Nadpłata za ogrzewanie a sprzedaż mieszkania
Katarzynka
Użytkownik
Witam
Wiem, że będę miała bardzo dużą nadpłatę za ogrzewanie, mamy indywidualne liczniki. Czy sprzedając mieszkanie mogę jakoś odzyskać te pieniądze czy zyska nowy właściciel?
Z góry dziękuję.
Wiem, że będę miała bardzo dużą nadpłatę za ogrzewanie, mamy indywidualne liczniki. Czy sprzedając mieszkanie mogę jakoś odzyskać te pieniądze czy zyska nowy właściciel?
Z góry dziękuję.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ta ewentualna nadpłata należy się Tobie, po rozliczeniu kosztów EC przez wspólnotę.
Takie rozliczenie trzeba wykonać na dzień 31 grudnia każdego roku, bo w tym dniu kończy się okres obrachunkowy wspólnoty.
Nowy właściciel zaczyna od "zera" , chyba że wasz regulamin rozliczania EC przewiduje inny wariant.
Właśnie chodzi mi o sytuację, że np. przed końcem roku lub na początku przyszłego sprzedam mieszkanie a to czy będzie nadpłata o ile się nie mylę wyjdzie dopiero na zebraniu podsumowującym dany rok, czyli około kwietnia i czy to Zarządca powinien się z nami jakoś rozliczyć (zarząd powierzony). Nadpłatę będę miała na pewno, bo kupiliśmy to mieszkanie na początku roku i przez remont nie mieszkaliśmy tam długo i nie było grzane a za ogrzewanie płacimy jeszcze ryczałtem sporą kwotę, bo liczniki są dopiero od stycznia i niby Zarządca chce zobaczyć jak to wyjdzie.
To nie są w ogóle kwestie, o których można rozstrzygac w uchwałach.
Gdybyś lokal sprzedawała np. sierpień, wrzesień; to możesz liczyć, że będziesz miała nadpłatę.
Wszystko zależy od kosztów i rozbioru wewnętrznego (zużycia GJ w poszczególnych lokalach).
o takich kwestiach mogą jedynie decydowac strony umowy kupna sprzedaży - sprzedający i nabywca lokalu a nie wspólnota w uchwałach.
OŚWIADCZENIE
Ja niżej podpisany................................................................................zam. ................................................................................. oświadczam,
. (imię i nazwisko, adres korespondencyjny)
iż w dniu ...........................................r. sprzedałam,-em lokal numer ........................ posadowiony w budynku przy
ul. ...................................................... na rzecz kupującego – Pani/Pana ................................................................................................................. .
(imię i nazwisko, adres)
Jednocześnie zwracam się z prośbą, aby po dokonaniu rocznego rozliczenia wpłaconych zaliczek, w przypadku ujawnienia nadpłaty, należna mi kwota została przekazana na prowadzony dla mnie rachunek bankowy numer:
................................................................................................................................................................................
W przypadku wystąpienia niedopłaty zobowiązuję się w terminie 7 dni zapłacić całą kwotę na rachunek Wspólnoty Mieszkaniowej wskazany w zawiadomieniu o niedopłacie. Rozliczenie należy przesłać na
adres:…………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Jasło, dnia …………………….….. .....................................................(czytelny podpis)