Zebranie wspólnoty - udział mieszkańców lokali komunalnych
ktos
Użytkownik
Witam,
Czy w zebraniu wspólnoty mieszkaniowej mogą uczestniczyć mieszkańcy lokali komunalnych? Oczywiście mam tu na myśli uczestnictwo w charakterze "obserwatora". Jeżeli tak, proszę o podpowiedzenie podstawy prawnej (jeżeli taka istnieje).
Z góry dziękuję za informacje.
Czy w zebraniu wspólnoty mieszkaniowej mogą uczestniczyć mieszkańcy lokali komunalnych? Oczywiście mam tu na myśli uczestnictwo w charakterze "obserwatora". Jeżeli tak, proszę o podpowiedzenie podstawy prawnej (jeżeli taka istnieje).
Z góry dziękuję za informacje.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Tacy obserwatorzy potrafią zebranie rozwalić zanim się jeszcze zacznie , znam to autopsji swojej wspólnoty.
Nie ma takiego przepisu prawnego, że nie mogą i nie ma, że mogą
to zależy od właścicieli lokali tworzących daną wspólnotę.
Nie widze przeszkód, dla których gmina nie miałaby takiegu upoważnienia do uczestnictwa w charakterze obserwatora wystawić.
Obecność bez upoważnienia będzie uzależniona tylko od dobrej woli zarządu i pozostałych właścicieli.
Właściciela można reprezentować, ale na podstawie pełnomocnictwa.
Do "obserwowania" nie trzeba upoważnienia, wystarczy zgoda zebranych właścicieli.
O pełnomocnikach właścicieli gdzieś czytałem, ale o obserwatorach?... nie spotkałem się z taką funkcją na zebraniu wspólnoty mieszkaniowej.
Potem pochwal się tu na forum czy było "miło".
https://forum.zarzadca.pl/discussion/2274/zebranie-wspolnoty-udzial-mieszkancow-lokali-komunalnych/#Item_2 Eee, chyba nie płaca wspólnocie, tylko właścicielowi najmowanych lokali np. Gminie.
To ten właściciel, najmowanych lokali, ma płacić wspólnocie .
Czynsz (jaki płacą) czasami może być mniejszy/większy niż wasze zaliczki
a) nie można wtedy mówić np. o zadłużeniu konkretnych lokali
b) robi się większy rejwach
c) może zrobić się zamieszanie finansowe (kilka lat temu najemcy byli na zebraniu, coś źle zrozumieli i zaczęli wpłacać na konto wm a nie gminy)
Jest sposób na informowanie wszystkich mieszkańców o tym, co jest ważne dla budynku - kartki do skrzynek pocztowych.
Aha, i gmina też będzie niezadowolona, bo najemcy dowiedzą się, że płacą za lokal dużo więcej niż właściciele. Ale to już nie problem wm
Oczywiście może reprezentować właściciela jeżeli ma jego pełnomocnictwo.
Często zdarza się i tak ,że właściciel sprowadza grono osób postronnych np. synów , kuzynów i jak od nich wyegzekwować zakaz zabierania głosu.
W naszej wspólnocie do takiej sytuacji doszło ,że synowie jednej z nie zadowolonych właścicielek rozwalili całe zebranie .
Zastraszali ludzi i co wezwać policję?
Po zebraniu natomiast pobili dwie osoby z zarządu .
To są skutki obecności na zebraniu wspólnoty osób postronnych.
Mam pytanie jak takim osobom uniemożliwić wejście na salę obrad?