plan gospodarczy
themoth
Użytkownik
króciutkie pytanko...
jeżeli plan gospodarczy obejmuje jakąś inwestycję/przedsięwzięcie w danym roku na określoną kwotę, czy Zarząd może podpisać umowę z Wykonawcą bez dodatkowych uchwał umocowaniu Zarządu do podpisania umowy w imieniu wspólnoty, czy też taka dodatkowa uchwała jest konieczna?
jeżeli plan gospodarczy obejmuje jakąś inwestycję/przedsięwzięcie w danym roku na określoną kwotę, czy Zarząd może podpisać umowę z Wykonawcą bez dodatkowych uchwał umocowaniu Zarządu do podpisania umowy w imieniu wspólnoty, czy też taka dodatkowa uchwała jest konieczna?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
W mojej wspólnocie plan remontów (jeżeli występuje w danym roku) jest częścią PG.
Do themotha:
Uważam, że osobna uchwała nie jest potrzebna. Właściciele wyrazili już zgodę zarówno na remont, jak i na wydatek. Pokrycie finansowe jest zapewnione, pozostało wykonanie uchwały - co jest obowiązkiem zarządu.
ale, czy w takim razie GZNK się myli i o remoncie podejmuje uchwałę jednak w Planie Gospodarczym
http://www.gznk.pl/nw/pdf/remonty/kredyt/inwestycyjny/1-Uchwala-plan_gosporaczy.pdf
Czytałeś mojego posta powyżej? W naszej wspólnocie też tak robimy.
nie oznacza, że jest poprawnie i przejrzyście. W ten sposób można wszystkie sprawy załatwić jedną uchwałą.
w mojej wspólnocie administrator (gdzie indziej zwany Zarządcą ale nie z art18 ust.1) dodatkowo zaplanował głosowanie pt.: "umocowanie zarządu do..." i tak parę punktów, m.in. "do wyboru oferenta", tak sobie przemyślałem to po czasie, to jest to psie prawo Zarządu aby wybrać oferenta, jedynie gdyby ktoś miał zamiar oponować to może zaproponować przeciw uchwałę pt.:"wybór oferenta nastąpi przez podjęcie uchwały ..."
Oni mają każdy grosik policzony i to dla ich papierów potrzebne są te uchwały, a nie dla wspólnoty.
Właściciele płaca zaliczki , które rozlicza sie na zebranu sprawozdawczym. Gminy nie lubia dopłacać jak ze sprawozdania wynika debet.
Poza tym powtórzę się (im mniej rozumieją właściciele , tym lepiej dla nas Zarządcy w tym przypadku)
to może u mnie dlatego jest tak samo bo mam "Zarządce" którego właścicielem jest gmina.
nie oznacza, że jest poprawnie i przejrzyście. W ten sposób można wszystkie sprawy załatwić jedną uchwałą.</blockquote>
(...)
Zwiększanie ilości uchwał wcale nie musi sprzyjać ich zrozumieniu.
To nie jest tak, że jak jest inaczej niż u ciebie to od razu "wszystko jest postawione na głowie".
<blockquote>to jest to psie prawo Zarządu aby wybrać oferenta</blockquote>
Oczywiście, że tak. Po to się wybiera zarząd, żeby na co dzień kierował sprawami wspólnoty. Uchwałę zarząd musi uzyskać w sprawach dysponowania nieruchomością wspólną oraz w sprawach wydatków ze wspólnej kasy, a nie w sprawach technicznych. Ważne, żeby uchwała w sprawie remontu zawierała maksymalną kwotę, jaką zarząd może przeznaczyć.
Pomocne orzecznictwo:
z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 17 marca 2009 r., sygn. akt I ACa 149/09, niepubl.:
"Wymaga także podkreślenia, iż uchwała wyrażająca zgodę na dokonanie czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu, w tym np. umowy, winna określać istotne podmiotowo i przedmiotowo postanowienia umowy oraz podmiot, z którym ma być zawarta. Za niedopuszczalne należy uznać, jak to ma miejsce w niniejszej sprawie, ogólne określenie warunków umowy bez wskazania strony, z którą umowa ma być zawarta. W ten bowiem sposób współwłaściciele cedują na zarząd uprawnienie do samodzielnego podejmowania czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu, co stanowi obejście prawa, a w szczególności przepisu art. 22 ust. 2 ustawy o własności lokali. Analogicznie należy oceniać zapis uchwały, zgodnie z którym wysokość opłat za montaż urządzeń innych niż klimatyzacyjne i reklamy będzie wynikiem negocjacji przyszłego dzierżawcy lub najemcy z zarządem. Zgoda, o jakiej stanowi art. 22 ust. 2 ustawy o własności lokali, winna dotyczyć konkretnej ściśle określonej czynności. W drodze uchwały nie można bowiem przenosić na zarząd uprawnienia do samodzielnego podejmowania określonego rodzaju czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu. W ocenie Sądu Apelacyjnego również z tych względów zaskarżona uchwała jest sprzeczna z prawem."
Treśc orzeczenia na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/736-i-aca-14909-umieszczanie-reklam-w-czesci-wspolnej.html
Do czynności przekraczających zarząd zwykły wymagane jest pełnomocnictwo rodzajowe. Zatem w uchwale powinien być określony rodzaj czynności prawnych, np. zawarcie umowy (umów) na roboty budowlane, polegające na ..... o wartości nie przekraczającej kwoty ....
Konkretna czynność prawna to umowa na konkretne roboty, w konkretnym zakresie rzeczowym i kosztowym, ale nie z konkretną osobą.
Nie ma podstaw do stwierdzenia, że pełnomocnictwo musi określać drugą stronę umowy, czyli w tym wypadku wykonawcę remontu.
To jest świat wirtualny, żyjący swoim życiem tylko na sali sądu apelacyjnego w Gdańsku.
Przytaczam, ponieważ użytkownik może trafic ze swoją sprawą do takiego właśnie świata. Uważam, że należało przedstawic to orzeczenie, choc niekoniecznie się z nim zgadzam. Jednak taki pogląd nie jest odosobniony ( są jeszcze inne orzeczenia, których tutaj nie jestem niestety w tej chwili w stanie zacytowac).
gminnego - TAK,
GZNK - NIE
padł mi wczoraj w nocy net, więc poszedłem spać
Takie wyroki jak ten oznaczają wykraczanie sądów poza ich zakres kompetencji, bo to już nie jest stosowanie i interpretacja normy, lecz tworzenie nowej normy.
Nawiasem mówiąc, sprzecznej z ustawą (kodeks cywilny).
Nie jest to jedyny przypadek.