jakie składniki tworzą "konserwację bieżącą i remonty a jakie dot. funduszu remontowego"
Pytam
Użytkownik
czy istnieją przepisy, jeżeli tak , to proszę podać,
1) rozróżniające co jest remontem i konserwacją bieżącą, a co winno być w funduszu remontowym,
mam swój pogląd, jednak brakuje mi argumentów, lub "trzeciej strony do podparcia lub obalenia mojego zdania",
2) zapewne będzie tak jak wspólnota uchwali, jednak co mam podpowiedzieć:
a) jest konto indywidualne na które wpłacane są zaliczni w poczet kosztów,
b) zaliczki na fundusz remontowy,
pytanie
C) czy opłaty "za uzytkowanie ogródków" winny mieć dodatkowe konto czy też może być to w podpunkcie a) ?
dla mnie przejrzystaoć dawałoby dodatkowe konto, bo są banki ktore dla wspólnot otwierają darmowe konta
proszę o opinię, dzięki
1) rozróżniające co jest remontem i konserwacją bieżącą, a co winno być w funduszu remontowym,
mam swój pogląd, jednak brakuje mi argumentów, lub "trzeciej strony do podparcia lub obalenia mojego zdania",
2) zapewne będzie tak jak wspólnota uchwali, jednak co mam podpowiedzieć:
a) jest konto indywidualne na które wpłacane są zaliczni w poczet kosztów,
b) zaliczki na fundusz remontowy,
pytanie
C) czy opłaty "za uzytkowanie ogródków" winny mieć dodatkowe konto czy też może być to w podpunkcie a) ?
dla mnie przejrzystaoć dawałoby dodatkowe konto, bo są banki ktore dla wspólnot otwierają darmowe konta
proszę o opinię, dzięki
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Fundusz remontowy - na prace przewidziane w planie gospodarczym na dany rok
Eksploatacja - bieżące naprawy, awarie
Można tez uchwalić, że naprawy powyżej sumy x muszą być poprzedzone uchwałą, ale radzę albo
a) ustalić wysoką sumę
b) zostawić jakąś furtkę na nagłą a kosztowną awarię. Bo jak pęknie jakaś rura w trudno dostępnym miejscu i woda/fekalia będą zalewały budynek (paliła instalacja elektryczna, zawali kawałek dachu itp.), to nikt nie będzie latał i zbierał podpisy, tylko wezwie fachowców.
"remont - należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym;"
http://www.zgapa.pl/zgapedia/Remont.html A jaką ewidencje pozaksięgową wspólnoty prowadzicie kasową czy memoriałową. Remonty pokrywa się z FR. Ale nie musicie mieć odrębnego konta bankowego - za duzo masz kasy? .
Wystarczy księgowo takie konto utworzyć, a w naliczeniu zaliczki wyodrębnić pozycję "Zaliczka za użytkowanie ogródków"
Im więcej pozycji w zaliczce tym bardziej jest przejrzyście. - zgadzam się z tobą.
To tylko są zaliczki na pokrycie kosztów utrzymania nieruchomości budowlanej i gruntowej.