okres grzewczy a koszta
darjo63
Użytkownik
Zaczął się okres jesienny,interesuje mnie jakie są koszta instalacji podzielników ciepła i kto je odczytuje.Czy to musi być oddzielna firma a nie zarządca budynku?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Uważam, że takie podzielniki więcej wprowadza konfliktów we wspólnocie.
Do dzisiaj nie rozumiem dlaczego jedni mają niedopłaty a inni nadpłaty pomimo, że jednakowo korzystają z ogrzewania.
Ja bym powiedział, że to ze względu na zużycie liczone w GJ
Dla ułatwienia podaję, że podzielnik kosztów nie jest oficjalnie urządzeniem pomiarowym w Głównego Urzędu Miar (w mojej opinii największy przekręt wszechczasów).
Zawsze mnie interesowało, na jakiej podstawie podejmuje się dezyzję, że X-iński ma zapłacić 500 zł, a Y-kowska 350 zł, skoro nie pomierzono kto ile zużył ciepła, no bo nie ma żadnego urządzenia pomiarowego, oprócz jednego ciepłomierza głównego, który zlicza zużycie sumaryczne.
A tego to już nie wiem - pytanie skierować należy raczej do Wspólnot i ich regulaminów rozliczenia c.o.
Wspólnota z mocy ustawy jest zobligowana do rozliczenia kosztów. Jak to zrobią to ich sprawa.
No, ale po co w tym wszystkim jakieś podzielniki? Może ja zaproponuję komuś własne podzielniki? Podzielę koszty procentowo, np. wg wzrostu poszczególnych właścicieli, albo wskaźnika mojej sympatii do każdego z nich?
http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146330-Regulacja-zaworu-termostatycznego