Lokator kradnie prąd
Hando
Użytkownik
witam ponownie,
lokator z parteru kradnie prad, podpina sie pod klate. Na poczatku roku uchwalilismy uchwale, aby to sprawdzic, bo mielismy pewne podejrzenia co do tego mieszkanca. Zarzad pisze: Lokator mieszkania ... kradnie prad z pionu zakladow Energetycznych, ktory to zostal poinformowany. WM nie jest obciazona za nielegalny pobor energii elektrycznej".
Ale przeciez WM mieszkaniowa jest obciazona, bo roczny rachunek z klatki schodowej wyniosl 2 X tyle co zwykle. Co robic?
lokator z parteru kradnie prad, podpina sie pod klate. Na poczatku roku uchwalilismy uchwale, aby to sprawdzic, bo mielismy pewne podejrzenia co do tego mieszkanca. Zarzad pisze: Lokator mieszkania ... kradnie prad z pionu zakladow Energetycznych, ktory to zostal poinformowany. WM nie jest obciazona za nielegalny pobor energii elektrycznej".
Ale przeciez WM mieszkaniowa jest obciazona, bo roczny rachunek z klatki schodowej wyniosl 2 X tyle co zwykle. Co robic?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Należy wezwać zarząd do działania, bo jego bierność przynosi straty wspólnocie.
Odpowiedzialność ponoszą: złodziej i zarząd, który złodziejstwo toleruje.
Hando - uchwaliliście jakąś uchwałę odnośnie tego mieszkańca? Jestem ciekaw jaką? Rozumiem,że nie interesuje Ciebie odpowiedź Zarządu w tej sprawie. Ktoś to stwierdził? Jakie są wasze straty? co to znaczy rachunki z klatki schodowej są dwa razy większe? Wzrosły z 25 zł na 50 zł??? Jak nie możecie sobie poradzić to wyłączcie światło na klatce. Będziecie chodzić ze świeczką.Ale to uderzy w właścicieli. Zwolnijcie Zarząd.:bigsmile:
Bylem w tym roku pierwszy raz na zebraniu. Jestem to NOWYM wlascicielem. Rachunek byl 2 x wiekszy i przedstawiciel zarzadu od razu wiedzial o co chodzi (nie bylo to piewrszym zdarzeniem pewnie) Podjelismy uchwale sprawdzenia tego, czy to ten zlodziej o ktorym tez przedstawiciel myslal. Pan przedstawiciel sie nie mylil (wynika z pisma)
Jesli chodzi o zarzad to nie mam pojecia, czy on jest wybrany przez uchwale WM, czy komunalny, czy przymusowy? ( jak sie dowiedziec)
Boli mnie to tak maksymalnie, ze mnie calego telepie... Maja wszystko w dupie i pisza jeszcze takie frazesy, ze glowa boli... A pani z dolu leci z pradem!
Jeden z właścicieli kradnie prąd, co zarząd potwierdza, płacą za to wszyscy, a ty radzisz chodzić ze świeczką.
Zwolniłeś się z myślenia? Zwolnij się również z pisania swoich dyrdymałów.
Uchwała nie była konieczna, sprawdzenie tej kwestii to sprawa zwykłego zarządu.
Rzeczywiście, jeżeli nielegalny pobór następuje "poza licznikiem" to straty ponosi Zakład Energetyczny i to zarząd wypełnił swoje obowiązki należycie, jednak:
jeżeli rachunki wzrosły, to może byc też tak, że lokator również pobiera prąd "wspólny", czyli problem nie jest rozwiązany.
Musicie chyba Państwo wezwac fachowca, który sprawdzi czy rzeczywiście istnieje jakieś nielegalne podłączenie (tak jak to sprawdził ZE).
A może to wcale nie jest kradzież prądu, tylko wykorzystanie jego np. do oświetlenia waszych piwnic !?
Sam miałem kabel w mieszkaniu, skrzętnie ukryty, który ...... oświetlał klatkę schodową.
Wyszło dopiero przy remoncie, że dopłacam.
Zarząd to sobie może potwierdzać - istotne jest czy macie protokół klepnięty przez człowieka z papierami. Daj znać jak opinię energetyka wystawi.