administrowanie nieruchomościami
andrzej12
Użytkownik
Administruję wspólnote w budynku,w którym mieszkam,jestem wlaścicielem lokalu,powołany jest zarząd,którego także jestem członkiem.Obecnie mieszkańcy jednego z budynków (na 20 mieszkań 9 jest wykupionych) zwrócili się do mnie o administrowanie wspólnoty(która powstanie).Mieszkańcy w drodze uchwał powolaliby zarząd. Ja natomiast jako członek zarządu(lub nie) bym administrował nieruchomością. Czy takie rozwiązanie jest zgodne z prawem? Nie posiadam licencji zarządcy .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
U siebie możesz, albo podpisać z swoim Zarządem umowę na administrowanie, gdzie zostanie określony zakres Twoich obowiązków i wynagrodzenie: albo jak radzi Zarządca - wspólnota określi Ci w formie uchwały wynagrodzenie za tą pracę "extra".
W sąsiedniej wspólnocie będzie tak samo.Zgadzam się z sugestią koziorozki Co do wątpliwości welesa - art. 190 uogn. Nawet osoba fizyczna spoza właścicieli wybrana do zarządu - tworzy Zarząd właścicielski.:bigsmile:
Bijecie pianę, On dostał zlecenie na zarządzanie w obcej wspólnocie!
Pewnie w swojej będąc członkiem zarząduw swojej wspólnocie robił to dobrze, to dostał propozycje zarządzania sąsiednia wspólnotą z 20 lokali .
Wątek założył andrzej12, a na ten sam temat dorzucił pytanie kuba2 i to jemu ogólnie (bo bez znajomości konkretnej sytuacji) odpowiedział Zarządca.
Chyba jeszcze nie, skoro tak się dziwisz.:bigsmile:
To zależy jaką ustawę ma Pan na uwadze. Rozumiem, że ma Pan wątpliwości czy członek zarządu może administrowac.
Może,ponieważ pojęcie administrowania mieści się w zakresie pojęcia zarządu nieruchomością.
Członkowie zarządu wspólnoty mają kompetencje m.in. do dokonywania czynności zarządu, kierowania sprawami wspólnoty mieszkaniowej a także do bieżącego administrowania, jednak dokonywanie niektórych czynności, w zakresie w którym nie narusza to zasad sposobu zarządu, wspólnota może poprzez swój zarząd zlecic osobie trzeciej (administratorowi).
Jeżeli nie zleci, wówczas to członkowie zarządu administrują, przy czym wkład pracy każdego z nich może byc odmienny i taką właśnie sytuację tu omawiamy: jeden z członków administruje, tzn. dokonuje czynności technicznych, pomocniczych.
Jak rozumiem działa u Państwa zarząd wieloosobowy, zatem decyzje zastrzeżone wyłącznie dla zarządu podejmowane są kolegialnie.
Wydaje mi się, że należałoby w takiej sytuacji wyraźnie sprecyzowac zakres obowiązków tego członka zarządu , ponieważ jak rozumiem będzie pobierał za nie wynagrodzenie, może to z kolei powodowac nieprozumienia między członkami zarządu i właścicielami.
Również wtedy, gdy nie jest właścicielem lokalu we wspólnocie, w której jest w zarządzie.
Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 16 lutego 2012, sygnatura akt III CZP 96/11
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/1586-iii-czp-9611-czlonek-zarzadu-nie-musi-miec-licencji