Skrzynki listowe

PiotrKanPiotrKan Użytkownik
edytowano października 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Skrzynka powinna być zamykana niepowtarzalnym kluczem w celu zagwarantowania dostępu do zawartości skrzynki wyłącznie adresatowi(Dz,U nr 130 poz1188 z dn.14.10.2003) problem polega na tym iż sa dwa klucze powtarzalne, zwróciłem się do WM o wymanę skrzynki gdyż nie sprawdziła prawidłowo zakupionych skrzynek .
Kto i na czyj koszt sprawa powinna być uregulowana ?

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wykonawca zamontował niepełnowartościowy produkt.
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano października 2010
    [cite] PiotrKan:[/cite]Skrzynka powinna być zamykana niepowtarzalnym kluczem w celu zagwarantowania dostępu do zawartości skrzynki wyłącznie adresatowi(Dz,U nr 130 poz1188 z dn.14.10.2003) problem polega na tym iż sa dwa klucze powtarzalne, zwróciłem się do WM o wymanę skrzynki gdyż nie sprawdziła prawidłowo zakupionych skrzynek .

Kto i na czyj koszt sprawa powinna być uregulowana ?
    Kiedy były montowane te skrzynki oddawcze?
    Wystarczy wymieć zameczek/wkładkę. koszt ok.30 zł.
    Właścicielem skrzynki jest właściciel lokalu. To on pokrywa wszelkie koszty jej utrzymania.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Skrzynki wymieniane były około 1 roku temu.Nie sprawdzam ( nie wypada) czy mój kluczyk otwiera inne skrzynki.WM poinformowała iż nie ma wpływu na dobór kluczy do skrzynek, a dlaczego mam zmieniać wkładę i ponosić koszty nie zawinione?.Wspomnę iż jeden z członków Zarzadu znalazł kluczyk od skrzynki i powiadomił ,iż zgubiłem (trafem otwierania )okazało się , że to kluczyk innego lokatora,Myślę , że żylibyśmy w nieświadomości do chwili obecnej ,gdyby nie fakt "odkrycia" przez Zarząd
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Kto zakupił te skrzynki, na kogo jest wystawiona faktura?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    [cite] PiotrKan:[/cite]Skrzynki wymieniane były około 1 roku temu.
    Nie sprawdzam ( nie wypada) czy mój kluczyk otwiera inne skrzynki.
    WM poinformowała iż nie ma wpływu na dobór kluczy do skrzynek, a dlaczego mam zmieniać wkładę i ponosić koszty nie zawinione?.
    Wspomnę iż jeden z członków Zarzadu znalazł kluczyk od skrzynki i powiadomił ,
    iż zgubiłem (trafem otwierania )okazało się , że to kluczyk innego lokatora,Myślę ,
    że żylibyśmy w nieświadomości do chwili obecnej ,gdyby nie fakt "odkrycia" przez Zarząd
    Może jest jeszcze gwarancja.
    Wiesz u mnie wykonawca skrzynek zostawił taka listę nr skrzynki = nr kluczyka.
    Sprawdź może administrator lub Zarząd mają taki wykaz.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Skrzynki pocztowe zostały zakupione przez WM , numery kluczy nie powtarzają się , inny jest nr mój inny lokatora
  • Opcje
    alkaalka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Więc wspólnota powinna wystąpić do producenta z reklamacją i wyegzekwować nowy zamek.
  • Opcje
    Do producenta tak - o ile udzielił gwarancji, jeżeli nie stroną jest wyłącznie sprzedawca.
    Skoro zakupu dokonała wspólnota mieszkaniowa, to odpowiedzialnośc sprzedawcy uregulowana jest w kodeksie cywilnym - w braku gwarancji obowiązują przepisy w zakresie rękojmi.
  • Opcje
    [cite] PiotrKan:[/cite]Skrzynki wymieniane były około 1 roku temu.Nie sprawdzam ( nie wypada) czy mój kluczyk otwiera inne skrzynki.WM poinformowała iż nie ma wpływu na dobór kluczy do skrzynek, a dlaczego mam zmieniać wkładę i ponosić koszty nie zawinione?

Wspólnota nabyła skrzynki, koszt zakupu zaewidencjonowała, moim zdaniem jest ich właścicielem, powinna naprawic zamek.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja podtrzymuję swoje. Uważam, że wykonawca zamontował wybrakowane skrzynki i to on powinien zmienić zamki. Czy odzyska odszkodowanie od dostawcy skrzynek, czy też kupił je w markecie, to jego problem...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    W tym rzecz , że na pewno nie ma już gwarancji. ( niestety tak szybko nam ucieka czas)Gdyby nie nadgorliwość członka Zarządu żylibyśmy w nieswiadomości ?teraz już jest inaczej .Zarząd skomentował to tak :nie mielismy wpływu na dobór kluczy do skrzynki, a problem doboru kluczy jest w gestii dostawcy skrzynek czy słusznie ?
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    PiotrKan - uchwaliliście sobie uchwałę " niezgodną z prawem", ponieważ skrzynki nie są częścią wspólną nieruchomości. Ale tak zrobili wszyscy, bo to jest logiczne.Ja również to zrobiłem, i gdyby przez przypadek okazało się ,że są te same klucze, to również na koszt wspólnoty bym to zlecił. Sam to robiłem. Nowa wkładka - ok. 10,00-12,00 zł, wymiana - 10 min, nawet dla kogoś kto ma lewe ręce. Obyście mieli tylko takie problemy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.