administrowanie wspólnotami mieszkaniowymi
andrzej12
Użytkownik
w mojej miejscowości budynkami w których 70 % lokali jest wykupionch nadal bez przekształcenia ich w wspólnoty mieszkaniowe sprawuje ich zarządzanie spółka podległa gminie.Do tej pory nie ma powołanych zarządów. Zarządzający nie konsultuje z właścielami zakresu robót ,nie rozlicza się z wydanych pieniędzy.Nie utworzony jest fundusz remontowy.
Mieszkańcy jednego z tych budynków zwrócili się do mnie o przejęcie ich administrowania.Czy zgodnie z prawem gdy będzie powołany zarząd ja jako osoba nie posiadająca tytułu zarządcy licenjonowanego ( również nie jestem mieszkańcem tego budynku )mogę prowadzić administrowanie budynkiem przy udziale powołanego zarządu za odpłatnością.Dodaję,że na 18 lokali mieszkalnych 12 lokali stanowi własność prywatną a sześć stanowi własność gminy.
Mieszkańcy jednego z tych budynków zwrócili się do mnie o przejęcie ich administrowania.Czy zgodnie z prawem gdy będzie powołany zarząd ja jako osoba nie posiadająca tytułu zarządcy licenjonowanego ( również nie jestem mieszkańcem tego budynku )mogę prowadzić administrowanie budynkiem przy udziale powołanego zarządu za odpłatnością.Dodaję,że na 18 lokali mieszkalnych 12 lokali stanowi własność prywatną a sześć stanowi własność gminy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jednak się zastanów, bo bez dokładnego poznania i zrozumienia treści uowl (czerwony link obok), tego co wolno a czego nie wolno, do czego wystarcza zgoda zarządu wm, a do czego konieczna jest uchwała wszystkich właścicieli możesz sobie napytać poważnych kłopotów
To ich bierność w dbaniu o swój majątek w nieruchomościach daje pole do popisu różnym ZGM-mom.
Nauczyli się jak kupić lokal , to niech teraz nauczą się jak dbać o niego i nieruchomość.
Tam gdzie mieszkasz to wild, wild, wild west, ale właściciele sami są sobie winni.