konto bankowe wspólnoty
themoth
Użytkownik
Co to może być?
Nr konta na które wpłacam czynsz za mieszkanie, to nie ten sam numer konta do którego mam dostęp jako członek zarządu i z którego płacone są zobowiązania Wspólnoty.
Prawdopodobnie Administrator przyjmuje wpłaty na swoje konto, a po zaksięgowaniu przekazuje dalej na konto Wspólnoty, mam przez to nieco rozmazany pogląd na nasze finanse. W umowie o zarządzanie nie ma wzmianki o koncie bankowym...
czy taki sposób rozliczania jest zgodny z prawem (Administrator Gminny).
art.30 UoWL mówi o rachunku bankowym, ale nie precyzuje że ma to być tylko jeden rachunek.
Nr konta na które wpłacam czynsz za mieszkanie, to nie ten sam numer konta do którego mam dostęp jako członek zarządu i z którego płacone są zobowiązania Wspólnoty.
Prawdopodobnie Administrator przyjmuje wpłaty na swoje konto, a po zaksięgowaniu przekazuje dalej na konto Wspólnoty, mam przez to nieco rozmazany pogląd na nasze finanse. W umowie o zarządzanie nie ma wzmianki o koncie bankowym...
czy taki sposób rozliczania jest zgodny z prawem (Administrator Gminny).
art.30 UoWL mówi o rachunku bankowym, ale nie precyzuje że ma to być tylko jeden rachunek.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ale najpierw sprawdź, bo może wm ma dwa konta - f.remontowy oddzielony od eksploatacji - a ty dostęp tylko do jednego.
Wszystkie wpływy od właścicieli też są identyfikowalne po nazwiskach i różnych tytułach, jednak wszystkie są z jednego konta, a jakby tego było mało to nie jest to konto na który ja wpłacam "czynsz".
ciągle interesuje mnie stan prawny, takiej sytuacji, ale z tego co czytam w necie, spawa czy ma to być konto Administratora czy wspólnoty nie jest jednoznacznie określone, podejrzany jest natomiast fakt że ja wpłacam na konto "A", konto wspólnoty to konto "C", natomiast wszystkie pływy na konto "C", niezależnie od jakiego właściciela są dokonywane z konta"B", i to wszystkie są kontami w ING...
Prawdopodobnie macie tak zwane konta wirtualne - każdy właściciel wpłaca na jedno konto (wspólnoty), ale w numerze konta jest dodatkowy człon, umożliwiający identyfikację wpłacającego (indywidualny identyfikator). To umożliwia współpracę systemu księgowego z bankiem - import danych drogą elektroniczną i księgowanie wpłat na indywidualnych kontach księgowych właścicieli.
Konto dla wspólnot mieszkaniowych w ING Banku Śląskim daje takie możliwości: http://www.ingbank.pl/male-firmy/konta-firmowe#tab=2
Numer kont różnią się wszystkimi członami a do tego
konto "A" (gdzie wpłacam czynsz) - IBAN banku ING oddział miasto x
konto "B" (skąd przychodzą wszystkie uznannia od właścicieli WM)- IBAN banku ING oddział miasto y
konto "C" (konto WM) - IBAN banku ING oddział miasto x
miasto x - siedziba właściwa dla KRS Aministratora
miasto y - siedziba właściwa dla KRS Wspólnoty,
masz rację Owner, ale kogo to obchodzi...
Uznania na rachunku to wpływy. Uznania od właścicieli to wpływy od właścicieli. Wpływy od właścicieli przychodzą z różnych kont - z takich które mają właściciele...