Podatki od części wspólnych we wspólnocie

weles1478weles1478 Użytkownik
edytowano października 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Czy spotkaliście się Państwo z opłatą od właścicieli lokali od części wspólnych?
Dostałem newsa, że Gmina chce naliczać właścicielom w mojej wspólnocie podatek od części wspólnych (korytarzy piwnic , suszarni, strychów).
Czy u Was też takie opłaty płacicie?

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano października 2010
    Nie rozumiem, jaki podatek?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    U nas nie płacimy, ale taki sposób naliczania podatku jest zgodny z prawem.
    Powierzchnia użytkowa na potrzeby naliczenia podatku od nieruchomości jest inaczej zdefiniowana, niż w ustawie o własności lokali.
    Zgodnie z ustawą z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych, przez powierzchnię użytkową budynku lub jego części należy rozumieć "powierzchnię mierzoną po wewnętrznej długości ścian na wszystkich kondygnacjach, z wyjątkiem powierzchni klatek schodowych oraz szybów dźwigowych; za kondygnację uważa się również garaże podziemne, piwnice, sutereny i poddasza użytkowe" (art. 1a ust. 1 pkt 5). Przy czym "powierzchnię pomieszczeń lub ich części oraz część kondygnacji o wysokości w świetle od 1,40 m do 2,20 m zalicza się do powierzchni użytkowej budynku w 50 %, a jeżeli wysokość jest mniejsza niż 1,40 m, powierzchnię tę pomija się" (art. 4 ust. 2).

Jeżeli piwnice są wykupione, to ich powierzchnia użytkowa jest wliczona do powierzchni użytkowej lokalu i nie może być drugi raz opodatkowana.

Decyzja o naliczeniu podatku od niektórych części wspólnych może być wydana albo na wspólnotę mieszkaniową, albo na poszczególnych właścicieli lokali.
    W drugim przypadku, wysokość podatku powinna być proporcjonalna do udziału danego właściciela w nieruchomości wspólnej.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Czy w domku przy dwóch udziałowcach opłata od części wspólnych jest naliczana? np. Strychu, korytarzy piwnic.
  • Opcje
    [cite] owner:[/cite]U nas nie płacimy, ale taki sposób naliczania podatku jest zgodny z prawem.
    Decyzja o naliczeniu podatku od niektórych części wspólnych może być wydana albo na wspólnotę mieszkaniową, albo na poszczególnych właścicieli lokali.
    W drugim przypadku, wysokość podatku powinna być proporcjonalna do udziału danego właściciela w nieruchomości wspólnej.
    Art. 6. 11. Jeżeli nieruchomość lub obiekt budowlany stanowi współwłasność lub znajduje się w posiadaniu osób fizycznych oraz osób prawnych, jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej lub spółek nieposiadających osobowości prawnej, z wyjątkiem osób tworzących wspólnotę mieszkaniową, osoby fizyczne składają deklarację na podatek od nieruchomości oraz opłacają podatek na zasadach obowiązujących osoby prawne.
    Źródło: ustawa z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych)
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To, że nie składają deklaracji jak osoby prawne nie znaczy, że są ustawowo zwolnieni z podatku od części wspólnych.
    Deklaracji na podatek od lokalu też nie składają, a podatek płacą. Podstawą jest decyzja administracyjna o naliczeniu podatku.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Deklaracja jest podstawą do naliczenia podatku za części wspólne.
    http://www.um.warszawa.pl/v_syrenka/ratusz/DN-10_2010.pdf

a tej nie składają wspólnoty.
  • Opcje
    [cite] owner:[/cite]Deklaracji na podatek od lokalu też nie składają, a podatek płacą.
    Podstawą jest decyzja administracyjna o naliczeniu podatku.
    Składa się jedną deklaracje na podstawie AN , masz na to 14 dni od zawarcia AN ,
    jeden egzemplarz trafia do działu podatków w Gminie, przesyła go notariusz.
  • Opcje
    grazyna35grazyna35 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam.
    A może coś więcej podyskutować w tym temacie:

"Od 1 stycznia 2016 roku będą obowiązywać nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomości, zapłacimy więcej za części wspólne a na nowelizacji skorzystają gminy, znacząco wzrosną ich wpływy z podatku od nieruchomości.
    Zgodnie z obowiązującym jeszcze art. 3 ust. 5 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych w przypadku wyodrębnienia lokali za części wspólne budynku współwłaściciele płacą podatek od nieruchomości tylko w części, jaka odpowiada ułamkowi wynikającemu ze stosunku powierzchni użytkowej lokalu do powierzchni całego budynku. W praktyce oznacza to, że do budżetu gmin wpływa jednie niewielka jego część, teraz to się zmieni, ponieważ nowelizacja przewiduje objęcie tą daniną powierzchni całej nieruchomości.
    W konsekwencji skutki fiskalne dotkną zatem nie tylko przedsiębiorców, którzy wyodrębniając niewielkie lokale w galeriowcach mogli zaoszczędzić nawet i kilkaset złotych rocznie, ale i właścicieli mieszkań we wspólnotach mieszkaniowych."
  • Opcje
    blazejhblazejh Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Od stycznia 2016 odmiennie ustala się proporcję potrzebną do wyliczenia podatku od części wspólnej. Należy podzielić powierzchnię lokalu przez powierzchnię lokali ogółem wraz z komórkami lokatorskimi jako lokalami przynależnymi. Wcześniej dzieliło się przez powierzchnię całego budynku, więc proporcja (i podatek) była niższa.

Czyli inaczej wyliczamy mnożnik/proporcję, którym przemnażamy metraż powierzchni wspólnej do opodatkowania.
    Będzie on zawsze ciut wyższy w trzeciej cyfrze po przecinku. Znaczące wpływy, o których wyżej mowa to mają być pieniądze właścicieli galerii handlowych. Dla właścicieli lokali w budynkach wielorodzinnych w teorii podatek wzrośnie o parę złotych.
  • Opcje
    alicja1960alicja1960 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kto ten podatek będzie naliczał czy Gmina,właściciel lokalu czy Wspólnota Mieszkaniowa
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ten kto naliczał dotąd. U nas w budynku nikt nie płaci tego kawałka. Płacimy tylko od mieszkania i od gruntu.
    Po zakupie lokalu szło się raz do urzędu, urzędnik brał tylko licznik i mianownik oraz powierzchnię gruntu z AN. Nie był w stanie wyliczyć tego kawałka od korytarzy bo nie znał odpowiednich powierzchni.
  • Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wcześniej dzieliło się przez powierzchnię całego budynku,
    Nic podobnego.
    Wcześniej tak samo liczyło się powierzchnię lokali wraz z pomieszczeniami przynależnymi (piwnica, komórka itp) do sumy wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami przynależnymi.
    W ustawie o podatkach i opłatach lokalnych podstawowym parametrem do obliczenia podatku jest powierzchnia użytkowa.
    Do tej powierzchni nie wlicza się powierzchni klatek schodowych oraz szybów dźwigowych.
    W większości wspólnot do tej pory z NW wliczane (pomijane) nie były tylko suszarnie, pralnie, inne pomieszczenia piwniczne oraz sam korytarz piwniczny - i to wspólnota będzie musiała teraz wyliczyć i płacić
  • Opcje
    manman Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] gecon:[/cite](...)wspólnota będzie musiała teraz wyliczyć i płacić
    Od kiedy wspólnota płaci podatek od nieruchomości?
  • Opcje
    tajfuntajfun Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mam ważne pytanie. Część osób które kupiło garaże w garażowcu specjalne nie "bierze" aktu notarialnego , aby nie płacić podatku. Czy to jest zgodne z prawem ? Sytuacja taka dotyczy ponad 200 właścicieli. Podatek od stanowiska garażowego to 214 zl. Przeciez to 40tysięcy. Nie wierze że urzad miejski nie wie o takiej sytuacji.
  • Opcje
    PiotrekPiotrek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Właśnie dostałem naliczenie podatku od nieruchomości za 2016 rok.
    Jak dotąd - po staremu, nie mam wliczonego podatku za mój udział w częściach wspólnych.

Przypuszczam, że to nie jest taka prosta operacja i urzędy nie są jeszcze przygotowane do tematu.
  • Opcje
    manman Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Piotrek:[/cite]Właśnie dostałem naliczenie podatku od nieruchomości za 2016 rok.
    Jak dotąd - po staremu, nie mam wliczonego podatku za mój udział w częściach wspólnych.

Przypuszczam, że to nie jest taka prosta operacja i urzędy nie są jeszcze przygotowane do tematu.

Nie tylko nie są przygotowane ale w niektórych przypadkach są niechętne ponoszeniu kosztów uzupełnienia dokumentacji budynku na swój koszt.
    Aby obliczyć powierzchnię części wspólnych potrzebna jest pełna dokumentacja budynku.
    Jeśli jej brakuje zastosowanie ma Art. 29, 1d ,1)

Art. 29,
    1d. Jeżeli uchwała właścicieli lokali nie stanowi inaczej, koszty opracowania lub aktualizacji dokumentacji technicznej budynku obciążają:
    1) do czasu wyodrębnienia własności ostatniego lokalu - dotychczasowego właściciela nieruchomości
  • Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Piotrek: Jak dotąd - po staremu, nie mam wliczonego podatku za mój udział w częściach wspólnych.
    A złożyłeś odpowiednią deklarację w związku ze zmianą?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] gecon:[/cite]
    Piotrek: Jak dotąd - po staremu, nie mam wliczonego podatku za mój udział w częściach wspólnych.
    Nie, nie miałem takiego obowiązku..
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nowy wymiar podatku musiałby zostać ustalony decyzją administracyjną. A w związku ze zmianami wydziały podatków lokalnych musiałby otrzymać z archiwów wydziałów architektury i budownictwa kompletne projekty budynków. Potem ktoś musiałby wyłapać z tego sumy powierzchni wspólnych (jeżeli dotąd nie były uchwycone). Od nich odjąć powierzchnie szybów wind i klatek, policzyć nowe proporcje i przemnożyć na nowo przez powierzchnię pojedynczych lokali.
    I listem poleconym wysłać właścicielom decyzje. Lub roznieść na piechotę.

Wszystko tylko po to, żeby od pojedynczego właściciela ściągnąć dodatkowe 7 pln rocznie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] blazejh:[/cite]Nowy wymiar podatku musiałby zostać ustalony decyzją administracyjną. A w związku ze zmianami wydziały podatków lokalnych musiałby otrzymać z archiwów wydziałów architektury i budownictwa kompletne projekty budynków. Potem ktoś musiałby wyłapać z tego sumy powierzchni wspólnych (jeżeli dotąd nie były uchwycone). Od nich odjąć powierzchnie szybów wind i klatek, policzyć nowe proporcje i przemnożyć na nowo przez powierzchnię pojedynczych lokali.
    I listem poleconym wysłać właścicielom decyzje. Lub roznieść na piechotę.

Wszystko tylko po to, żeby od pojedynczego właściciela ściągnąć dodatkowe 7 pln rocznie.

No ale i tak co roku podatek ustalany jest decyzją administracyjną i rozsyłany pocztą (wcześniej urząd zatrudniał swoich gońców)...
    Natomiast faktycznie musieliby coś takiego przeliczyć, a że pewnie nie mają odpowiedniego systemu, to liczenie "na piechotę" w excelu itp. jest mało realne.
    Pierwsze naliczenie podatku od nieruchomości dostałem (było to już dobre kilka lat temu...) po 3 latach od złożenia deklaracji, więc co dopiero mówić o znacznie bardziej skomplikowanej operacji...
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] gecon:[/cite]
    A Ty gecon już złożyłeś korektę deklaracji ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.