plan gospodarczy

themoththemoth Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
króciutkie pytanko...

jeżeli plan gospodarczy obejmuje jakąś inwestycję/przedsięwzięcie w danym roku na określoną kwotę, czy Zarząd może podpisać umowę z Wykonawcą bez dodatkowych uchwał umocowaniu Zarządu do podpisania umowy w imieniu wspólnoty, czy też taka dodatkowa uchwała jest konieczna?

Komentarze

• Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano września 2010
    [cite] themoth:[/cite]jeżeli plan gospodarczy obejmuje jakąś inwestycję/przedsięwzięcie w danym roku na określoną kwotę, c
    Zdaje się nie wiesz jak wygląda PG. W nim nie ma konkretnych zadań inwestycyjnych. Od tego są Plany Remontów NW
    [cite] themoth:[/cite]króciutkie pytanko... czy Zarząd może podpisać umowę z Wykonawcą bez dodatkowych uchwał umocowaniu Zarządu do podpisania umowy w imieniu wspólnoty, czy też taka dodatkowa uchwała jest konieczna?
    Nie nie musi. Ta czynność należy do zakresu zwykłego zarządu. Zarząd WM popisuje w imieniu wspólnoty wszelkie umowy w celu realizacji podjętych uchwał.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    ok, no to chodziło mi o Plan Remontów
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] weles1478:[/cite]Zdaje się nie wiesz jak wygląda PG. W nim nie ma konkretnych zadań inwestycyjnych. Od tego są Plany Remontów NW
    Zdaje się, że o wyglądzie planu gospodarczego we wspólnocie themotha wie tylko on.
    W mojej wspólnocie plan remontów (jeżeli występuje w danym roku) jest częścią PG.

Do themotha:
    Uważam, że osobna uchwała nie jest potrzebna. Właściciele wyrazili już zgodę zarówno na remont, jak i na wydatek. Pokrycie finansowe jest zapewnione, pozostało wykonanie uchwały - co jest obowiązkiem zarządu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    # weles1478
    Zdaje się nie wiesz jak wygląda PG. W nim nie ma konkretnych zadań inwestycyjnych. Od tego są Plany Remontów NW

ale, czy w takim razie GZNK się myli i o remoncie podejmuje uchwałę jednak w Planie Gospodarczym
    http://www.gznk.pl/nw/pdf/remonty/kredyt/inwestycyjny/1-Uchwala-plan_gosporaczy.pdf
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie ma przeszkód, żeby to było ujęte w jednej uchwale. To nie jest błąd.
    Czytałeś mojego posta powyżej? W naszej wspólnocie też tak robimy.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]
    [cite] weles1478:[/cite]Zdaje się nie wiesz jak wygląda PG. W nim nie ma konkretnych zadań inwestycyjnych. Od tego są Plany Remontów NW
    Zdaje się, że o wyglądzie planu gospodarczego we wspólnocie themotha wie tylko on.
    W mojej wspólnocie plan remontów (jeżeli występuje w danym roku) jest częścią PG.
    To, że u co poniektórych wszystko jest postawione na głowie (im mniej rozumieją właściciele , tym lepiej dla nas Zarządu WM)
    nie oznacza, że jest poprawnie i przejrzyście. W ten sposób można wszystkie sprawy załatwić jedną uchwałą.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    # owner
    Do themotha:
    Uważam, że osobna uchwała nie jest potrzebna. Właściciele wyrazili już zgodę zarówno na remont, jak i na wydatek. Pokrycie finansowe jest zapewnione, pozostało wykonanie uchwały - co jest obowiązkiem zarządu.

w mojej wspólnocie administrator (gdzie indziej zwany Zarządcą ale nie z art18 ust.1) dodatkowo zaplanował głosowanie pt.: "umocowanie zarządu do..." i tak parę punktów, m.in. "do wyboru oferenta", tak sobie przemyślałem to po czasie, to jest to psie prawo Zarządu aby wybrać oferenta, jedynie gdyby ktoś miał zamiar oponować to może zaproponować przeciw uchwałę pt.:"wybór oferenta nastąpi przez podjęcie uchwały ..."
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] themoth:[/cite]
    ale, czy w takim razie GZNK się myli i o remoncie podejmuje uchwałę jednak w Planie Gospodarczym
    http://www.gznk.pl/nw/pdf/remonty/kredyt/inwestycyjny/1-Uchwala-plan_gosporaczy.pdf
    Na temat zarządców Gminnych nie chce się wypowiadać, to budżetowcy i wszystkie papierki wspólnotowe jak zarządzają robią pod zasady budżetowe. (patrz uchwała o zaliczce remontowej - nie wszystkie Gminy chcą na bieżąco płacić)
    Oni mają każdy grosik policzony i to dla ich papierów potrzebne są te uchwały, a nie dla wspólnoty.

Właściciele płaca zaliczki , które rozlicza sie na zebranu sprawozdawczym. Gminy nie lubia dopłacać jak ze sprawozdania wynika debet.
    Poza tym powtórzę się (im mniej rozumieją właściciele , tym lepiej dla nas Zarządcy w tym przypadku)
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    w mojej wspólnocie administrator (gdzie indziej zwany Zarządcą ale nie z art18 ust.1) dodatkowo zaplanował głosowanie pt.: "umocowanie zarządu do..." i tak parę punktów, m.in. "do wyboru oferenta", tak sobie przemyślałem to po czasie, to jest to psie prawo Zarządu aby wybrać oferenta, jedynie gdyby ktoś miał zamiar oponować to może zaproponować przeciw uchwałę pt.:"wybór oferenta nastąpi przez podjęcie uchwały ..."
    Takie zapisy wprowadza się miedzy innymi do uchwały o Planie remontu NW - widziały gały co głosowały.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    (im mniej rozumieją właściciele , tym lepiej dla nas Zarządu WM)
    Poza tym powtórzę się (im mniej rozumieją właściciele , tym lepiej dla nas Zarządcy w tym przypadku)
    weles: dlaczego raz napisałeś nas Zarządu, a drugi raz nas Zarządcy? jesteś jak MirekL Zarządem i Zarządcą?
    Na temat zarządców Gminnych nie chce się wypowiadać, to budżetowcy i wszystkie papierki wspólnotowe jak zarządzają robią pod zasady budżetowe. (patrz uchwała o zaliczce remontowej - nie wszystkie Gminy chcą na bieżąco płacić)
    to może u mnie dlatego jest tak samo bo mam "Zarządce" którego właścicielem jest gmina.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    weles: dlaczego raz napisałeś nas Zarządu, a drugi raz nas Zarządcy? jesteś jak MirekL Zarządem i Zarządcą?
    Na podstawie tego wpisu domniemałem, że macie zarządce Gminnego - GZNK
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    <blockquote><cite> weles1478:</cite>To, że u co poniektórych wszystko jest postawione na głowie (im mniej rozumieją właściciele , tym lepiej dla nas Zarządu WM)

nie oznacza, że jest poprawnie i przejrzyście. W ten sposób można wszystkie sprawy załatwić jedną uchwałą.</blockquote>

(...)

Zwiększanie ilości uchwał wcale nie musi sprzyjać ich zrozumieniu.

To nie jest tak, że jak jest inaczej niż u ciebie to od razu "wszystko jest postawione na głowie".

<blockquote>to jest to psie prawo Zarządu aby wybrać oferenta</blockquote>

Oczywiście, że tak. Po to się wybiera zarząd, żeby na co dzień kierował sprawami wspólnoty. Uchwałę zarząd musi uzyskać w sprawach dysponowania nieruchomością wspólną oraz w sprawach wydatków ze wspólnej kasy, a nie w sprawach technicznych. Ważne, żeby uchwała w sprawie remontu zawierała maksymalną kwotę, jaką zarząd może przeznaczyć.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    Komentarz usunięto Admin
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Komentarz usunięto Admin
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Komentarz usunięto Admin
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Komentarz usunięto Admin
  • Opcje
    pacek57pacek57 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] themoth
    Wykonanie inwestycji jest czynnością przxekraczającą zarząd zwykły. Dlatego wymagana jest zgoda właścicieli. Również wybór wykonawcy tej inwestycji oraz zawarcie stosownej umowy jest taką czynnością (przekraczającą zarząd zwykły). Dlatego wymaga udzielenia przez właścicieli lokali stosownego upowaznienia na wykonanie tych czynności (zarówno na wybór wykonawcy, jak i zawarcie umowy). Administrator w tym przypadku działa właściwie.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] pacek57:[/cite] Wykonanie inwestycji jest czynnością przxekraczającą zarząd zwykły. Dlatego wymagana jest zgoda właścicieli. Również wybór wykonawcy tej inwestycji oraz zawarcie stosownej umowy jest taką czynnością (przekraczającą zarząd zwykły). Dlatego wymaga udzielenia przez właścicieli lokali stosownego upowaznienia na wykonanie tych czynności (zarówno na wybór wykonawcy, jak i zawarcie umowy). Administrator w tym przypadku działa właściwie.

Pomocne orzecznictwo:
    z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 17 marca 2009 r., sygn. akt I ACa 149/09, niepubl.:

"Wymaga także podkreślenia, iż uchwała wyrażająca zgodę na dokonanie czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu, w tym np. umowy, winna określać istotne podmiotowo i przedmiotowo postanowienia umowy oraz podmiot, z którym ma być zawarta. Za niedopuszczalne należy uznać, jak to ma miejsce w niniejszej sprawie, ogólne określenie warunków umowy bez wskazania strony, z którą umowa ma być zawarta. W ten bowiem sposób współwłaściciele cedują na zarząd uprawnienie do samodzielnego podejmowania czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu, co stanowi obejście prawa, a w szczególności przepisu art. 22 ust. 2 ustawy o własności lokali. Analogicznie należy oceniać zapis uchwały, zgodnie z którym wysokość opłat za montaż urządzeń innych niż klimatyzacyjne i reklamy będzie wynikiem negocjacji przyszłego dzierżawcy lub najemcy z zarządem. Zgoda, o jakiej stanowi art. 22 ust. 2 ustawy o własności lokali, winna dotyczyć konkretnej ściśle określonej czynności. W drodze uchwały nie można bowiem przenosić na zarząd uprawnienia do samodzielnego podejmowania określonego rodzaju czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu. W ocenie Sądu Apelacyjnego również z tych względów zaskarżona uchwała jest sprzeczna z prawem."

Treśc orzeczenia na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:

http://zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/736-i-aca-14909-umieszczanie-reklam-w-czesci-wspolnej.html
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano września 2010
    Nie wiem, po co Zarządco przytaczasz tak bzdurne orzeczenie, krytykowane już na tym forum:
    Wymaga także podkreślenia, iż uchwała wyrażająca zgodę na dokonanie czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu, w tym np. umowy, winna określać istotne podmiotowo i przedmiotowo postanowienia umowy oraz podmiot, z którym ma być zawarta. Za niedopuszczalne należy uznać, jak to ma miejsce w niniejszej sprawie, ogólne określenie warunków umowy bez wskazania strony, z którą umowa ma być zawarta.
    Sąd chyba nie widział na oczy pełnomocnictw. Ale powinien przynajmniej znać przepisy kodeksu cywilnego.
    Do czynności przekraczających zarząd zwykły wymagane jest pełnomocnictwo rodzajowe. Zatem w uchwale powinien być określony rodzaj czynności prawnych, np. zawarcie umowy (umów) na roboty budowlane, polegające na ..... o wartości nie przekraczającej kwoty ....
    Konkretna czynność prawna to umowa na konkretne roboty, w konkretnym zakresie rzeczowym i kosztowym, ale nie z konkretną osobą.

Nie ma podstaw do stwierdzenia, że pełnomocnictwo musi określać drugą stronę umowy, czyli w tym wypadku wykonawcę remontu.
    To jest świat wirtualny, żyjący swoim życiem tylko na sali sądu apelacyjnego w Gdańsku.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]Nie wiem, po co Zarządco przytaczasz tak bzdurne orzeczenie, krytykowane już na tym forum (...)
    To jest świat wirtualny, żyjący swoim życiem tylko na sali sądu apelacyjnego w Gdańsku.

Przytaczam, ponieważ użytkownik może trafic ze swoją sprawą do takiego właśnie świata. Uważam, że należało przedstawic to orzeczenie, choc niekoniecznie się z nim zgadzam. Jednak taki pogląd nie jest odosobniony ( są jeszcze inne orzeczenia, których tutaj nie jestem niestety w tej chwili w stanie zacytowac).
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    pacek - jest czynnością przxekraczającą zarząd zwykły. Dlatego wymagana jest zgoda właścicieli. Również wybór wykonawcy tej inwestycji oraz zawarcie stosownej umowy jest taką czynnością
    właśnie patrzę w art.22 ust.3 i nie ma o tym mowy... skoro nie kłóci się to z ust.3, pkt.2 ( bo jak zaznaczyłem w poście otwierającym wątek, nie kłóci...) - to zawarcie umowy, a nawet wybór oferenta nie jest czynnością przekraczającą zwykły zarząd.
    wales - Na podstawie tego wpisu domniemałem, że macie zarządce Gminnego - GZNK
    gminnego - TAK,
    GZNK - NIE

padł mi wczoraj w nocy net, więc poszedłem spać
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano września 2010
    Przytaczam, ponieważ użytkownik może trafic ze swoją sprawą do takiego właśnie świata. Uważam, że należało przedstawic to orzeczenie, choc niekoniecznie się z nim zgadzam.
    Ciekawe podejście. Przytoczenie orzeczenia bez słowa komentarza sugeruje, że utożsamiasz się z nim. Ale mniejsza o to.
    Takie wyroki jak ten oznaczają wykraczanie sądów poza ich zakres kompetencji, bo to już nie jest stosowanie i interpretacja normy, lecz tworzenie nowej normy.
    Nawiasem mówiąc, sprzecznej z ustawą (kodeks cywilny).
    Nie jest to jedyny przypadek.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.