastąpić wyłącznie w sytuacji, gdy utrudnia to korzystanie z innych lokali lub narusza konstrukcję nośną ściany."

Jak interpretować "narusza konstrukcję nośną ściany"? Bo teoretycznie narusza (w sensie takim, że jest na wylot) ale nie narusza w taki sposób aby zmieniła się nośność ściany czy cokolwiek co zagraża stabilności ściany/budynku. Odpowiednie dokumenty będę miała od inspektora budowlanego.

Dzięki za poradę!
ps. uprzedzam ew. pytania: kominy są przypisane do mieszkania, nie ma wspólnego z sąsiadami wylotu.

Komentarze

• Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kominy wentylacyjne są częścią wspólną. Potrzebna ci będzie uchwała wspólnoty na wykonanie dodatkowych otworów.
    Najlepiej wystąpić do Wspólnoty/administratora o wydanie warunków technicznych jakie musisz spełnić by wpiąć się z wentylacją mechaniczną.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    [cite] weles1478:[/cite]Kominy wentylacyjne są częścią wspólną. Potrzebna ci będzie uchwała wspólnoty na wykonanie dodatkowych otworów.
    Najlepiej wystąpić do Wspólnoty/administratora o wydanie warunków technicznych jakie musisz spełnić by wpiąć się z wentylacją mechaniczną.

Nie muszę wiercić dodatkowych otworów w kominach wentylacyjnych. Do komina wentylacyjnego który już jest będzie odprowadzony wylot.

Pytałam o otwór w elewacji, pod oknem. Ten otwór potrzebny jest do czerpania powietrza.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak interpretować "narusza konstrukcję nośną ściany"? Bo teoretycznie narusza (w sensie takim, że jest na wylot) ale nie narusza w taki sposób aby zmieniła się nośność ściany czy cokolwiek co zagraża stabilności ściany/budynku. Odpowiednie dokumenty będę miała od inspektora budowlanego.
    Przebicie otworu niewątpliwie narusza część konstrukcyjną budynku, jaką jest ściana nośna.
    Tu nie chodzi o "zmianę nośności" ściany. Chodzi o to, że jest to część wspólna, której naruszenie jest czynnością przekraczającą zarząd zwykły i we wspólnocie liczącej ponad 7 lokali wymaga zgody ogółu właścicieli w formie uchwały (podejmowanej co do zasady większością udziałów).
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]
    Przebicie otworu niewątpliwie narusza część konstrukcyjną budynku, jaką jest ściana nośna.
    Tu nie chodzi o "zmianę nośności" ściany. Chodzi o to, że jest to część wspólna, której naruszenie jest czynnością przekraczającą zarząd zwykły i we wspólnocie liczącej ponad 7 lokali wymaga zgody ogółu właścicieli w formie uchwały (podejmowanej co do zasady większością udziałów).

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. No to muszę uderzać do zarządu po uchwałę :)
    Mam nadzieję, że sąsiedzi nie będą robili trudności w sumie przecież im to nic nie szkodzi.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] anka_wp:[/cite]Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. No to muszę uderzać do zarządu po uchwałę :bigsmile:
    Mam nadzieję, że sąsiedzi nie będą robili trudności w sumie przecież im to nic nie szkodzi.
    Prawie . Po uchwalę "idziesz" do wspólnoty za pośrednictwem/poprzez Zarząd(u)
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] weles1478:[/cite]Po uchwalę "idziesz" do wspólnoty za pośrednictwem/poprzez Zarząd(u)
    anka_wp to właśnie napisała:
    [cite] anka_wp:[/cite]No to muszę uderzać do zarządu po uchwałę :bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Układałam sobie już z kim pójdę w tej sprawie rozmawiać i tak mi przyszło jednak dalej do głowy :)

Wg mnie nie da się zamontować klimatyzacji bez narusza konstrukcji ściany (w takiej wykładni jak przyjął owner w tym wątku).
    No bo w jaki sposób bez naruszania przymocować taką klimę która sporo waży? Trzeba bardzo głęboko wwiercić się w ścianę (mocowanie) i najważniejsze wywiercić otwór doprowadzający klimatyzowane powietrze (dużo mniejszy niż w moim przypadku ale jednak otwór na wylot).
    Więc może jednak nie o to chodzi? Może ktoś z forumowicz robił coś takiego?

Myślę sobie o tym bo wolałabym uniknąć całego tego zamieszania z uchwałą, komentarzy w stylu "co też ta Anka wymyśliła..." / sąsiedzi są dosyć "konserwatywni" ;) No i w sumie zawsze jest tak że jak się coś od kogoś chce ten ktoś rzadko robi to bezinteresownie (taka podobno polska natura, ale bym nie uogólniała ;) (a tak już totalnie na marginesie to moja kratka będzie prawie niewidoczna w porównaniu do klimatyzatora)

pozdr.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] anka_wp:[/cite]Myślę sobie o tym bo wolałabym uniknąć całego tego zamieszania z uchwałą, komentarzy w stylu "co też ta Anka wymyśliła..." / sąsiedzi są dosyć "konserwatywni" ;) No i w sumie zawsze jest tak że jak się coś od kogoś chce ten ktoś rzadko robi to bezinteresownie (taka podobno polska natura, ale bym nie uogólniała ;) (a tak już totalnie na marginesie to moja kratka będzie prawie niewidoczna w porównaniu do klimatyzatora) pozdr.
    Słuchaj, jak ingerujesz w części wspólne, niezbędna jest uchwała właścicieli lokali lub rozstrzygniecie przez sąd,
    jeżeli chcesz to zrobić zgodnie z prawem.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.