remont balkonu przez wspólnotę

dropsdrops Użytkownik
edytowano października 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Mam pytanie, czy właściciele podejmując uchwałę dot. remontu balkonów powinna ja uszczegółowić. Tzn wymienić na czym ma polegać remont.
Stan faktyczny przedstawia się następująco: podjęto uchwałę o treści "remont elewacji z dociepleniem i kolorystyką budynków wraz z remontem balkonów".
Ja mam na balkonie położone płytki na podłodze, parapecie i ścianie pod oknem. Obecnie chcą mi płytki na podłodze zalać betonem, bo zdaniem wykonawcy podłoga jest wylana (przez mnie bo stara nawierzchnia się kruszyła i nie można by położyć płytek ) bez izolacji. Płytki na ścianie chcą zakleić styropianem, mimo iż tłumaczę, że od wewnątrz na całej długości ściany jest zamontowany kaloryfer.Łaskawie zgadzają się zostawić parapet. Mieszkam na parterze i balkon nikomu nie zagraża. Zgadzam się na skucie jednego rzędu płytek na podłodze w celu zdemontowania starej balustrady i zamontowania nowej, aby nie psuć estetyki budynku. Zgodnie z treścią wyroku SN, wg którego balkon wewnątrz należy do lokatora, a balustrada jako część zewnętrzna należy do wspólnoty.
Drugie pytanie dotyczy sprawy, mianowicie gdy powołałam się na ww. wyrok członek zarządu wspólnoty wg którego balkon jest częścią elewacji, stwierdziła , ze nie mam racji bo balkonu nie wykupiłam na własność.
Proszę o pomoc.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.