jak prawidłowo wyliczyć wielkość udziałów wszystkich właścicieli
PiotrKan
Użytkownik
Proszę o podpowiedź tych którzy mają wprawę ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
art.3 .3. Udział właściciela lokalu wyodrębnionego w nieruchomości wspólnej odpowiada
stosunkowi powierzchni użytkowej lokalu wraz z powierzchnią pomieszczeń
przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami
do nich przynależnymi.
Udział właściciela samodzielnych lokali niewyodrębnionych w nieruchomości wspólnej odpowiada stosunkowi powierzchni
użytkowej tych lokali wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami do nich przynależnymi.
Twój lokal LM = 50 m2 , piwnica 2,50 m2. Razem masz 52,50 m2
Suma powierzchni wszystkich lokali (mieszkalnych,użytkowych,garaży , garażu z miejscami postojowymi, itd) + lokale przynależne (piwnice) w nieruchomości równa się 1312,50 m2
Udział w nieruchomości wspólnej wylicza się: 52,50 podzielone przez 1312,50 razy 100% = 4 %(inaczej 4/100)
i tak każdy następny samodzielny lokal.
bawić się w szczegóły w rozliczaniu???
Aczkolwiek słyszałem kiedyś o kombinacjach alpejskich, gdy garaż był wydzielonym osobnym lokalem wykupionym przez konkretnych właścicieli. Osoby, stawiający samochody na zewnątrz nie płacili za garaż żadnych opłat, ale właściciele miejsc garażowych łożyli także na utrzymanie miejsc zewnętrznych, bo te już były częścią wspólną. Nie muszę chyba dodawać, że draka z tego była nieprzeciętna. Niestety nie wiem jak się to skończyło.
Czy to jest garaż podziemny z boksami garażowymi czy to jest garaż podziemny z miejscami do parkowania?
Reszta po uzyskaniu odpowiedzi.
Zerknij do swojego aktu notarialnego i napisz, wtedy łatwiej będzie udzielić odpowiedzi w odniesieniu do Twojego konkretnego przypadku.
Wg mnie nie jest sprawiedliwe płacenie jednakowej stawki za mieszkanie i garaż, gdy WM nie ponosi się kosztów utrzmania .. itp, mogłabym partycypowac ew. kosztach remontu dachu, ktory "gdzieś jest nad garażem i mieszkanaiami...
prosze o "inny punkt widzenia" lub poparcie mojej tezy, może nie jestem obiektywna
art. Art. 12.
2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków
związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają
właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele
lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości
wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.
innymi słowy jak masz duży udział w nieruchomości wspólnej (wiele lokali) płacisz dużo i odwrotnie.
W zarządzaniu właścicielskim nieruchomością sprawiedliwości nie szukaj , bo nie warto.