Obsługa pieca gazowego w budynku wspólnoty

wysockipwysockip Użytkownik
edytowano listopada 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam serdecznie proszę o poradę.
W naszej wspólnocie kończą właśnie wymianę pieca z węglowego na gazowy, zwróciłem się do zarządu naszej wspólnoty z propozycją, iż żeby obniżyć koszty, ja chciałbym zajmować się obsługą tego pieca (włączanie, wyłączanie, odczyty, regulacja temperatur itp), ale zarząd twierdzi żeby móc wykonywać takie czynności muszę posiadać specjalne uprawnienia do obsługi takiego pieca, czy jest to prawda, że muszę posiadać jakieś uprawnienia aby obsługiwać ten piec dla naszych potrzeb ??? jeśli tak to może jest jakaś podstawa prawna mówiąca o tym ??? bardzo będę wdzięczny za pomoc. pozdrawiam Paweł

Komentarze

• Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie wiem jak jest z piecami, w piekarni nie robię. Natomiast z kotłami jest tak, że w odniesieniu do urządzeń o mocy znamionowej powyżej 50 kW istotnie, należy posiadać odpowiednie uprawnienia do zajmowania się ich eksploatacją.

Chodzi tu o tak zwane uprawnienia "E", grupa 2 - "Urządzenia wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające ciepło oraz inne urządzenia energetyczne", w zakresie powinny być przynajmniej podpunkty 1) oraz 10).

Uprawnienia, o których mowa powyżej są nadawane na mocy ustawy Prawo energetyczne, a szczegółowe zasady reguluje rozporządzenie MGPiPS z dnia 28 kwietnia 2003 roku w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (Dz.U. 89, poz. 828).
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (Dz. U. Nr 89, poz. 828z późn. zm.) - dalej r.p.k., określa rodzaje urządzeń, instalacji i sieci, przy których eksploatacji jest wymagane posiadanie kwalifikacji. Załącznik nr 1 do r.p.k. wskazuje 3 grupy urządzeń, instalacji i sieci, przy których dozorze lub eksploatacji wymaganie jest posiadanie odpowiednich kwalifikacji:
    Grupa 1. Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną.
    Grupa 2. Urządzenia wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające ciepło oraz inne urządzenia energetyczne.
    Grupa 3. Urządzenia, instalacje i sieci gazowe wytwarzające, przetwarzające, przesyłające, magazynujące i zużywające paliwa gazowe.
    W grupie 2 wpisano kotły parowe oraz wodne na paliwa stałe, płynne i gazowe, o mocy powyżej 50 kW, wraz z urządzeniami pomocniczymi.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    dziękuję za informację, jeśli dobrze rozumiem jeżeli nasz kocioł nie ma większej mocy niż 50kW, to mogę go spokojnie obsługiwać bez żadnych dodatkowych uprawnień, a jeśli przekracza to niestety muszę mieć te uprawnienia, (muszę sprawdzić w projekcie jaki to piec), a gdzie można takie uprawnienia zdobyć ? pozdrawiam Paweł
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada 2010
    [cite] wysockip:[/cite]jeśli dobrze rozumiem jeżeli nasz kocioł nie ma większej mocy niż 50kW, to mogę go spokojnie obsługiwać bez żadnych dodatkowych uprawnień
    Bardzo dobrze rozumiesz.
    [cite] wysockip:[/cite]muszę sprawdzić w projekcie jaki to piec
    Proponuję, żebyś nie zajmował się piecami. Skoncentruj się na swoim kotle. Nie musisz sprawdzać projektu. Prościej jest spojrzeć na tabliczkę znamionową na urządzeniu. Tam jest podana moc znamionowa (albo nominalna, jeśli ktoś tak woli).
    [cite] wysockip:[/cite]gdzie można takie uprawnienia zdobyć?
    Przeczytaj rozporządzenie, które przywołałem powyżej, tam jest wszystko napisane. Włącznie z tym, jakie musisz spełniać warunki, żeby się ubiegać o nadanie tych uprawnień.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Sprawdziłem na tabliczce znamionowej i kocioł ma moc 35kW, więc zgodnie z tym co powyżej będę mógł obsługiwać ten kocioł sam, dziękuję za pomoc pozdrawiam Paweł
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wysockip: będę mógł obsługiwać ten kocioł sam
    Brawo, tylko pamiętaj, że uprawnień możesz nie mieć ale instrukcję obsługi na pewno.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.