WŁĄCZENIE OGRZEWANIA C O W BUDYNKU WSPÓLNOTY

Pani BeataPani Beata Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam
Tym razem mam watek-pytanie:
W jaki sposób w Waszych Wspólnotach rozwiązano temat włączenia ogrzewania C O budynku.
Kiedy konkretnie nastepuje włączenie instalacji C O?
Proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    TsudaTsuda Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Definicję sezonu grzewczego podaje rozporządzenie z dnia 15 stycznia 2007 r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemów ciepłowniczych sezon grzewczy to okres, w którym warunki atmosferyczne powodują konieczność ciągłego dostarczania ciepła w celu ogrzewania obiektów. Oznacza to, że przepisy nie określają dokładnego terminu rozpoczęcia i zakończenia sezonu grzewczego. Włączenie ogrzewania odbywa się zawsze na indywidualne zgłoszenie zarządu lub zarządcy.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dziękuję za aktywność, ale kompletnie nie o to pytam :( Definicja jest mi znana.
    Pytam konkretnie. Chciałabym np. przeczytać:
    "W mojej Wspólnocie Zarząd włącza ogrzewanie C O wtedy, kiedy temperatura za oknem przez trzy kolejne dni
    wyniesie mniej niż XXX stopni".
    Albo:
    "W mojej Wspólnocie ogrzewanie C O włącza specjalny automat eżeli temp. spadnie poniżej XXX stopni".
    O takie konkretne odpowiedzi proszę. Myśle, że wiele osób z forum zainteresuje ten wątek.
    Pozdrawiam
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Proszę bardzo:
    W mojej Wspólnocie ogrzewanie każdy włącza sobie sam, bo mamy indywidualne (lokalowe) systemy grzewcze.
    Mój kocioł gazowy włącza się automatycznie, jeśli temperatura w mieszkaniu spadnie poniżej określonego poziomu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dziękuję, o to mi chodziło. To bardzo wygodny system.
    A jak z ogrzewaniem części wpólnej? garaże, klatki schodowe, korytarze itp. jeżeli oczywiście posiadacie takowe..
    Proszę również innych o wypowiedzi, zwłaszcza tych, którzy nie mają indywidualnych systemów gazowych
    i są podłączeni do sieci miejskiej C O.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Acha, bym zapomniała. w mojej Wspólnocie obowiązuje zasada: Jeżeli wiekszość właścicieli nie zadecyduje inaczej,
    to Zarząd postanawia o włączeniu C O jeżeli temp. za oknem przez 3 kolejne dni będzie niższa niz 15 stopni Celsjusza.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A jak z ogrzewaniem części wpólnej?
    Nie jest ogrzewana.
    Zarząd postanawia o włączeniu C O jeżeli temp. za oknem przez 3 kolejne dni będzie niższa niz 15 stopni Celsjusza.
    Ciekawe zajęcie dla zarządu: pomiary temperatury, prowadzenie ewidencji, odliczanie dni... :wink:
  • Opcje
    edytowano września 2010
    Bez przesady... w XXI wieku wystarczy pogodowy portal internetowy.
    Mimo to nie uważam tego rozwiązanie za idealne :wink:
    Może inni napiszą jak jest w ich wspólnotach.
    Jak mam pisać tylko z ownerem to nie ma sensu... my już oboje napisaliśmy jak
    sprawa wyglada w naszych Wspólnotach.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli uznaliście, że będzie o tym decydować zarząd, to niech decyduje.
    Trzeba wierzyć w racjonalność jego decyzji i nie wymagać prowadzenia obserwacji meteorologicznych, które nikomu do niczego nie są potrzebne.
  • Opcje
    TsudaTsuda Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarząd postanawia o włączeniu C O jeżeli temp. za oknem przez 3 kolejne dni będzie niższa niz 15 stopni Celsjusza.
    I słusznie. W ustaleniach regulaminu wspólnoty odniósłbym się właśnie do treści starego rozporządzenia tj. rozpoczęcie ogrzewania mogło nastąpić wówczas, jeżeli temperatura zewnętrzna o godz. 19.00 w ciągu kolejnych trzech dni była niższa od plus 12C.
    Temperatury i godziny do ustalenia;)
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja wprowadziłbym inny zapis: jeżeli temperatura WEWNĘTRZNA przez kolejne 3 dni o 19:34 będzie nie wyższa, niż 12 stopni, to włączamy ogrzewanie.

A na poważnie, chętnie bym podyskutował Pani Beatko, żeby nie czuła się Pani taka osamotniona przy Ownerze, ale mam - niestety - tak samo jak Owner. Perspektywa bycia samotnym przy Ownerze i dodatkowo Czajniku 5 to chyba marna perspektywa.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    akeraakera Użytkownik
    edytowano listopada -1
    u nas o włączeniu ogrzewania decyduje zarząd, kiedy .., według uznania lub jeśli pojawią się takie komunikaty od mieszkańców.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Pytanie do akery.
    Czy jak pojawią sie pierwsze komunikaty? Czy jak umownie duża ilość komunikatów?
  • Opcje
    akeraakera Użytkownik
    edytowano listopada -1
    nie ma sztywnych ram, według uznania.
    Tu dużo zależy od rozsądku, ponieważ może ktoś się wygłupiać i np dzwonić w sierpniu że jest mu zimno wq mieszkaniu.
    Może to nie jest najlepsza opcja ale trudno tu jakieś ramy wyznaczać.
    Zarówno wersja, że włączamy jak na zewnątrz będzie max. 12 stopni o 19-ej czy jak co najmniej 5 osób zadzwoni to właczamy znajdzie zwolenników i przeciwników.
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano września 2010
    [cite] Pani Beata:[/cite]W jaki sposób w Waszych Wspólnotach rozwiązano temat włączenia ogrzewania C O budynku.
    Kiedy konkretnie nastepuje włączenie instalacji C O?
    U mnie, we wspólnocie, w regulaminie rozliczania EC zapisano, że włączenie ogrzewania (C.O.) następuje,
    jeżeli prognozowana ("Pogoda" po dzienniku TV1)
    temperatura przez trzy kolejne doby w nocy jest mniejsza niż +8 st.
    i drugi warunek prognozowana temperatura w dzień jest mniejsza niż +14 st. (bo nie puści automat pogodowy) lub
    na pisemny wniosek 1/5 właścicieli lokali.
    Komentarz edytowany weles1478
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    u mnie tak jak u akery - wolna amerykanka na wyczucie. Może warto to uregulować? Pomyślę...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.