co z dokumentami np. plan budynków, osiedla itp.
Pytam
Użytkownik
proszę o poradę ;
spóldzielnia mieszkaniowa w styczniu przekształci się, tak zakładam, we wspólnote. Nigdzie niedoczytałam co się dzieje z dokumentami, kto je "trzyma", nowo wybrany zarżądca?? zarząd wybrany z mieszkańców? deponowane w skrytce bankowej? nie mam pomysłu, wszystkie moje propozycje sa wadliwe już z założenia.
przecież osiedle ma np. plany budynków,
jaka też jest odpowiedzialność osoby u której zdeponowano dokumenty??
proszę o jakieś ukierunkowanie
spóldzielnia mieszkaniowa w styczniu przekształci się, tak zakładam, we wspólnote. Nigdzie niedoczytałam co się dzieje z dokumentami, kto je "trzyma", nowo wybrany zarżądca?? zarząd wybrany z mieszkańców? deponowane w skrytce bankowej? nie mam pomysłu, wszystkie moje propozycje sa wadliwe już z założenia.
przecież osiedle ma np. plany budynków,
jaka też jest odpowiedzialność osoby u której zdeponowano dokumenty??
proszę o jakieś ukierunkowanie
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Stanowi o tym, art. 29 1b. Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, jest obowiązany sporządzić protokół przejęcia nieruchomości i jej dokumentacji technicznej (budowlanej, powykonawczej i książki obiektu budowlanego) w imieniu wspólnoty mieszkaniowej, przechowywać dokumentację techniczną budynku ...
Jeżeli zarząd przekaże dokumentację administratorowi, to odpowiada przed właścicielami za nieprawidłowe jej przechowywanie przez tego administratora skutkujące uszkodzeniem, czy zaginięciem.
Może się jednak w zasadzie zwolnic od tej odpowiedzialności, o ile powiadomi właścicieli o przekazaniu dokumentacji administratorowi.
PROTOKÓŁ ZDAWCZO-ODBIORCZY PRZEKAZANIA NIERUCHOMOŚCI WSPÓLNEJ
https://forum.zarzadca.pl/discussion/27/przejmowanie-zarzadu-od-developera/#Item_3