stawka czynszu na poddasze
pulkownikt
Użytkownik
witam,
jestem świeżo po dokonaniu adaptacji poddasza ze strychu i lada dzień zamierzam się tam wprowadzić. mieszkanie zostało pomyślnie odebrane przez zarządcę Wspólnoty Mieszkaniowej ( 8 mieszkań prywatnych oraz 3 lokale komunalne). Jestem zatrwożona wysokością proponowanej stawki za czynsz 6zł/mkw. Do momentu wykupu jestem najemcą i rzekomo obowiązują mnie stawki najmu lokali komunalnych. Tyle tylko, że ja poniosłam nakłady finansowe (200tys.) , żeby miastu przygotować nowy lokal mieszkalny ze zrujnowanego strychu i jeszcze mam za to płacić tak jakbym coś od miasta dostała za darmo? czy istnieją jakieś normy prawne regulujące wysokość czynszu za zaadoptowaną powierzchnię? wg mnie stawki czynszowe najmu powinny dotyczyć stanu przedadaptacyjnego a nie luksusowego bo to przecież luksus za moje własne pieniądze!!!!!
z góry dziękuję za podpowiedzi
jestem świeżo po dokonaniu adaptacji poddasza ze strychu i lada dzień zamierzam się tam wprowadzić. mieszkanie zostało pomyślnie odebrane przez zarządcę Wspólnoty Mieszkaniowej ( 8 mieszkań prywatnych oraz 3 lokale komunalne). Jestem zatrwożona wysokością proponowanej stawki za czynsz 6zł/mkw. Do momentu wykupu jestem najemcą i rzekomo obowiązują mnie stawki najmu lokali komunalnych. Tyle tylko, że ja poniosłam nakłady finansowe (200tys.) , żeby miastu przygotować nowy lokal mieszkalny ze zrujnowanego strychu i jeszcze mam za to płacić tak jakbym coś od miasta dostała za darmo? czy istnieją jakieś normy prawne regulujące wysokość czynszu za zaadoptowaną powierzchnię? wg mnie stawki czynszowe najmu powinny dotyczyć stanu przedadaptacyjnego a nie luksusowego bo to przecież luksus za moje własne pieniądze!!!!!
z góry dziękuję za podpowiedzi
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie dotyczy to jedynie lokali socjalnych i w TBS-ach.
Stawka czynszu dla mieszkań własnościowych w tej wspólnocie to 4 zł/m a mi zarządca (bez głosowania i konsultacji ze wspólnotą ) chce ustalić na 6 zł. Powołując się, że od czasu odbioru budowy do momentu wykupu podlegam pod stawki mieszkań komunalnych.
Mam się nie zgodzić i zwołać zebranie wspólnoty czy poprostu zasugerować zarządcy te 4 zł?
Właściciele lokali we wspólnocie ponoszą koszty utrzymania nieruchomości wspólnej, której są współwłaścicielami oraz (ewentualnie) gromadzą środki na przyszłe remonty. Ty jako najemca płacisz umowny czynsz najmu. Powinieneś zawrzeć umowę z zarządem wspólnoty - o takich sprawach nie decyduje zarządca.
Czy wcześniej nie zawarłeś umowy ze wspólnotą w sprawie późniejszych losów lokalu? Czy masz zapewnienie wspólnoty, że będziesz mogła ten lokal wykupić? Czy podjęto w tej sprawie uchwałę?
W sprawie wynajmu lokalu również powinna być podjęta uchwała. Zarząd powinien mieć pełnomocnictwo do zawarcia umowy najmu lokalu. Już pisałem - to nie jest kompetencja zarządcy. To jest duża wspólnota (ponad 7 lokali), a więc powinna mieć zarząd. Rozmawiaj z zarządem w sprawie czynszu, umowy i wykupu. Zarządca nie reprezentuje wspólnoty. Chociaż, jeśli to gmina lub gminna jednostka organizacyjna, może jej się tak wydawać. Masz prawo się targować (negocjować). Ale przede wszystkim rozmawiaj z zarządem.
W kwestii wykupu to mam akt notarialny przyrzeczenia sprzedaży lokalu.
Zarządcą jest prywatna firma.
Treść jest tutaj: http://zarzadca.pl/prawo/akty-prawne/dzienniki-ustaw/12-ustawa-o-wlasnosci-lokali.html
I tutaj: http://lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html
Jeśli znasz jej numer, możesz sprawdzić w Internecie: http://ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html
Jeżeli zarządca został ustanowiony w trybie art. 18.1, to powinien być wpisany do Kw budynku.
Zostaje jeszcze możliwość, że nie wiem o zarządzie. Jutro się upewnię choć w to wątpię.