Opodatkowanie nadpłaty właściciela

Zarzadca.plZarzadca.pl Użytkownik
edytowano listopada 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "winna odprowadzić" = postąpiła prawidłowo odprowadzając

I to samo:
    Odpowiedź: tak
    Wyjaśnienie:
    Na wspólnocie mieszkaniowej....
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Odpowiedż - nie.
    Patrz wątek następny
    Wewnętrznych rozliczeń z tytułu uiszczanych zaliczek na poczet utrzymania nieruchomości wspólnej dokonywanych pomiędzy wspólnotą mieszkaniowej a jej członkami nie można zakwalifikować jako prowadzenie działalności gospodarczej, gdyż właściciele będący członkami tej wspólnoty nie dokonują sprzedaży na rzecz samych siebie.

Księgowy, który nie zna prawa - naraża właścicieli na straty, które winni dochodzić przed sądem.:bigsmile:
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada 2010
    [cite] MirekL:[/cite]Odpowiedż - nie.

Wręcz przeciwnie - odpowiedź brzmi tak:

"Odnosząc przedstawiony wyżej stan prawny do stanu faktycznego ujętego we wniosku należy stwierdzić, że dochód stanowiący nadwyżkę zaliczek wnoszonych przez byłego właściciela lokalu mieszkalnego na pokrycie bieżących kosztów utrzymania nieruchomości nad kosztami, pozostałą z rozliczenia rocznego, a przeznaczoną do zwrotu właścicielowi lokalu mieszkalnego, nie może korzystać ze zwolnienia na podstawie przepisu art. 17 ust. 1 pkt 44 updop, bowiem nie jest on przeznaczony na cele związane z utrzymaniem zasobów mieszkaniowych lecz do zwrotu byłemu członkowi Wspólnoty. "

interpretacja podatkowa z dnia 24.03.2010 r., Dyrektor Izby skarbowej W Katowiach, sygn.: IBPBI/2/423-1659/12/09/CzP
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    MirekL - ja rozumiem to tak, że ten portal zamieszcza oficjalne interpretacje, podpisane przez urzędnika państwowego. Czy nam się one podobają czy nie to już inna sprawa. Portal w tej części pełni funkcję informacyjną, do dyskusji opinii mamy forum.
    Ja tylko proponuję, żeby ten urzędniczy bełkot (bez cudzysłowu) "uczłowieczyć", żeby normalny człowiek (nie prawnik, bo jemu i tak to nie jest potrzebne) mógł zrozumieć odpowiedź na konkretne pytanie.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    koziorozka - ja również zacytowałem oficjalną interpretacje urzędnika, która jest przeciwnego zdania.
    Wewnętrznych rozliczeń z tytułu uiszczanych zaliczek na poczet utrzymania nieruchomości wspólnej dokonywanych pomiędzy wspólnotą mieszkaniowej a jej członkami nie można zakwalifikować jako prowadzenie działalności gospodarczej, gdyż właściciele będący członkami tej wspólnoty nie dokonują sprzedaży na rzecz samych siebie.
    Nie ma dochodu - nie ma podatku. Kto zapłacił ten podatek, i jaki podatek? Wspólnota zapłaciła podatek dochodowy z pieniędzy właściciela, który już raz został opodatkowany.Jesteś praktyczką, więc wiesz ,że Plan Gospodarczy opiera się na prognozowanych wydatkach. Właściciele wnoszą zaliczki , które należy rozliczyć po roku rozliczeniowym. Nadwyżkę należy zwrócić,chyba ,że właściciele uchwalą inaczej.Przypuśćmy,że zdecydowaliśmy ocieplić budynek, zebraliśmy kupę pieniędzy, i nagle znalazł się sponsor, i mamy pożytki np. za antenę telefonii komórkowej. Mamy nadwyżkę, którą oddajemy pomniejszając o podatek? My reprezentujemy zarządy właścicielskie, wielu innych na tym forum zarządców,księgowych, którzy mają inne podejście do finansów wspólnoty. to nie ich pieniądze, łatwo więc się je wydaje. W tym przypadku, gdyby nawet uznać ,że należało odprowadzić podatek, to był to koszt wspólnoty, w którym ten właściciel partycypowałby proporcjonalnie do swojego udziału. A tak poniósł karę finansową, w związku z nieznajomością prawa przez :bigsmile:księgowego.:bigsmile:
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    koziorozka - zapomniałem dodać, że jest to interpretacja podatkowa z dnia 2 sierpnia 2010 roku, Dyrektor Izby Skarbowej, sygn.: IBPP3/443-316/10/KO.
    To z wątku o rachunkach VAT
    Wcześniej wspomniałem,że staram się ."wyrejestrować" swoją wspólnotę z REGON-u, czekam na decyzje administracyjną o odmowie. Zapowiada się ciekawie, ale ja jestem uparty.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To jakbym była Zarządcą :smile: to bym zrobiła taką odpowiedź:
    Niestety, Izby Skarbowe różnie taką sytuację traktują. Oto dwie przeciwstawne interpretacje:
    I wtedy czytelnik zrobiłby jak chciał, a na swój wybór miał podkładkę. Jednocześnie byłby świadomy "zagrożenia".
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] MirekL:[/cite]koziorozka - ja również zacytowałem oficjalną interpretacje urzędnika, która jest przeciwnego zdania.

Moim zdaniem, ta interpretacja w żaden sposób nie obala tezy o konieczności uiszczenia podatku. Przecież podatki płacimy niezależnie od tego czy prowadzimy działalność gospodarczą.
  • Opcje
    edytowano listopada 2010
    [cite] MirekL:[/cite] My reprezentujemy zarządy właścicielskie, wielu innych na tym forum zarządców,księgowych, którzy mają inne podejście do finansów wspólnoty. to nie ich pieniądze, łatwo więc się je wydaje.

Każdy postąpi według swojego uznania, natomiast powinien mieć świadomość co do swoich praw i obowiązków, dlatego należy cytować orzecznictwo, czy interpretacje podatkowe.
  • Opcje
    edytowano listopada 2010
    Każdy postąpi według swojego uznania, natomiast powinien mieć świadomość co do swoich praw i obowiązków, dlatego należy cytować orzecznictwo, czy interpretacje podatkowe.

Święte słowa Zarządco, więc dlaczego nie umieściłeś też interpretacji przywołanej przez MirkaL?
  • Opcje
    Anka123Anka123 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak zarządca rozliczy koszty zarządu nieruchomością wspólną w naszej wspolnocie, gdzie wszyscy płacą ... zł od metra kw. na w/w, a oprócz tego część wlaścicieli pracuje na rzecz wspolnoty, a część ma ponosić dodatkowe opłaty za godziny pracujących włascicieli. Masło maslane, ale tak teraz w naszej wspólnocie jest. A tak na marginesie ciekawe ile u nas kosztuje sprzatanie klatki schodowej, bo od tego nigdy sie nie uchylaslismy. Jak sie dowiem to napiszę, może komuś sie przyda:wink:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]

Święte słowa Zarządco, więc dlaczego nie umieściłeś też interpretacji przywołanej przez MirkaL?

Została już umieszczona na forum, ale wcześniej, w tym wątku:

https://forum.zarzadca.pl/discussion/2335/czy-wspolnota-mieszkaniowa-ma-obowiazek-wystawiac-rachunki/#Item_0
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zarządco, nie zrozumiałeś? ;)
    Uważasz, że jedna interpretacja w "pytaniach i odpowiedziach" a druga (odmienna) na forum to jest właściwe rozwiązanie?
    Zgadnij kotku, którą znajdzie poszukujący np. za pół roku?
    http://zarzadca.pl/pytania-i-odpowiedzi/70-ksiegowosc/899-opodatkowanie-nadplaty-wlasciciela.html
    to jedna interpretacja. Jedyna słuszna?
    Jak to się ma do deklaracji, że każdy "powinien mieć świadomość swoich praw"?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zgadnij kotku
    Znacie się bliżej, niż inni, czy to przypływ czułości u koziorożki? :smile:
    Poważnie mówiąc - koziorożka jako specjalistka od komunikacji świetnie zdaje sobie sprawę z faktu, że takie protekcjonalne traktowanie adwersarza ma na celu jego pomniejszenie i ośmieszenie. Czy na pewno o to chodzi na forum, kto będzie górą, kto komu mocniej przyłoży?
  • Opcje
    edytowano listopada 2010
    [cite] koziorozka:[/cite]Zarządco, nie zrozumiałeś? ;)
    Uważasz, że jedna interpretacja w "pytaniach i odpowiedziach" a druga (odmienna) na forum to jest właściwe rozwiązanie?
    Zgadnij kotku, którą znajdzie poszukujący np. za pół roku?
    http://zarzadca.pl/pytania-i-odpowiedzi/70-ksiegowosc/899-opodatkowanie-nadplaty-wlasciciela.html
    to jedna interpretacja. Jedyna słuszna?
    Jak to się ma do deklaracji, że każdy "powinien mieć świadomość swoich praw"?

Chyba rzeczywiście nie rozumiem. Ja nie zamieszczam tych interpretacji, obie zamieszczono w dwóch odrębnych wątkach i dotyczą innych kwestii:
    1) opodatkowania zwrotu nadpłaty,
    2) wystawiania rachunków przez wspólnotę.
    Obie są ujęte w "pytaniach i odpowiedziach".

Może jeszcze coś wyjaśnię: uważam, że opodatkowanie nadpłaty właściciela to zupełny absurd, jeżeli są jakieś inne interpretacje, orzecznictwo, które przeczy tej tezie, chętnie się z nim zapoznam - taką interpretacją (przeczącą tezie w zakresie opodatkowania nadpłaty) nie jest jednak moim zdaniem ta zamieszczona w drugim wątku.
    Zawsze publikujemy sprzeczne orzeczenia, o ile się takich dopatrzymy.
    A może z interpretacją jest wszystko w porządku, tylko absurdalne są przepisy?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zarządco, przepraszam, zgubiłam się i namieszałam.
    Ownerze, ten kotek nie był protekcjonalny! Sądziłam, że to czytelny cytat:
    Zgadnij, kotku, co mam w środku, Co się dzieje w duszy mej...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To nie muszę już jeść tego pita?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    uważam, że opodatkowanie nadpłaty właściciela to zupełny absurd
    Z tym się zgadzam.
    Co do poprawności interpretacji podatkowej - czasami jest to możliwe, ale chyba nie w tym przypadku.
    Również niektóre orzeczenia sądowe, na pozór absurdalne, nie mogą być inne w takim stanie prawnym, jaki nam tworzą politycy. Zwracał na to uwagę kiedyś Sąd Najwyższy.
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    uważam, że opodatkowanie nadpłaty właściciela to zupełny absurd
    Też się tym zgadzam.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    szanowni forumowicze.
    To była m.in. przyczyna mojego wątku o cenzurowanie wypowiedzi i stanowisk. Admin był łaskaw skasować moją polemikę z Zarządcą bo stwierdził, że odnoszę się personalnie??? A jak miałem się odnieść, bezosobowo. Obraził bym tym swojego adwersarza. Zarządca stwierdził, autorytatywnie ,że podatek należało odprowadzić. Moje pytania były jednoznaczne - jaki podatek i czyj podatek?
    Pana właściciela, to jego sprawa i dzielnicowego.Podatek Wspólnoty, znacie moją opinię na ten temat. Jeżeli nawet TAK, to był to koszt Wspólnoty , a nie jednego członka. Zadziałała tu nadgorliwość księgowego, zapłacił nie ze swoich pieniędzy, więc się nie przejął sprawą.A co to za wymóg prawny interpretacja podatkowa "jakiegoś urzędnika", którą nazwałem "bełkotem". Ten urzędnik dba o finanse Państwa i zasłużył na nagrodę od Ministra Finansów. U właściciela zasłużył na pozew o odszkodowanie.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Też się na tym zastanawiam kto podatek winien zapłacić - były właściciel (bo zwrotu jego nadpłaty dotyczy sytuacja) czy wspólnota mieszkaniowa. Z interpretacji wynika, że wspólnota mieszkaniowa.
    Proszę też zauważyć, że mowa o byłym właścicielu lokalu.
  • Opcje
    edytowano listopada 2010
    Istota interpretacji:
    „Czy wspólnota mieszkaniowa od kwoty nadpłaty powstałej na kartotece ma zapłacić zaliczkę podatku dochodowego od osób prawnych z chwilą wypłacenia tej kwoty byłemu właścicielowi?”
    Udzielona odpowiedź:

"Odnosząc przedstawiony wyżej stan prawny do stanu faktycznego ujętego we wniosku należy stwierdzić, że dochód stanowiący nadwyżkę zaliczek wnoszonych przez byłego właściciela lokalu mieszkalnego na pokrycie bieżących kosztów utrzymania nieruchomości nad kosztami, pozostałą z rozliczenia rocznego, a przeznaczoną do zwrotu właścicielowi lokalu mieszkalnego, nie może korzystać ze zwolnienia na podstawie przepisu art. 17 ust. 1 pkt 44 updop, bowiem nie jest on przeznaczony na cele związane z utrzymaniem zasobów mieszkaniowych lecz do zwrotu byłemu członkowi Wspólnoty. "

Z tego wynika, że wspólnota odprowadza podatek z tej przyczyny, że zwraca, gdyby nie zwracała tylko zachowała dla siebie (na cele mieszkaniowe) - to nie odprowadza.
    Czyli zwracając "traci" podwójnie
    Komentarz edytowany Zarządca
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    I na tym polega sztuczka. Jeśli przeznaczymy nadwyżkę za ubiegły rok na remonty i ustalimy nową zaliczkę na remonty (np. niższą), to nie zapłacimy podatku. Gdy pieniądze zwrócimy - zapłacimy.
    Nie zapłacimy również wtedy, gdy rozliczymy nadwyżkę i przypiszemy włascicielom na dzień 31.12. - wtedy po rozliczeniu roku nadwyżka wynosi zero.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Poniewaz nie mogę skorygowac swojej wypowiedzi to musze floodować.
    Oczywiście również zgadzam się z przedmówcami, że opodatkowanie nadwyżek to kretynizm jeden z większych w tym kraju.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    dlaczego nie możesz skorygować? W opcjach komentarza powinieneś mieć "edytuj"
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Masz rację :shamed:
    Zobaczyłem tylko dodaj punkt, odejmij punkt i zwątpiłem...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.