dziwna sprawa z gruntem

kkubiakkkubiak Użytkownik
edytowano listopada 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,

nie wiem czy dobrze trafiłam z moim problemem. Sprawa wygląda następująco:
w 2007 roku kupiłam mieszkanie w budynku z lat 50-tych, blok stoi na gruncie, który dzierżawimy (wieczyste użytkowanie) od Skarbu Państwa (co roku płacimy ponad 800 zł dzierżawy). Dziś dostałam pismo, że prowadzone jest postępowanie w sprawie przejęcia w czasie II wojny światowej gruntów na których stoi nasz blok.

Mam pytanie - jakie konsekwencje dla właścicieli mieszkań może nieść takie postępowanie? Czy będziemy obciążeni jakimiś kosztami?
Na logikę wychodzi mi, że nie powinno się to na nas odbić, bo w końcu co mi to tego co się działo na gruncie w czasie wojny, na którym jeszcze tego budynku nie było...ale w naszym dziwnym kraju wszystko jest możliwe....ehh
Z góry dziękuję za odpowiedź

Komentarze

• Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    kkubiak: prowadzone jest postępowanie w sprawie przejęcia w czasie II wojny światowej gruntów, na których stoi nasz blok
    Może odnalazł się prawny właściciel gruntów, na których stoi wasz blok. Zdobądź trochę więcej informacji.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    w Warszawie to częste. Dla właścicieli wykupionych mieszkań to nie a żadnego znaczenia. Śpij spokojnie
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziś dostałam pismo, że prowadzone jest postępowanie w sprawie przejęcia w czasie II wojny światowej gruntów na których stoi nasz blok.
    Mam pytanie - jakie konsekwencje dla właścicieli mieszkań może nieść takie postępowanie?
    Może być takie samo jak z Ernest...z Mazur; to zależy od orzeczenia sądowego.
  • Opcje
    kkubiakkkubiak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Koziorozka, dziękuję za hmm.. słowa otuchy :)

Staram się spać spokojnie, ale z tym mieszkaniem mamy wiecznie problemy pechowe jakieś ... w poprzednim mieszkaliśmy 5 lat i nie było żadnych problemów, a tu mieszkamy 3 lata i ciągle jakieś jazdy...

Gdyby ktoś jeszcze coś mógł mi podpowiedzieć to będę wdzięczna
    Pozdrawiam
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie wiem o jakiej sprawie piszesz? Agnes Trawny kontra Skarb Państwa?
    Tam rzecz nie dotyczyła właścicieli, tylko lokatorów Lasów Państwowych.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]
    Nie wiem o jakiej sprawie piszesz? Agnes Trawny kontra Skarb Państwa?
    Tam rzecz nie dotyczyła właścicieli, tylko lokatorów Lasów Państwowych.
    Czy ty zawsze chcesz wszytko macać, dotykać, bez tego ani rusz... przecież precedensów prawnych (orzeczeń) jeszcze w Polsce nie ma.
    Ernest czy Agnes , może Iyrka ... co to za różnica, przecież chodzi o odzyskanie majątku.
    Jeżeli tam zabrano "właścicielowi" LP, to czemu i tu (wątek) być tak nie może? Sądy są nieobliczalne.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    nie Ernest a Trawny, nie Lasy Państwowe tylko Skarb Państwa, a poza tym oczywiście jak zwykle masz rację ;)
    Jednak ja uparcie powtórzę, że kkubiak naprawdę może spać spokojnie.
  • Opcje
    edytowano listopada 2010
    nic nie rozumiesz ulubienico forum:
    nie chodzi o to kto ma racje, bo do wydawania wyroków nie jesteśmy uprawnieni - Ty i ja
    ale o pokazanie wszystkich możliwych scenariuszy
    wynikających z walki o zwrot majątku zagrabionego na podstawie dekretu ludzi Moskwy.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Nabywcę chroni rękojmia wiary ksiąg publicznych, jeżeli nabył lokal w dobrej wierze - poprzedni właściciel (mam na myśli tego, któremu państwo zagrabiło mienie) może dochodzic odszkodowania.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    może dochodzic odszkodowania.
    Tak tylko odszkodowanie może być zwrotem w naturze (nieruchomość) lub kasa.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.