najemca lokalu uzytkowego od gminy (we wspólnocie)

themoththemoth Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
witam?
W mojej w wspólnocie istnieje jeden lokal użytkowy który gmina wynajmuje stowarzyszeniu, pomijam fakt, że mają dla siebie odrębną piwnicę z zejściem z lokalu (a piwnice wraz z pierwszym wykupem nie zostały wyodrębnione) i jeszcze nie wiem czy płacą również za nią gminie czynsz - ale się dowiem.
Dowiedziałem się natomiast, że noszą się z zamiarem wykupu lokalu, dlatego trapi mnie:
- czy tym samym wejdą do Wspólnoty? - to nie jest lokal mieszkalny,
- czy Wspólnota musi wyrazić zgodę na taką sprzedaż?
- czy musiałby się zmienić sposób księgowości wspólnoty, jakieś odliczenia lub podatki, czy przymusowe prowadzenie pełnej księgowości, albo coś takiego?

Komentarze

• Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] themoth:[/cite] jeszcze nie wiem czy płacą również za nią gminie czynsz - ale się dowiem.
    A co ciebie tak to interesuje, czy sąsiad interesuje się twoją piwnicą i co z nią robisz?
    [cite] themoth:[/cite]Dowiedziałem się natomiast, że noszą się z zamiarem wykupu lokalu, dlatego trapi mnie:
    - czy tym samym wejdą do Wspólnoty? - to nie jest lokal mieszkalny,
    TAK. Będą członkiem wspólnoty
    [cite] themoth:[/cite]Dowiedziałem się natomiast, że noszą się z zamiarem wykupu lokalu, dlatego trapi mnie:
    - czy Wspólnota musi wyrazić zgodę na taką sprzedaż?
    NIE wspólnota nie ma nic go gadania , właściciel lokalu (Gminia) może z tym lokalem zrobić, co chce, sprzedać nawet .... :devil:
    - czy musiałby się zmienić sposób księgowości wspólnoty, jakieś odliczenia lub podatki, czy przymusowe prowadzenie pełnej księgowości, albo coś takiego?
    NIE jak do tej pory nie jesteście vatowcem nic się nie zmieni. Będą płacić jak ty zaliczki. ( Oni) o fakturach - jake dostawali do tej pory - mogą zapomnieć.:bigsmile:
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano września 2010
    themoth:
    Dowiedziałem się natomiast, że noszą się z zamiarem wykupu lokalu, dlatego trapi mnie:
    Tak. Tu się zmienia.
    Otóż zgodnie z art. 17, ust. 1 pkt. 44 ustawy o pdop
    Art. 17.
    1. Wolne od podatku są:
    [...]
    44) dochody spółdzielni mieszkaniowych, wspólnot mieszkaniowych, towarzystw budownictwa społecznego oraz samorządowych jednostek organizacyjnych prowadzących działalność w zakresie gospodarki mieszkaniowej [u]uzyskane z gospodarki zasobami mieszkaniowymi[/u] – w części przeznaczonej na cele związane z utrzymaniem tych zasobów, z wyłączeniem dochodów uzyskanych z innej działalności gospodarczej niż gospodarka zasobami mieszkaniowymi,

Gdy właściciele mają nie tylko lokale mieszkalne we wspólnocie, ale również użytkowe, to podatkowy rachunek wyników należy rozdzielić na rachunek wyników z GZM i rachunek wyników z działalności innej (do której zaliczymy przychody i koszty związane z tymi lokalami użytkowymi).

Jeśli na GZM jest strata, to wykazujemy ją tylko na CIT-8, jesli jest zysk wykazujemy go dodatkowo na CIT-8/O.
    Wynik (zysk lub strata) na nie-GZM pokazujemy tylko i wyłącznie na CIT-8.
    Z tym, że jeśli na nie-GZM jest zysk, to odprowadzamy podatek.
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]
    themoth:
    Tak. Tu się zmienia. (....)
    Nic sie nie zmienia, Ten lokal użytkowy nie jest wspólnoty. Ma odrębnego właściciela . Wspólnota to nie spółdzielnia mieszkaniowa.
    Zasady ewidencji pozaksięgowej wspólnoty nie zmieniają się niezależnie od składu członków wspólnoty.
    Zmiany zachodzą tylko wtedy, gdy wspólnota staje się Vat-owcem
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Masz rację.
    Muszę skorygować swoją wypowiedź poprzednią.
    Tak. Tu się zmienia.
    Nie nie powinno się nic zmienić. Podatek nalezy odprowadzać nawet gdy lokal użytkowy nie został wykupiony.
    Zatem czy jest wykupiony czy nie to nic się nie zmienia.
  • Opcje
    themoththemoth Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dziękuję
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.