Nadpłata za ogrzewanie a sprzedaż mieszkania

KatarzynkaKatarzynka Użytkownik
edytowano października 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam

Wiem, że będę miała bardzo dużą nadpłatę za ogrzewanie, mamy indywidualne liczniki. Czy sprzedając mieszkanie mogę jakoś odzyskać te pieniądze czy zyska nowy właściciel?

Z góry dziękuję.

Komentarze

• Opcje
    podbudąpodbudą Użytkownik
    edytowano listopada -1
    nadpłatę uzyska nowy właściciel. Jeżeli potrafisz precyzyjnie ustalić kwotę nadpłaty i udokumentujesz to przyszłemu nabywcy to możesz się z nim jakoś dogadać.
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Katarzynka:[/cite]Wiem, że będę miała bardzo dużą nadpłatę za ogrzewanie, mamy indywidualne liczniki.
    Czy sprzedając mieszkanie mogę jakoś odzyskać te pieniądze czy zyska nowy właściciel?
    Między wiem a rozliczeniem jest spora różnica.
    Ta ewentualna nadpłata należy się Tobie, po rozliczeniu kosztów EC przez wspólnotę.
    Takie rozliczenie trzeba wykonać na dzień 31 grudnia każdego roku, bo w tym dniu kończy się okres obrachunkowy wspólnoty.
    Nowy właściciel zaczyna od "zera" , chyba że wasz regulamin rozliczania EC przewiduje inny wariant.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Takie rozliczenie trzeba wykonać na dzień 31 grudnia każdego roku, bo w tym dniu kończy się okres obrachunkowy wspólnoty.

Właśnie chodzi mi o sytuację, że np. przed końcem roku lub na początku przyszłego sprzedam mieszkanie a to czy będzie nadpłata o ile się nie mylę wyjdzie dopiero na zebraniu podsumowującym dany rok, czyli około kwietnia i czy to Zarządca powinien się z nami jakoś rozliczyć (zarząd powierzony). Nadpłatę będę miała na pewno, bo kupiliśmy to mieszkanie na początku roku i przez remont nie mieszkaliśmy tam długo i nie było grzane a za ogrzewanie płacimy jeszcze ryczałtem sporą kwotę, bo liczniki są dopiero od stycznia i niby Zarządca chce zobaczyć jak to wyjdzie.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Z nabywcą spisz licznik i zostaw u administratora pismo, żeby rozliczenie tego stanu przekazał ci na konto (ale musisz się tez zobowiązać, ze jeśli będzie niedopłata to pokryjesz). Podpisy twoje i nabywcy, potwierdzenie odbioru na kopiach dla ciebie i nabywcy
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    weles Ci napisał:
    chyba że wasz regulamin rozliczania EC przewiduje inny wariant.
    Zatem Katarzynko sprawdź najpierw co mówi Wasz regulamin rozliczenia mediów
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] weles1478:[/cite]
    Nowy właściciel zaczyna od "zera" , chyba że wasz regulamin rozliczania EC przewiduje inny wariant.
    Nie, wspólnota nie ma takich uprawnień, aby w regulaminach decydowac o takich sprawach, np. o tym, że nowy właściciel przejmuje zobowiązania nabywcy.
    To nie są w ogóle kwestie, o których można rozstrzygac w uchwałach.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Katarzynka:[/cite]
    Właśnie chodzi mi o sytuację, że np. przed końcem roku lub na początku przyszłego sprzedam mieszkanie
    Sprzedajesz w największym okresie kosztowym . Jeżeli zaliczki masz rozłożone na 12 m-c to może się okazać, że będzie niedopłata.
    Gdybyś lokal sprzedawała np. sierpień, wrzesień; to możesz liczyć, że będziesz miała nadpłatę.
    Wszystko zależy od kosztów i rozbioru wewnętrznego (zużycia GJ w poszczególnych lokalach).
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    W uzupełnieniu mojej poprzedniej wypowiedzi:

o takich kwestiach mogą jedynie decydowac strony umowy kupna sprzedaży - sprzedający i nabywca lokalu a nie wspólnota w uchwałach.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]Z nabywcą spisz licznik i zostaw u administratora pismo, żeby rozliczenie tego stanu przekazał ci na konto (ale musisz się tez zobowiązać, ze jeśli będzie niedopłata to pokryjesz). Podpisy twoje i nabywcy, potwierdzenie odbioru na kopiach dla ciebie i nabywcy
    U mnie we wspólnocie stosowne jest takie oto oświadczenie:
    OŚWIADCZENIE

Ja niżej podpisany................................................................................zam. ................................................................................. oświadczam,
    . (imię i nazwisko, adres korespondencyjny)
    iż w dniu ...........................................r. sprzedałam,-em lokal numer ........................ posadowiony w budynku przy

ul. ...................................................... na rzecz kupującego – Pani/Pana ................................................................................................................. .
    (imię i nazwisko, adres)
    Jednocześnie zwracam się z prośbą, aby po dokonaniu rocznego rozliczenia wpłaconych zaliczek, w przypadku ujawnienia nadpłaty, należna mi kwota została przekazana na prowadzony dla mnie rachunek bankowy numer:

................................................................................................................................................................................

W przypadku wystąpienia niedopłaty zobowiązuję się w terminie 7 dni zapłacić całą kwotę na rachunek Wspólnoty Mieszkaniowej wskazany w zawiadomieniu o niedopłacie. Rozliczenie należy przesłać na

adres:…………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Jasło, dnia …………………….….. .....................................................(czytelny podpis)
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Bardzo dziękuję za pomoc :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.