Spotkania i decyzje
Robert12
Użytkownik
Dzień Dobry.
Jestem nowym lokatorem i posiadam mieszkanie własnościowe.
Po mojej pierwszej wizycie na zebraniu wspólnoty zaznałem szoku.
Pani odpowiedzialna za wspólnotę, zleca roboty synowi, płaci mu i nie ma związku z tym żadnych faktur -bo jak twierdzi taniej.
Po za tym ustalono że nie będą tynkować bloku dopóki wszyscy nie ocieplą mieszkań (sami), a jeden Pan się uparł że mu ciepło i nie będzie ocieplał.
Tydzień później 3 osoby z jednego pionu (włącznie z zarządcą ) otynkowali sobie blok.
Jak to wygląda możecie sobie wyobrazić: Mieszka 12 rodzin, 8 ocieplonych mieszkań, 4 nie, i 3 otynkowane na biało.
Proszę o rady, co w takim wypadku można zrobić, aby ta wspólnota i ludzie zaczęli myśleć.
Ja osobiście myślę, że powinno się spisać na zebraniu wszystkie postanowienia i podpisać żeby mieć jakąś podstawę prawną jakby co.
Tak samo z funduszem remontowym - jak można domagać się zapłaty od osób które nie płacą.
Osobiście sam wpłaciłem już 260 zł i nie wiem co z tymi pienążkami się dzieje - ale zapytam.
Jestem nowym lokatorem i posiadam mieszkanie własnościowe.
Po mojej pierwszej wizycie na zebraniu wspólnoty zaznałem szoku.
Pani odpowiedzialna za wspólnotę, zleca roboty synowi, płaci mu i nie ma związku z tym żadnych faktur -bo jak twierdzi taniej.
Po za tym ustalono że nie będą tynkować bloku dopóki wszyscy nie ocieplą mieszkań (sami), a jeden Pan się uparł że mu ciepło i nie będzie ocieplał.
Tydzień później 3 osoby z jednego pionu (włącznie z zarządcą ) otynkowali sobie blok.
Jak to wygląda możecie sobie wyobrazić: Mieszka 12 rodzin, 8 ocieplonych mieszkań, 4 nie, i 3 otynkowane na biało.
Proszę o rady, co w takim wypadku można zrobić, aby ta wspólnota i ludzie zaczęli myśleć.
Ja osobiście myślę, że powinno się spisać na zebraniu wszystkie postanowienia i podpisać żeby mieć jakąś podstawę prawną jakby co.
Tak samo z funduszem remontowym - jak można domagać się zapłaty od osób które nie płacą.
Osobiście sam wpłaciłem już 260 zł i nie wiem co z tymi pienążkami się dzieje - ale zapytam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Macie zarząd właścicielski czy powierzony?
Wspólnota liczy 12 mieszkańców, ta Pani to osoba która zajmuje się sprawami wspólnoty społecznie,
Zarząd według mnie nie istnieje.
Poza tym wydaje mi się, że bez tych numerów wm nie mogłaby założyć konta w banku, ale pewna nie jestem. No, chyba, że konta też nie macie, ale to już by bardzo smrodliwa sprawa była.
A jak ten syn bierze kase bez wystawiania faktury, to możesz ze słodkim uśmiechem zapytać, czy urząd skarbowy o tym wie
Jeżeli nie prowadzi działalności gospodarczej, wspólnota powinna zawrzeć z nim umowę zlecenia (jeśli to roboty ciągłe, powtarzające się: koszenie trawników, sprzątanie, drobne naprawy) lub umowę o dzieło (na prace jednorazowe, np. określony remont). W przeciwnym razie powstaje konflikt z prawem podatkowym i prawem o ubezpieczeniach społecznych.
W jaki sposób wspólnota księguje takie wydatki, jeżeli nie ma umowy ani rachunku?
No właśnie, nie ma konta w banku, pieniądze na fundusz remontowy wpłaca się do ręki, dla tego moim zdaniem wszystko jest bezprawnie.
Z tego co widzę to partyzantka.
Byłem w Gminie i powiedziałem o całej sprawie i mają porozmawiać z prawnikiem i mnie wezwą na rozmowę dalej.
Najgorsze jest to, że nie ma instytucji która by mogła sprawdzić działanie wspólnoty.
Ja chcę dojść do tego, aby znalazł się Administrator na 4 bloki, ale to muszą się zgodzić mieszkańcy, jeśli nie to tylko sprzedać mieszkanie w tym bajzlu.
Niedługo zebranie.
Weź ściągawkę z uowl: Art. 30
1. Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, jest obowiązany:
1) dokonywać rozliczeń przez rachunek bankowy
Uświadom właścicielom, że wszyscy łamiecie prawo. Zobowiążcie zarząd wm do założenia konta, uzyskania NIP i REGON.
Zaproponuj pomoc, może do zarządu cię wybiorą
Małymi krokami porządek u siebie wprowadzisz. Potem przyjrzysz się kosztom
Rady elan 124 - w pełni popieram. Chce Pan naprawić ten "bajzel" proszę zaproponować swoją kandydaturę do Zarządu, będzie miał Pan pole do popisu.
koziorozka - nie przesadzaj.Zaproponuj podłożenie podsluchu u "Pani odpowiedzialnej za wspólnotę"!!!
Wspólnoty powinny dokonywać rozliczeń przez konto bankowe. RACJA. Nigdzie nie ma przepisu, że to ma być konto WSPÓLNOTY. I tu zaczną się kłopoty Wspólnoty.Wspólnota sama zgłosi prowadzenie działalności gospodarczej i zobowiązania podatkowe. To jest MASOCHIZM. Osobiści rozpocząłem batalię o normalność. Zgłosiłem na formularzu RG-2 wniosek o wykreślenie z rejestru REGON. Już się pojawiły problemy. Czekam na decyzję administracyjną o odmowie. Zapowiada się ciekawie. Oczywiście powiadomię forum o postępie. cdn :bigsmile:
Jak można rozmawiać z ludźmi jak na spotkaniu mówią tak, a 2 dni potem robią swoje !!!
I jak oni myślą skoro zgodzili się na ocieplanie mieszkania w swoim zakresie, jedni położyli styropian 5 a inni 10, jak ten blok wygląda.
A najgorsze że 1 właściciel mieszkania powiedział że nie ociepli bo mu ciepło, a 3 inne nie płacą bo twierdzą że nie mają z czego !
Ludzie czy wy nie widzicie chorej sytuacji, tylko mnie krytykujecie, to przecież chora sytuacja !
A konta nie ma, poprostu nie ma.
Masz racje, źle napisałem i poprawiłem, 1 właściciel mieszkania.