korekta udziałów w małej wspólnocie mieszkaniowej

bognabogna Użytkownik
edytowano listopada 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Podczas kontorli dokumentów u administratora (nie chce byc zarządcą) stwierdziłam,że sa źle policzone udziały. Sprawdzałam dane również w urzędzie gminy: wypis z rejestru gruntów, katotekę lokali itp.Jeden z właścicieli płacił kilkadziesiat lat podatek z tytułu użytkowania gruntu 1,17 zamiast 11,7. Po prostu notariusz w akcie notarialnym postawił jedno zero za duzo przed jedynką. Gmina liczy podatek według danych z aktu notarialnego. Ze wzgledu na fakt,że nie zgadzała się suma gmina miała o 10% więcej.Nikt tego nie sprawdzał dopóki tego nie pokazałam.
Czy właściciel powinien być obciązony za poprzednie lata włąściwą kwotą przez urzą gminy?

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wm interesuje, żeby właściciel płacił zaliczki zgodnie ze stanem posiadania. Gmina zatrudnia prawników, niech to załatwią
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    u administratora (nie chce byc zarządcą)
    A czym by się różniła jego praca, gdyby zechciał?
    [cite] koziorozka:[/cite]wm interesuje, żeby właściciel płacił zaliczki zgodnie ze stanem posiadania.
    Ale skoro "są źle policzone udziały", to i zaliczki były płacone nie takie, jak powinny.
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada 2010
    u administratora (nie chce byc zarządcą)
    [cite] owner:[/cite]
    A czym by się różniła jego praca, gdyby zechciał?
    a choćby czynnościami - podejmowaniem decyzji
  • Opcje
    bognabogna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ trzeba wyjść od tego czy powierzchnia mieszkań jest prawidłowa.Dowiedziałam sie w urzedzie gminy,że trzeba przeprowadzić inwentaryzację (wymierzyć ponownie lokale).Po wpisie do kartoteki lokali, wziąć wypis z kartoteki lokali ,zmienic akt notarialny i w wydziale ksiąg wieczystych w sądzie wnioskować zmianę udziałów . Do aktu notarialnego musza stanąć wszyscy właściciele. Dopiero wtedy urząd gminy bedzie prawidłowo naliczał podatek z trytułu użytkowania wieczystego gruntu. Horror.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    u mnie też były błędy w dokumentacji budynku, którą gmina wiele lat temu przekazała wspólnocie. Wezwaliśmy gminę do naprawy tej sytuacji. Trochę to trwało i skończyło się tak, że wm znalazła firmę, która prawidłowo obmierzyła cały budynek a gmina za to zapłaciła.
    Zmiany aktów notarialnych jeszcze nie ćwiczyłam, ale też mam zamiar zrobić to na koszt gminy
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] weles1478:[/cite]a choćby czynnościami - podejmowaniem decyzji
    Pytanie nie było do ciebie, lecz do autora wątku. On chyba lepiej wie, jaka jest sytuacja w jego wspólnocie i dlaczego administrator nie chciał być zarządcą.

Jeżeli jest zarząd wspólnoty, to jakie decyzje może podejmować zarządca? O której rano wstać i którą nogą?
  • Opcje
    edytowano listopada 2010
    [cite] owner:[/cite]Pytanie nie było do ciebie, lecz do autora wątku.
    A tak naprawdę w czym masz problem...?
  • Opcje
    edytowano listopada 2010
    [cite] bogna:[/cite]Sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ trzeba wyjść od tego
    czy powierzchnia mieszkań jest prawidłowa.Dowiedziałam sie w urzedzie gminy,
    że trzeba przeprowadzić inwentaryzację (wymierzyć ponownie lokale).
    To na podstawie "czego" był wyliczony udział w NW i kto to robił?
    Niedouczona Panienka w Excelu?

"Bigos" , jakim was nafaszerowano, łatwo się gotuje , wystarczy zrobić przegląd lodówki.
    Za efekty gastryczne nie odpowiadam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.