uchwala

Jurek2Jurek2 Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam wszystkich na forum.Mam pytanie? zarzad W.M.+zarzadca podjol uchwale o zaplate za wykonanie remontu nie informujac nikogo w wspolnocie. W tej sytuacji prosze Zarzad W.M.o przeslanie uchwaly zarzadu, kopie faktury za wykonanie prac,kosztorys,o ile byl taki oraz umowe o wykonanie dziela.
Zarzad W.M+zarzadca odmawiaja przekazanie takich dokumentow /chodzi mi o zaskarzenie uchwaly w trybie 6-tygodni od chwili otrzymania tych dokumentow prosze o pomoc Jurek2

Komentarze

• Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Jurek2:[/cite]Witam wszystkich na forum.Mam pytanie? zarzad W.M.+zarzadca podjol uchwale o zaplate za wykonanie remontu nie informujac nikogo w wspolnocie. W tej sytuacji prosze Zarzad W.M.o przeslanie uchwaly zarzadu, kopie faktury za wykonanie prac,kosztorys,o ile byl taki oraz umowe o wykonanie dziela.
    Zarzad W.M+zarzadca odmawiaja przekazanie takich dokumentow /chodzi mi o zaskarzenie uchwaly w trybie 6-tygodni od chwili otrzymania tych dokumentow prosze o pomoc Jurek2
    [

/b] Zarząd nie ma takiego prawa by nie pokazać dokumentów owe dokumenty w każdej chwili i każdemu z właścicieli ma prawo udostępnić :wink:
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Uchwały podejmuje wspólnota, nie zarząd
    Tu nie chodzi o zaskarżenie uchwały, której nie ma, a o przekroczenie zarządu zwykłego i wydawanie pieniędzy bez zgody właścicieli
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    1. Czy była uchwała zebrania Wspólnoty akceptująca wykonanie tego remontu (np. w postaci planu gospodarczego na rok)?
    2. Gdy taka uchwała wspólnoty jest Zarząd ma obowiązek ją realizować. Jeśli kwota którą chce wykonawca mieści się w zaplanowanych wydatkach, to Zarząd zleca wykonanie a potem za zrobioną robotę płaci.
    3. Do zapłaty nie potrzeba uchwały Zarządu. Zarzad w ogóle nie podejmuje uchwał tylko podejmuje decyzje.
    4. Tym samym nie masz czego zaskarżyć w sądzie.
    5. Masz pełne prawo oglądać fakturę, kosztorys i umowę. Masz prawo wyrażać niezadowolenie z pracy Zarządu. Masz prawo domagać się jego odwołania przez zebranie wspólnoty.
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]Uchwały podejmuje wspólnota, nie zarząd
    Tu nie chodzi o zaskarżenie uchwały, której nie ma, a o przekroczenie zarządu zwykłego i wydawanie pieniędzy bez zgody właścicieli
    Nie, Zarząd też może podejmować uchwały z zakresu zwykłego zarządu nieruchomością.
    W tym przypadku mógł tylko podjąć decyzje o zapłacie, a ta będzie rozliczana na zebraniu sprawozdawczym lub wcześniej na zebraniu zwołanym w tej sprawie.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    [cite] a-z:[/cite]1. Czy była uchwała zebrania Wspólnoty akceptująca wykonanie tego remontu (np. w postaci planu gospodarczego na rok)?
    Planu gospodarczego?
    Tam jest ogólna kwota ile WM planuje zebrać / wydać na/z Funduszu remontowego NW.
    Od szczegółów jest raczej Plan Remontów NW , gdzie zapisuje się szczegółowo jakie zadania remontowo - inwestycyjne planuje wspólnota wykonać w danym roku i ile planuje na nie wydać.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dla mnie to jest całość (tzn. plan remontów jest elementem planu gospodarczego), ale się nie upieram przy nomenklaturze...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]Dla mnie to jest całość (tzn. plan remontów jest elementem planu gospodarczego), ale się nie upieram przy nomenklaturze...
    Czy możesz podać genezę takiego rozwiązania? że Plan Remontów NW jest częścią Planu Gospodarczego?

Dla mnie Plan Gospodarczy jest odzwierciedleniem zaliczki jaką otrzymują właściciele lokali.
    Tak dla jasności i przejrzystości i łatwiej kontroli przez właścicieli.
  • Opcje
    Jurek2Jurek2 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziekuje za odpowiedzi ALE? ale chodzi mi w jaki sposob zmusic zarzad+zarzadce W.M do wydania takich dokumentow Jurek2
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak nie chcą to ich nie zmusisz. Cóż z tego, że prawo jest po Twojej stronie, skoro oni nie chcą.

Jeśli nie boisz się zaognic sytuacji to pisemnie zwróć się do zarządu o wydanie tych dokumentów. Napisz, że zwracasz się ponownie. Dziwi Cię brak reakcji. Kiełkuje w Tobie i Twoich sąsiadach podejrzenie, że coś jest nie tak z tym remontem i okazanie tych dokumentów rozwiałoby te wątpliwości. Staraj się zebrać jeszcze jakieś podpisy pod tym pismem. W ten sposób zarząd olewając Was spowoduje wkurzenie większej ilości właścicieli, a tylko w ten sposób masz szansę na zebraniu wrócić do tego tematu i może Ci się uda np. odwołać zarząd...
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy możesz podać genezę takiego rozwiązania? że Plan Remontów NW jest częścią Planu Gospodarczego?

Dla mnie Plan Gospodarczy jest odzwierciedleniem zaliczki jaką otrzymują właściciele lokali.
    Tak dla jasności i przejrzystości i łatwiej kontroli przez właścicieli.

Cóż. Ja jestem zwolennikiem uwzględniania w PG zarówno przychodów i kosztów. Załącznikiem do PG jest PR, albowiem specyfikuje on wydatki na FR umieszczone w PG jedną zbiorczą liczbą.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    [cite] a-z:[/cite]Cóż. Ja jestem zwolennikiem uwzględniania w PG zarówno przychodów i kosztów.
    Załącznikiem do PG jest PR, albowiem specyfikuje on wydatki na FR umieszczone w PG jedną zbiorczą liczbą.
    No, no to jaka to jest szkoła z ... no właśnie.
    Od kiedy PG zawiera koszty? Skąd ty możesz znać już w styczniu ile wydasz w grudniu?
    PG zawiera planowe przychody w danym roku na podstawie zaliczek. i tylko tyle.
    Dlatego wskazana jest odrębność PG od innych planów jak PR czy konserwacji NW
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano września 2010
    PG zawiera planowe przychody w danym roku na podstawie zaliczek.
    A skąd wiesz jaką zaliczkę ustalić jak nie szacujesz wydatków do poniesienia w skali roku?
    Bo my w planie gospodarczym najpierw wyliczamy szacunkowe koszty, a potem ustalamy jaka wysokość zaliczki pozwoli na pokrycie tych kosztów. Czasami (przy zaliczce na remonty) zbieramy pieniądze na następne lata.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    [cite] a-z:[/cite]
    PG zawiera planowe przychody w danym roku na podstawie zaliczek.
    A skąd wiesz jaką zaliczkę ustalić jak nie szacujesz wydatków do poniesienia w skali roku?
    Bo my w planie gospodarczym najpierw wyliczamy szacunkowe koszty, a potem ustalamy jaka wysokość zaliczki pozwoli na pokrycie tych kosztów. Czasami (przy zaliczce na remonty) zbieramy pieniądze na następne lata.
    U mnie jest podobnie, ale to nie są koszty tylko planowane przychody.
    Po za tym PG powstaje na końcu po PR.

Plan remontów nie obejmuje tylko jednego roku ,
    to jest pokłosie przegranego procesu w sprawie stawki FR na przyszłe remonty.(stawka była, brak było planowanych zadań, sąd uwalił)
    PR składa się z trzech odrębnych działów.
    -Remont NW w danym roku
    -Planowane remonty w latach przyszłych.
    -Konserwacja bieżąca nieruchomości wspólnej w danym roku
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano września 2010
    Jurek2, a może wcześniejszą uchwałą upoważniliście Zarząd do przeprowadzenia remontu? Tylko nie pamiętasz? Dla mnie to mało prawdopodobne, żeby Zarząd ot tak sobie zlecił remont w nieruchomości... Nie zmienia to faktu, że w każdej sytuacji Zarząd powinien udostepnienić Ci dokumenty Wspólnoty na Twoją prośbę.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano września 2010
    [cite] weles1478:[/cite]
    Plan remontów nie obejmuje tylko jednego roku ,
    to jest pokłosie przegranego procesu w sprawie stawki FR na przyszłe remonty.(stawka była, brak było planowanych zadań, sąd uwalił)

Skoro brak było planowanych zadań a podano jedynie stawkę to zapewne problem polegał na tym, że sąd uznał to za obejście prawa, konkretnie art. 22 ust. 2 ustawy o własności lokali.

[cite] weles1478:[/cite]
    PR składa się z trzech odrębnych działów.
    -Remont NW w danym roku
    Wydaje mi się, że jednak taki plan to w rzeczywistości plan gospodarczy. Rozumiem, że są dwie części - jedna dotyczy planowanych przychodów w danym roku z wyjątkiem remontów i konserwacji, które uwidaczniane są w planie gospodarczym zwanym przez właścicieli w konkretnej wspólnocie planem remontów.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]
    [cite] weles1478:[/cite]PR składa się z trzech odrębnych działów.
    -Remont NW w danym roku
    Wydaje mi się, że jednak taki plan to w rzeczywistości plan gospodarczy.
    Rozumiem, że są dwie części - jedna dotyczy planowanych przychodów w danym roku z wyjątkiem remontów i konserwacji,
    które uwidaczniane są w planie gospodarczym zwanym przez właścicieli w konkretnej wspólnocie planem remontów.
    Nie, źle kombinujesz. W PG, w pozycji fundusz remontowy, podane są planowane przychody miesięczne i roczne.
    W PR i konserwacji NW są podane jakie zadania są do wykonania , planowane koszty, termin wykonania.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.