Kratka wentylacyjna w elewacji budyku?
anka_wp
Użytkownik
Witam na forum (mój pierwszy wpis ,
Mieszkam w 5 piętrowej kamienicy (lata 60'te /nie zabytek). Planujemy zainstalowanie wymuszonej wentylacji (rekuperatora)
W tym celu musimy zrobić w murze budynku otwór wielkości ok. 45x30cm na wlocie i zwężający się mniej więcej w połowie do otworu 15x10 (musi pomieścić tłumnik). Mieszkanie w budynku z cegły, ściana ok. 65cm.
Wspólnota nie ma statutu czy regulaminu (np. pkt. odnoszących się do elewacji)
Szukałam na tym forum informacji i znalazłam odwołania do art. 206 Kodeksu cywilnego, czyli te artykuły:
http://www.zarzadca.pl/content/view/711/32/
http://www.podatki.biz/sn_autoryzacja/logowanie.php5/artykuly/13_7455.htm?idDzialu=13&idArtykulu=7455
które w sumie pasują do mojej sytuacji, ale zaniepokoiła mnie jedna rzecz:
"Uzależnianie możliwości montażu urządzeń klimatyzacyjnych, anten satelitarnych, czy krat antywłamaniowych, jak również reklam od podjęcia uchwały może nastąpić wyłącznie w sytuacji, gdy utrudnia to korzystanie z innych lokali lub narusza konstrukcję nośną ściany."
Jak interpretować "narusza konstrukcję nośną ściany"? Bo teoretycznie narusza (w sensie takim, że jest na wylot) ale nie narusza w taki sposób aby zmieniła się nośność ściany czy cokolwiek co zagraża stabilności ściany/budynku. Odpowiednie dokumenty będę miała od inspektora budowlanego.
Dzięki za poradę!
ps. uprzedzam ew. pytania: kominy są przypisane do mieszkania, nie ma wspólnego z sąsiadami wylotu.
Mieszkam w 5 piętrowej kamienicy (lata 60'te /nie zabytek). Planujemy zainstalowanie wymuszonej wentylacji (rekuperatora)
W tym celu musimy zrobić w murze budynku otwór wielkości ok. 45x30cm na wlocie i zwężający się mniej więcej w połowie do otworu 15x10 (musi pomieścić tłumnik). Mieszkanie w budynku z cegły, ściana ok. 65cm.
Wspólnota nie ma statutu czy regulaminu (np. pkt. odnoszących się do elewacji)
Szukałam na tym forum informacji i znalazłam odwołania do art. 206 Kodeksu cywilnego, czyli te artykuły:
http://www.zarzadca.pl/content/view/711/32/
http://www.podatki.biz/sn_autoryzacja/logowanie.php5/artykuly/13_7455.htm?idDzialu=13&idArtykulu=7455
które w sumie pasują do mojej sytuacji, ale zaniepokoiła mnie jedna rzecz:
"Uzależnianie możliwości montażu urządzeń klimatyzacyjnych, anten satelitarnych, czy krat antywłamaniowych, jak również reklam od podjęcia uchwały może nastąpić wyłącznie w sytuacji, gdy utrudnia to korzystanie z innych lokali lub narusza konstrukcję nośną ściany."
Jak interpretować "narusza konstrukcję nośną ściany"? Bo teoretycznie narusza (w sensie takim, że jest na wylot) ale nie narusza w taki sposób aby zmieniła się nośność ściany czy cokolwiek co zagraża stabilności ściany/budynku. Odpowiednie dokumenty będę miała od inspektora budowlanego.
Dzięki za poradę!
ps. uprzedzam ew. pytania: kominy są przypisane do mieszkania, nie ma wspólnego z sąsiadami wylotu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Najlepiej wystąpić do Wspólnoty/administratora o wydanie warunków technicznych jakie musisz spełnić by wpiąć się z wentylacją mechaniczną.
Nie muszę wiercić dodatkowych otworów w kominach wentylacyjnych. Do komina wentylacyjnego który już jest będzie odprowadzony wylot.
Pytałam o otwór w elewacji, pod oknem. Ten otwór potrzebny jest do czerpania powietrza.
Tu nie chodzi o "zmianę nośności" ściany. Chodzi o to, że jest to część wspólna, której naruszenie jest czynnością przekraczającą zarząd zwykły i we wspólnocie liczącej ponad 7 lokali wymaga zgody ogółu właścicieli w formie uchwały (podejmowanej co do zasady większością udziałów).
Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. No to muszę uderzać do zarządu po uchwałę
Mam nadzieję, że sąsiedzi nie będą robili trudności w sumie przecież im to nic nie szkodzi.
Wg mnie nie da się zamontować klimatyzacji bez narusza konstrukcji ściany (w takiej wykładni jak przyjął owner w tym wątku).
No bo w jaki sposób bez naruszania przymocować taką klimę która sporo waży? Trzeba bardzo głęboko wwiercić się w ścianę (mocowanie) i najważniejsze wywiercić otwór doprowadzający klimatyzowane powietrze (dużo mniejszy niż w moim przypadku ale jednak otwór na wylot).
Więc może jednak nie o to chodzi? Może ktoś z forumowicz robił coś takiego?
Myślę sobie o tym bo wolałabym uniknąć całego tego zamieszania z uchwałą, komentarzy w stylu "co też ta Anka wymyśliła..." / sąsiedzi są dosyć "konserwatywni" No i w sumie zawsze jest tak że jak się coś od kogoś chce ten ktoś rzadko robi to bezinteresownie (taka podobno polska natura, ale bym nie uogólniała (a tak już totalnie na marginesie to moja kratka będzie prawie niewidoczna w porównaniu do klimatyzatora)
pozdr.
jeżeli chcesz to zrobić zgodnie z prawem.