Zarząd wcisnął uchwałę do głosowania choć nie było planu finansowego?
andczy
Użytkownik
Zarząd przygotował uchwałę o przyjęciu wykonania planu finansowego, choć taki plan nie został w ogóle przyjęty. Na moje uwagi dotyczące konieczności przujęcia planu finansowego w związku z przyjęciem "funduszu remontowego" reagowano śmiechem. Jak można przyjąć sprawozdanie z czegoś czego nie było? Wiem, że można bo to uczyniono chodzi mi tylko o to co to ma wspólnego z prawem? A poza tym wpłacałem zaliczkę na fundusz remontowy i nikt z właścicieli nie wyrażał zgody w formie uchwały o przeznaczeniu zaliczek np. na zakup materiałow biurowych? Jak dochodzić swoich praw?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie rozumiem, skąd pomysł, że nie można płacić bez planu. To po co zbieracie pieniądze?
Wspólnota ma zobowiązania, z których musi się wywiązać. Nikogo z Waszych wierzycieli nie będą interesowały Wasze plany i uchwały - ich interesują pieniądze za dostarczony towar czy usługę. Jak nie zapłacicie, to najpierw odetną dostawy, a potem wystąpią o nakaz zapłaty i odwiedzi Was komornik. On już będzie wiedział, co zrobić z Waszymi "nieuchwalonymi" pieniędzmi.
Jeżeli zaliczki zbierane na koszty utrzymania nieruchomości wspólnej były przeszacowane (za wysokie w stosunku do rzeczywistych kosztów), to właściciele mają prawo zadecydować o przeznaczeniu nadpłaty na remonty albo na pokrycie kosztów bieżących w następnym roku. Nieistotne, czy był plan gospodarczy, czy nie.
Masz rację - o przeznaczeniu środków decydują właściciele w uchwałach.
Nie znając szczegółów trudno stwierdzić, co znaczy, że zarząd zawyża koszty.
Jeżeli zarząd nie realizuje uchwał i sam podejmuje decyzje o wydatkach z funduszu remontowego, to możecie go odwołać.
Jeżeli rzeczywiście uzyskano ok. 20 zł, to było tego poniżej 100 kg.