Członek Zarządu WM i jego wynagrodzenie / zmiana ?

CabanCaban Użytkownik
edytowano października 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Dotyczy naszej Wspólnoty Mieszkaniowej.
Członkiem Zarządu WM może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.
1. Funkcję Przewodniczącego naszego Zarządu WM pełni osoba spoza grona właścicieli mieszkań i pobiera wynagrodzenie, bowiem WM podjęła taką uchwałę w marcu 2010 roku.
2. Wynagrodzenie pobiera także Administrator WM. - to rzecz oczywista, bowiem mamy podpisany notarialny akt z Administratorem na zarządzanie naszej nieruchomości i wysokość stawki jest także zawarta corocznie w uchwale.
Moje pytanie dotyczy tylko pkt 1. Czy w/g nowych przepisów coś się zmieniło w powyższym temacie ?
Słyszałem, że prawdopodobnie od września, lub października 2010r Ustawodawca wniósł jakieś poprawki co do wynagrodzenia członków Zarządu WM, lub osoby członka Zarządu WM spoza grona właścicieli mieszkań.
Proszę o podanie aktu prawnego w przypadku jakiejś zmiany.

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    nie było żadnych zmian. Ten członek zarządu wm musi normalnie dopisać to wynagrodzenie do swojego PIT-u
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Caban: Funkcję Przewodniczącego naszego Zarządu WM pełni osoba spoza grona właścicieli mieszkań
    Kto powołał taką osobę na taką funkcję (Przewodniczący Zarządu) i jakim posługiwano się przepisem prawnym ?
    [cite] Caban: mamy podpisany notarialny akt z Administratorem na zarządzanie naszej nieruchomości i wysokość stawki jest także zawarta corocznie w uchwale
    Czy Administrator posiada licencję na zarządzanie nieruchomościami ? Czy w AN wyszczególniono miesięczne wynagrodzenie Administratora, czy tylko stawkę z metra ?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy Administrator posiada licencję na zarządzanie nieruchomościami ?
    A od kiedy jest taki wymóg?
    Czy w AN wyszczególniono miesięczne wynagrodzenie Administratora, czy tylko stawkę z metra ?
    Akt notarialny z administratorem na zarządzanie - czego to ludzie nie wymyślą? :shocked: :confused: :smile:
  • Opcje
    CabanCaban Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Odbiegacie Państwo od tematu - prosiłem tylko na ustosunkowanie się do pkt 1
    Ale wyjaśniam
    <Czy Administrator posiada licencję na zarządzanie nieruchomościami ? Czy w AN wyszczególniono miesięczne wynagrodzenie Administratora, czy tylko stawkę z metra ?>
    Tak posiada licencję - stawka od m2

<Kto powołał taką osobę na taką funkcję (Przewodniczący Zarządu) i jakim posługiwano się przepisem prawnym ? >
    Zebranie Ogólne powołało 3 osobowy Zarząd - Zarząd wybrał spośród siebie przewodniczącego, zastępcę i członka.

<Ten członek zarządu wm musi normalnie dopisać to wynagrodzenie do swojego PIT-u >
    Dopisuje wynagrodzenie - nie ma z tym problemów.

Ale prosiłem tylko o odpowiedź na pkt 1, bowiem słyszałem, że zaszły jakieś zmiany, lub będą one w najbliższym czasie.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    już ci przecież napisałam, że zmian nie było
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ani raczej nie będzie. Władza ma co innego na głowie...
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano października 2010
    [cite] Caban:[/cite]Kto powołał taką osobę na taką funkcję (Przewodniczący Zarządu) i jakim posługiwano się przepisem prawnym ?
    Zebranie Ogólne powołało 3 osobowy Zarząd - Zarząd wybrał spośród siebie przewodniczącego, zastępcę i członka.
    A co z uprawnieniami, bo wg prawa wszyscy członkowie są równi wobec obowiązków jak i prawa wynikających z faktu bycia członkiem Zarządu WM.
    Prawo wspólnotowe nie przewiduje funkcyjnych.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.