KOMINY WENTYLACYJNE
miski2
Użytkownik
kto powinien zapłacić za wykonanie komina wentylacyjnego?
Chodzi o to, że w naszej wspólnocie kominiarz stwierdził w 4 lokalach nieprawidłowość. W tych czterech lokalach nie ma wentylacji w łazienkach (budynek z 1930 r). Kominiarz nakazał wykonanie wentylacji poprzez wyprowadzenie rur po zewnętrznej stronie budynku. I teraz moje pytanie jest następujące........ kto ma ponieść koszt wykonania tej wentylacji? wspólnota czy właściciel???????
Chodzi o to, że w naszej wspólnocie kominiarz stwierdził w 4 lokalach nieprawidłowość. W tych czterech lokalach nie ma wentylacji w łazienkach (budynek z 1930 r). Kominiarz nakazał wykonanie wentylacji poprzez wyprowadzenie rur po zewnętrznej stronie budynku. I teraz moje pytanie jest następujące........ kto ma ponieść koszt wykonania tej wentylacji? wspólnota czy właściciel???????
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
A czy jest na to jakaś podkładka prawna????????????? bo tak na słowo to nikt nam na pewno nie uwierzy ;)
P.S. Wygląda na to, że masz jakiś problem techniczny z klawiszem znaku zapytania (ten na lewo od prawego shift-a). Popraw to.
Na spotkaniu zarządu udowodniono mi, że za kominy musi zapłacić wspólnota, ponieważ wykonane kominy będą na ścianie budynku, która jest cześcią wspólną, że kominy są częścią wspólną (nie ma znaczenia, że te dopiero powstaną i będą służyły tylko danym lokalom) oprócz tego uświadomiono mi, że skoro wcześniej te lokale nie miały wentylacji w swoich łazienkach bo poprzedni zarządca tego nie dopilnował, to jest to obowiązkiem wspólnoty - nowego zarządu, żeby te lokale mieszkalne mogły funkcjonować zgodnie z przepisami i w związku z tym musi ponieść koszt ich wykonania.
Prawdę mówiąc mi nie zależy na tym żeby właściciele za to zapłacili, ale chciałam mieć jakąś podkładkę, bo nigdy nic nie wiadomo....
"Jest taka fraszka Jana Sztaudyngera "O Mędrcu". Polecam."
Bardzo ciekawa teoria, że jak kominy będą na ścianie wspólnej, to też stają się wspólne. Czyli jak ja sobie zamontuję klimatyzator na części wspólnej, to rozumiem, że on też będzie wspólny i koszty jego utrzymania będzie ponosić wspólnota.
Ha, ha, ha.
Pozdrawiam. W tym również wszystkich MĘDRCÓW.
Tak więc radzę, by po przyjęciu uchwały nie spieszyć się z jej wykonaniem, poczekać, czy nikt jej nie zaskarży. Łatwiej się będzie wycofać, nie trzeba będzie walczyć z tymi 4 właścicielami o odzyskanie pieniędzy wm.
Dlaczego Twoi sąsiedzi mają ponosić koszty wyposażenia Twojego lokalu, który jest odrębną nieruchomością?
Kupiłeś wadliwy lokal, ale czyja to wina - Twoja, czy sąsiadów?
I dla czystości sytuacji uprzedź o tym sąsiadów, jak będziecie to uchwalać. Może ich przekonasz.