jak prawidłowo wyliczyć wielkość udziałów wszystkich właścicieli

PiotrKanPiotrKan Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Proszę o podpowiedź tych którzy mają wprawę ?

Komentarze

• Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Z ustawy o własności lokali

art.3 .3. Udział właściciela lokalu wyodrębnionego w nieruchomości wspólnej odpowiada
    stosunkowi powierzchni użytkowej lokalu wraz z powierzchnią pomieszczeń
    przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami
    do nich przynależnymi.
    Udział właściciela samodzielnych lokali niewyodrębnionych w nieruchomości wspólnej odpowiada stosunkowi powierzchni
    użytkowej tych lokali wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami do nich przynależnymi.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    Może przykład:

Twój lokal LM = 50 m2 , piwnica 2,50 m2. Razem masz 52,50 m2

Suma powierzchni wszystkich lokali (mieszkalnych,użytkowych,garaży , garażu z miejscami postojowymi, itd) + lokale przynależne (piwnice) w nieruchomości równa się 1312,50 m2

Udział w nieruchomości wspólnej wylicza się: 52,50 podzielone przez 1312,50 razy 100% = 4 %(inaczej 4/100)
    i tak każdy następny samodzielny lokal.
    Komentarz edytowany weles1478
  • Opcje
    PytamPytam Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a co z garażami znajdującymi się "w piwnicach", tzn. mamy pod budynkiem część piwnic i część garaży- wjazd bezpośrednio z podwórka, jak np. wyliczać wysokość funduszu remontowego?, udział w sprzątaniu klatki schodowej?? po jezdniach dojazdowych osiedlowych jeżdżą samochody wszystkich mieszkańców ( tych z garażami i bez garaży-parkują na ogólnodostępnym parkingu), klatka schodowa jest sprzątana podobnie jak piwnice, zaś dojazd do garaży nie...
    bawić się w szczegóły w rozliczaniu???
  • Opcje
    rolkosrolkos Użytkownik
    edytowano września 2010
    Najczęściej spotykane rozwiązanie jest identyczne - sumuje się metraż z garażu do metrażu lokalu, tak jak weles zsumował piwnicę. Chyba, że wy jako Wspólnota ustalicie sobie opłatę ryczałtową na poczet utrzymania miejsc garażowych.

Aczkolwiek słyszałem kiedyś o kombinacjach alpejskich, gdy garaż był wydzielonym osobnym lokalem wykupionym przez konkretnych właścicieli. Osoby, stawiający samochody na zewnątrz nie płacili za garaż żadnych opłat, ale właściciele miejsc garażowych łożyli także na utrzymanie miejsc zewnętrznych, bo te już były częścią wspólną. Nie muszę chyba dodawać, że draka z tego była nieprzeciętna. Niestety nie wiem jak się to skończyło.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    [cite] Pytam:[/cite]a co z garażami znajdującymi się "w piwnicach", tzn. mamy pod budynkiem część piwnic i część garaży- wjazd bezpośrednio z podwórka, jak np. wyliczać wysokość funduszu remontowego?, udział w sprzątaniu klatki schodowej?? po jezdniach dojazdowych osiedlowych jeżdżą samochody wszystkich mieszkańców ( tych z garażami i bez garaży-parkują na ogólnodostępnym parkingu), klatka schodowa jest sprzątana podobnie jak piwnice, zaś dojazd do garaży nie...
    bawić się w szczegóły w rozliczaniu???
    Przecież ci napisałem.
    [cite] weles1478:[/cite]Może przykład:
    Twój lokal LM = 50 m2 , piwnica 2,50 m2. Razem masz 52,50 m2

Suma powierzchni wszystkich lokali: (mieszkalnych,użytkowych,garaży , garażu z miejscami postojowymi, itd) + lokale przynależne (piwnice) w nieruchomości równa się 1312,50 m2

Udział w nieruchomości wspólnej wylicza się: 52,50 podzielone przez 1312,50 razy 100% = 4 %(inaczej 4/100)
    Co Wy nie macie aktów notarialnych, że tworzysz nowy podział udziałów we wspólnocie.
    [cite] Pytam:[/cite]a co z garażami znajdującymi się "w piwnicach", tzn. mamy pod budynkiem część piwnic i część garaży- wjazd bezpośrednio z podwórka
    Czy to jest garaż podziemny z boksami garażowymi czy to jest garaż podziemny z miejscami do parkowania?

Reszta po uzyskaniu odpowiedzi.
    Komentarz edytowany weles1478
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "Pytam" - czy hala garażowa jest wyodrębnionym lokalem współwłaścicielskim z własną KW, czy częścią wspólną nieruchomości?
    Zerknij do swojego aktu notarialnego i napisz, wtedy łatwiej będzie udzielić odpowiedzi w odniesieniu do Twojego konkretnego przypadku.
  • Opcje
    PytamPytam Użytkownik
    edytowano listopada -1
    to nie jest hala garażowa, jest to / są to indywidualne garaże , z wjazdem indywidualnym : z podwórka do garażu indywidualnego. Ja mam kupiony garaż (najpierw mieszkanie, później garaż), gdzie placiłam też 22 % VAt; mam założoną też Księgę wieczystą na ten garaż. Są sąsiedzi, którzy kupili mieszkanie łącznie z garażem i nie placili 22% Vatu.
    Wg mnie nie jest sprawiedliwe płacenie jednakowej stawki za mieszkanie i garaż, gdy WM nie ponosi się kosztów utrzmania .. itp, mogłabym partycypowac ew. kosztach remontu dachu, ktory "gdzieś jest nad garażem i mieszkanaiami...

prosze o "inny punkt widzenia" lub poparcie mojej tezy, może nie jestem obiektywna
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Pytam:[/cite]to nie jest hala garażowa, jest to / są to indywidualne garaże , z wjazdem indywidualnym : z podwórka do garażu indywidualnego. Ja mam kupiony garaż (najpierw mieszkanie, później garaż), gdzie placiłam też 22 % VAt; mam założoną też Księgę wieczystą na ten garaż. Są sąsiedzi, którzy kupili mieszkanie łącznie z garażem i nie placili 22% Vatu.
    a jakie to ma znaczenie , ten Vat przy bieżących opłatach zaliczek na pokrycie kosztów utrzymania nieruchomości?
    [cite] Pytam:[/cite] są to indywidualne garaże ,
    Wg mnie nie jest sprawiedliwe płacenie jednakowej stawki za mieszkanie i garaż, gdy WM nie ponosi się kosztów utrzmania .. itp, mogłabym partycypowac ew. kosztach remontu dachu, ktory "gdzieś jest nad garażem i mieszkanaiami...
    Twój punkt widzenia nie ma znaczenia, bo już ustawodawca za ciebie podjął decyzje w jaki sposób masz uczestniczyć w kosztach utrzymania nieruchomości.
    art. Art. 12.

2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków
    związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają
    właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele
    lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości

wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.

innymi słowy jak masz duży udział w nieruchomości wspólnej (wiele lokali) płacisz dużo i odwrotnie.
    W zarządzaniu właścicielskim nieruchomością sprawiedliwości nie szukaj , bo nie warto.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.