Członek Zarządu WM i jego wynagrodzenie / zmiana ?
Caban
Użytkownik
Dotyczy naszej Wspólnoty Mieszkaniowej.
Członkiem Zarządu WM może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.
1. Funkcję Przewodniczącego naszego Zarządu WM pełni osoba spoza grona właścicieli mieszkań i pobiera wynagrodzenie, bowiem WM podjęła taką uchwałę w marcu 2010 roku.
2. Wynagrodzenie pobiera także Administrator WM. - to rzecz oczywista, bowiem mamy podpisany notarialny akt z Administratorem na zarządzanie naszej nieruchomości i wysokość stawki jest także zawarta corocznie w uchwale.
Moje pytanie dotyczy tylko pkt 1. Czy w/g nowych przepisów coś się zmieniło w powyższym temacie ?
Słyszałem, że prawdopodobnie od września, lub października 2010r Ustawodawca wniósł jakieś poprawki co do wynagrodzenia członków Zarządu WM, lub osoby członka Zarządu WM spoza grona właścicieli mieszkań.
Proszę o podanie aktu prawnego w przypadku jakiejś zmiany.
Członkiem Zarządu WM może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.
1. Funkcję Przewodniczącego naszego Zarządu WM pełni osoba spoza grona właścicieli mieszkań i pobiera wynagrodzenie, bowiem WM podjęła taką uchwałę w marcu 2010 roku.
2. Wynagrodzenie pobiera także Administrator WM. - to rzecz oczywista, bowiem mamy podpisany notarialny akt z Administratorem na zarządzanie naszej nieruchomości i wysokość stawki jest także zawarta corocznie w uchwale.
Moje pytanie dotyczy tylko pkt 1. Czy w/g nowych przepisów coś się zmieniło w powyższym temacie ?
Słyszałem, że prawdopodobnie od września, lub października 2010r Ustawodawca wniósł jakieś poprawki co do wynagrodzenia członków Zarządu WM, lub osoby członka Zarządu WM spoza grona właścicieli mieszkań.
Proszę o podanie aktu prawnego w przypadku jakiejś zmiany.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ale wyjaśniam
<Czy Administrator posiada licencję na zarządzanie nieruchomościami ? Czy w AN wyszczególniono miesięczne wynagrodzenie Administratora, czy tylko stawkę z metra ?>
Tak posiada licencję - stawka od m2
<Kto powołał taką osobę na taką funkcję (Przewodniczący Zarządu) i jakim posługiwano się przepisem prawnym ? >
Zebranie Ogólne powołało 3 osobowy Zarząd - Zarząd wybrał spośród siebie przewodniczącego, zastępcę i członka.
<Ten członek zarządu wm musi normalnie dopisać to wynagrodzenie do swojego PIT-u >
Dopisuje wynagrodzenie - nie ma z tym problemów.
Ale prosiłem tylko o odpowiedź na pkt 1, bowiem słyszałem, że zaszły jakieś zmiany, lub będą one w najbliższym czasie.
Prawo wspólnotowe nie przewiduje funkcyjnych.