stawka czynszu na poddasze

pulkowniktpulkownikt Użytkownik
edytowano listopada 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
witam,
jestem świeżo po dokonaniu adaptacji poddasza ze strychu i lada dzień zamierzam się tam wprowadzić. mieszkanie zostało pomyślnie odebrane przez zarządcę Wspólnoty Mieszkaniowej ( 8 mieszkań prywatnych oraz 3 lokale komunalne). Jestem zatrwożona wysokością proponowanej stawki za czynsz 6zł/mkw. Do momentu wykupu jestem najemcą i rzekomo obowiązują mnie stawki najmu lokali komunalnych. Tyle tylko, że ja poniosłam nakłady finansowe (200tys.) , żeby miastu przygotować nowy lokal mieszkalny ze zrujnowanego strychu i jeszcze mam za to płacić tak jakbym coś od miasta dostała za darmo? czy istnieją jakieś normy prawne regulujące wysokość czynszu za zaadoptowaną powierzchnię? wg mnie stawki czynszowe najmu powinny dotyczyć stanu przedadaptacyjnego a nie luksusowego bo to przecież luksus za moje własne pieniądze!!!!!
z góry dziękuję za podpowiedzi

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] pulkownikt:[/cite]rzekomo obowiązują mnie stawki najmu lokali komunalnych.
    Nie, to jest kwestia umowna między wspólnotą mieszkaniową a najemcą.
    [cite] pulkownikt:[/cite]Tyle tylko, że ja poniosłam nakłady finansowe (200tys.) , żeby miastu przygotować nowy lokal mieszkalny ze zrujnowanego strychu i jeszcze mam za to płacić tak jakbym coś od miasta dostała za darmo?
    Jeśli już, to wspólnocie, nie miastu. Miasto ma tylko (mniejszościowe) udziały w nieruchomości związane z własnością 3 lokali w tym budynku. Jak wykupisz lokal, to od ceny zostaną Ci odliczone Twoje nakłady.
    [cite] pulkownikt:[/cite]czy istnieją jakieś normy prawne regulujące wysokość czynszu za zaadoptowaną powierzchnię?
    Nie ma. Czynsze najmu są w Polsce wolne, reguluje je rynek.
    Nie dotyczy to jedynie lokali socjalnych i w TBS-ach.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dziękuję za odpowiedź.

Stawka czynszu dla mieszkań własnościowych w tej wspólnocie to 4 zł/m a mi zarządca (bez głosowania i konsultacji ze wspólnotą ) chce ustalić na 6 zł. Powołując się, że od czasu odbioru budowy do momentu wykupu podlegam pod stawki mieszkań komunalnych.

Mam się nie zgodzić i zwołać zebranie wspólnoty czy poprostu zasugerować zarządcy te 4 zł?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada 2010
    [cite] pulkownikt:[/cite]Stawka czynszu dla mieszkań własnościowych w tej wspólnocie to 4 zł/m
    Właściciel lokalu nie płaci czynszu za swoje mieszkanie. Czynsz to opłata za używanie CUDZEGO lokalu.
    Właściciele lokali we wspólnocie ponoszą koszty utrzymania nieruchomości wspólnej, której są współwłaścicielami oraz (ewentualnie) gromadzą środki na przyszłe remonty. Ty jako najemca płacisz umowny czynsz najmu. Powinieneś zawrzeć umowę z zarządem wspólnoty - o takich sprawach nie decyduje zarządca.

Czy wcześniej nie zawarłeś umowy ze wspólnotą w sprawie późniejszych losów lokalu? Czy masz zapewnienie wspólnoty, że będziesz mogła ten lokal wykupić? Czy podjęto w tej sprawie uchwałę?
    W sprawie wynajmu lokalu również powinna być podjęta uchwała. Zarząd powinien mieć pełnomocnictwo do zawarcia umowy najmu lokalu.
    [cite] pulkownikt:[/cite]a mi zarządca (bez głosowania i konsultacji ze wspólnotą ) chce ustalić na 6 zł. Powołując się, że od czasu odbioru budowy do momentu wykupu podlegam pod stawki mieszkań komunalnych.
    Już pisałem - to nie jest kompetencja zarządcy. To jest duża wspólnota (ponad 7 lokali), a więc powinna mieć zarząd. Rozmawiaj z zarządem w sprawie czynszu, umowy i wykupu. Zarządca nie reprezentuje wspólnoty. Chociaż, jeśli to gmina lub gminna jednostka organizacyjna, może jej się tak wydawać.
    [cite] pulkownikt:[/cite]Mam się nie zgodzić i zwołać zebranie wspólnoty czy poprostu zasugerować zarządcy te 4 zł?
    Masz prawo się targować (negocjować). Ale przede wszystkim rozmawiaj z zarządem.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Wspólnota nie ma zarządu.
    W kwestii wykupu to mam akt notarialny przyrzeczenia sprzedaży lokalu.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak to? Napisałaś przecież:
    [cite] pulkownikt:[/cite]8 mieszkań prywatnych oraz 3 lokale komunalne
    Zgodnie z ustawą o własności lokali:
    Art. 20. 1. Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.
    2. Zarząd lub poszczególni jego członkowie mogą być w każdej chwili na mocy uchwały właścicieli lokali zawieszeni w czynnościach lub odwołani.
    Chyba, że macie zarządcę powołanego w trybie art. 18.1 (wpisany do księgi wieczystej). Wówczas nie powołuje się zarządu wspólnoty. Kto jest zarządcą? ADM, ZBK lub inny podmiot komunalny?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To dziwne bo naprawdę wydaje mi się, że nie ma zarządu. W tej wspólnocie są moi rodzice a ja mieszkam tu od urodzenia.
    Zarządcą jest prywatna firma.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy znasz treść księgi wieczystej?
    Jeśli znasz jej numer, możesz sprawdzić w Internecie: http://ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html
    Jeżeli zarządca został ustanowiony w trybie art. 18.1, to powinien być wpisany do Kw budynku.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie znalazłam takowego wpisu w KW.

Zostaje jeszcze możliwość, że nie wiem o zarządzie. Jutro się upewnię choć w to wątpię.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.