Spotkania i decyzje

Robert12Robert12 Użytkownik
edytowano listopada 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Dzień Dobry.
Jestem nowym lokatorem i posiadam mieszkanie własnościowe.
Po mojej pierwszej wizycie na zebraniu wspólnoty zaznałem szoku.
Pani odpowiedzialna za wspólnotę, zleca roboty synowi, płaci mu i nie ma związku z tym żadnych faktur -bo jak twierdzi taniej.
Po za tym ustalono że nie będą tynkować bloku dopóki wszyscy nie ocieplą mieszkań (sami), a jeden Pan się uparł że mu ciepło i nie będzie ocieplał.
Tydzień później 3 osoby z jednego pionu (włącznie z zarządcą ) otynkowali sobie blok.
Jak to wygląda możecie sobie wyobrazić: Mieszka 12 rodzin, 8 ocieplonych mieszkań, 4 nie, i 3 otynkowane na biało.

Proszę o rady, co w takim wypadku można zrobić, aby ta wspólnota i ludzie zaczęli myśleć.
Ja osobiście myślę, że powinno się spisać na zebraniu wszystkie postanowienia i podpisać żeby mieć jakąś podstawę prawną jakby co.
Tak samo z funduszem remontowym - jak można domagać się zapłaty od osób które nie płacą.
Osobiście sam wpłaciłem już 260 zł i nie wiem co z tymi pienążkami się dzieje - ale zapytam.

Komentarze

• Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Robert12: Pani odpowiedzialna za wspólnotę
    Radzę wam abyście wybrali spośród siebie (właścicieli lokali) zarząd. Jak widać ta Pani nie jest odpowiedzialna za wspólnotę. Ile lokali liczy wasza wspólnota ? Pozdrawiam
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    co to znaczy "pani odpowiedzialna za wspólnotę"?
    Macie zarząd właścicielski czy powierzony?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Przed KIM jest ta Pani odpowiedzialna za wspólnotę ?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] elan124:[/cite]
    Przed KIM jest ta Pani odpowiedzialna za wspólnotę ?

Wspólnota liczy 12 mieszkańców, ta Pani to osoba która zajmuje się sprawami wspólnoty społecznie,
    Zarząd według mnie nie istnieje.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    jak nie istnieje, to go powołaj :smile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jak mogę sprawdzić czy wspólnota faktycznie istnieje czy posiada Regon, skoro jej syn robi remonty na rzecz wspólnoty a nie wystawia faktur.
  • Opcje
    edytowano listopada 2010
    A nie możesz zapytać tej pani o nip i regon? Wymyśl jakiś pretekst, ze w banku starasz się o kredyt albo w pracy o specjalną pożyczkę... Rusz głową.
    Poza tym wydaje mi się, że bez tych numerów wm nie mogłaby założyć konta w banku, ale pewna nie jestem. No, chyba, że konta też nie macie, ale to już by bardzo smrodliwa sprawa była.
    A jak ten syn bierze kase bez wystawiania faktury, to możesz ze słodkim uśmiechem zapytać, czy urząd skarbowy o tym wie ;)
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli nie jest płatnikiem podatku VAT, to nie ma prawa wystawiać faktur. Może natomiast wystawić rachunek.
    Jeżeli nie prowadzi działalności gospodarczej, wspólnota powinna zawrzeć z nim umowę zlecenia (jeśli to roboty ciągłe, powtarzające się: koszenie trawników, sprzątanie, drobne naprawy) lub umowę o dzieło (na prace jednorazowe, np. określony remont). W przeciwnym razie powstaje konflikt z prawem podatkowym i prawem o ubezpieczeniach społecznych.

W jaki sposób wspólnota księguje takie wydatki, jeżeli nie ma umowy ani rachunku?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]
    No, chyba, że konta też nie macie, ale to już by bardzo smrodliwa sprawa była.
    A jak ten syn bierze kase bez wystawiania faktury, to możesz ze słodkim uśmiechem zapytać, czy urząd skarbowy o tym wie ;)

No właśnie, nie ma konta w banku, pieniądze na fundusz remontowy wpłaca się do ręki, dla tego moim zdaniem wszystko jest bezprawnie.
    Z tego co widzę to partyzantka.
    Byłem w Gminie i powiedziałem o całej sprawie i mają porozmawiać z prawnikiem i mnie wezwą na rozmowę dalej.
    Najgorsze jest to, że nie ma instytucji która by mogła sprawdzić działanie wspólnoty.
    Ja chcę dojść do tego, aby znalazł się Administrator na 4 bloki, ale to muszą się zgodzić mieszkańcy, jeśli nie to tylko sprzedać mieszkanie w tym bajzlu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Robert12: ale to muszą się zgodzić mieszkańcy, jeśli nie, to tylko sprzedać mieszkanie w tym bajzlu
    Lepiej wejdź w kontakty z właścicielami lokali, ponieważ oni jedynie mają swoje prawa we wspólnocie. Nie panikuj, początki we wspólnocie są różne. Po co ci instytucja do sprawdzania wspólnoty, zacznij od siebie i przekartkuj (ale uważnie studiując) ustawę o własności lokali: http://zarzadca.pl/prawo/akty-prawne/dzienniki-ustaw/12-ustawa-o-wlasnosci-lokali.html
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Proszę o rady, co w takim wypadku można zrobić, aby ta wspólnota i ludzie zaczęli myśleć

Niedługo zebranie.
    Weź ściągawkę z uowl: Art. 30
    1. Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, jest obowiązany:
    1) dokonywać rozliczeń przez rachunek bankowy

Uświadom właścicielom, że wszyscy łamiecie prawo. Zobowiążcie zarząd wm do założenia konta, uzyskania NIP i REGON.
    Zaproponuj pomoc, może do zarządu cię wybiorą ;)
    Małymi krokami porządek u siebie wprowadzisz. Potem przyjrzysz się kosztom
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Szanowni forumowicze.Jak zauważyliście staram się ograniczyć do minimum swoje kontakty na tym forum, które powoli staje się "Towarzystwem wzajemnej adoracji". Pomaga mi w tym Admin, który ostatnio cenzuruje moje wypowiedzi (np. na temat podatków). Ale apeluję o rzetelność i bezstronność. Robert12 żyje jeszcze w PRL , nie uświadomił sobie ,że jest właścicielem i On jest też "władzą we Wspólnocie". Znowu się narażę, ale wyczuwam normalną cechę, typowo polską - zawiść.
    Jak mogę sprawdzić czy wspólnota faktycznie istnieje czy posiada Regon, skoro jej syn robi remonty na rzecz wspólnoty a nie wystawia faktur.
    Odpowiedź jest prosta - wspólnota istnieje, powstała na mocy prawa z chwilą wyodrębnienia pierwszego lokalu. Przecież Pan był na jej zebraniu.
    Po mojej pierwszej wizycie na zebraniu wspólnoty
    Zarząd według mnie nie istnieje.
    Ale zauważył Pan, że
    Tydzień później 3 osoby z jednego pionu (włącznie z zarządcą ) otynkowali sobie blok
    Rozumiem, że Pana bloku nie otynkowali?
    Proszę o rady, co w takim wypadku można zrobić, aby ta wspólnota i ludzie zaczęli myśleć.
    Czy tylko Pan w tej wspólnocie myśli? Ja sądzę, że tych 8 ,którzy ocieplili SWOJE mieszkania również myślą.
    Osobiście sam wpłaciłem już 260 zł i nie wiem co z tymi pienążkami się dzieje - ale zapytam
    Najpierw powinien Pan spytać (rozumiem, że po szoku jaki Pan doznał na zebraniu, zapomniał Pan o tym), a później narzekać na bajzel. Ja co miesiąc wpłacam większe zaliczki, to nie jest żadna sensacja, że utrzymanie części wspólnej we Wspólnotach kosztuje.
    Rady elan 124 - w pełni popieram. Chce Pan naprawić ten "bajzel" proszę zaproponować swoją kandydaturę do Zarządu, będzie miał Pan pole do popisu.
    koziorozka - nie przesadzaj.Zaproponuj podłożenie podsluchu u "Pani odpowiedzialnej za wspólnotę"!!!
    Wspólnoty powinny dokonywać rozliczeń przez konto bankowe. RACJA. Nigdzie nie ma przepisu, że to ma być konto WSPÓLNOTY.
    Zobowiążcie zarząd wm do założenia konta, uzyskania NIP i REGON.
    I tu zaczną się kłopoty Wspólnoty.Wspólnota sama zgłosi prowadzenie działalności gospodarczej i zobowiązania podatkowe. To jest MASOCHIZM. Osobiści rozpocząłem batalię o normalność. Zgłosiłem na formularzu RG-2 wniosek o wykreślenie z rejestru REGON. Już się pojawiły problemy. Czekam na decyzję administracyjną o odmowie. Zapowiada się ciekawie. Oczywiście powiadomię forum o postępie. cdn :bigsmile:
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zapomniałem zapytać
    Byłem w Gminie i powiedziałem o całej sprawie i mają porozmawiać z prawnikiem i mnie wezwą na rozmowę dalej.
    Co ma tutaj do gadania Gmina i jej prawnik? Czuję ,że składa Pan donos na samego siebie. Nieźle Pan zaczyna "współzycie " we Wspólnocie?:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada 2010
    Widzę spore dygresje co do mojej osoby, bo sami nie mieszkacie w takim bezprawiu.
    Jak można rozmawiać z ludźmi jak na spotkaniu mówią tak, a 2 dni potem robią swoje !!!
    I jak oni myślą skoro zgodzili się na ocieplanie mieszkania w swoim zakresie, jedni położyli styropian 5 a inni 10, jak ten blok wygląda.
    A najgorsze że 1 właściciel mieszkania powiedział że nie ociepli bo mu ciepło, a 3 inne nie płacą bo twierdzą że nie mają z czego !
    Ludzie czy wy nie widzicie chorej sytuacji, tylko mnie krytykujecie, to przecież chora sytuacja !
    A konta nie ma, poprostu nie ma.
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada 2010
    A najgorsze że 1 lokator powiedział że nie ociepli bo mu ciepło,
    A możesz napisać co lokator ma do gadania we wspólnocie?
  • Opcje
    edytowano listopada 2010
    [cite] weles1478:
    A możesz napisać co lokator ma do gadania we wspólnocie?

Masz racje, źle napisałem i poprawiłem, 1 właściciel mieszkania.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Przytykami na forum się nie przejmuj, w porównaniu z innymi tu i tak jest spokojnie (choć zawsze mogłoby być lepiej) i myśl, co ty możesz zrobić, żeby uzdrowić gospodarowanie i stosunki sąsiedzkie w twojej wm
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Robert 12 - po pierwsze słuchaj rad. elan 124 - doradziła Ci, żebyś przeczytał uowl, to jest BIBLIA dla włascicieli. Nie macie Zarządu, lub nie działa własciwie - sąd może narzucić Wam zarządce przymusowego (zapewniam, że nie za darmo).3 nie chce płacić, pozostałych 9 ich do tego przymusi. Nie wiem o jakim bezprawiu piszesz? To tylko "bajzel", wynikający z bierności właścicieli.:bigsmile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.