Opodatkowanie nadpłaty właściciela
Zarzadca.pl
Użytkownik
Opodatkowanie nadpłaty właściciela:
http://zarzadca.pl/pytania-i-odpowiedzi/70-ksiegowosc/899-opodatkowanie-nadplaty-wlasciciela.html
http://zarzadca.pl/pytania-i-odpowiedzi/70-ksiegowosc/899-opodatkowanie-nadplaty-wlasciciela.html
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
I to samo:
Odpowiedź: tak
Wyjaśnienie:
Na wspólnocie mieszkaniowej....
Patrz wątek następny
Wewnętrznych rozliczeń z tytułu uiszczanych zaliczek na poczet utrzymania nieruchomości wspólnej dokonywanych pomiędzy wspólnotą mieszkaniowej a jej członkami nie można zakwalifikować jako prowadzenie działalności gospodarczej, gdyż właściciele będący członkami tej wspólnoty nie dokonują sprzedaży na rzecz samych siebie.
Księgowy, który nie zna prawa - naraża właścicieli na straty, które winni dochodzić przed sądem.:bigsmile:
Wręcz przeciwnie - odpowiedź brzmi tak:
"Odnosząc przedstawiony wyżej stan prawny do stanu faktycznego ujętego we wniosku należy stwierdzić, że dochód stanowiący nadwyżkę zaliczek wnoszonych przez byłego właściciela lokalu mieszkalnego na pokrycie bieżących kosztów utrzymania nieruchomości nad kosztami, pozostałą z rozliczenia rocznego, a przeznaczoną do zwrotu właścicielowi lokalu mieszkalnego, nie może korzystać ze zwolnienia na podstawie przepisu art. 17 ust. 1 pkt 44 updop, bowiem nie jest on przeznaczony na cele związane z utrzymaniem zasobów mieszkaniowych lecz do zwrotu byłemu członkowi Wspólnoty. "
interpretacja podatkowa z dnia 24.03.2010 r., Dyrektor Izby skarbowej W Katowiach, sygn.: IBPBI/2/423-1659/12/09/CzP
Ja tylko proponuję, żeby ten urzędniczy bełkot (bez cudzysłowu) "uczłowieczyć", żeby normalny człowiek (nie prawnik, bo jemu i tak to nie jest potrzebne) mógł zrozumieć odpowiedź na konkretne pytanie.
To z wątku o rachunkach VAT
Wcześniej wspomniałem,że staram się ."wyrejestrować" swoją wspólnotę z REGON-u, czekam na decyzje administracyjną o odmowie. Zapowiada się ciekawie, ale ja jestem uparty.:bigsmile:
Niestety, Izby Skarbowe różnie taką sytuację traktują. Oto dwie przeciwstawne interpretacje:
I wtedy czytelnik zrobiłby jak chciał, a na swój wybór miał podkładkę. Jednocześnie byłby świadomy "zagrożenia".
Moim zdaniem, ta interpretacja w żaden sposób nie obala tezy o konieczności uiszczenia podatku. Przecież podatki płacimy niezależnie od tego czy prowadzimy działalność gospodarczą.
Każdy postąpi według swojego uznania, natomiast powinien mieć świadomość co do swoich praw i obowiązków, dlatego należy cytować orzecznictwo, czy interpretacje podatkowe.
Święte słowa Zarządco, więc dlaczego nie umieściłeś też interpretacji przywołanej przez MirkaL?
Została już umieszczona na forum, ale wcześniej, w tym wątku:
https://forum.zarzadca.pl/discussion/2335/czy-wspolnota-mieszkaniowa-ma-obowiazek-wystawiac-rachunki/#Item_0
Uważasz, że jedna interpretacja w "pytaniach i odpowiedziach" a druga (odmienna) na forum to jest właściwe rozwiązanie?
Zgadnij kotku, którą znajdzie poszukujący np. za pół roku?
to jedna interpretacja. Jedyna słuszna?
Jak to się ma do deklaracji, że każdy "powinien mieć świadomość swoich praw"?
Poważnie mówiąc - koziorożka jako specjalistka od komunikacji świetnie zdaje sobie sprawę z faktu, że takie protekcjonalne traktowanie adwersarza ma na celu jego pomniejszenie i ośmieszenie. Czy na pewno o to chodzi na forum, kto będzie górą, kto komu mocniej przyłoży?
Chyba rzeczywiście nie rozumiem. Ja nie zamieszczam tych interpretacji, obie zamieszczono w dwóch odrębnych wątkach i dotyczą innych kwestii:
1) opodatkowania zwrotu nadpłaty,
2) wystawiania rachunków przez wspólnotę.
Obie są ujęte w "pytaniach i odpowiedziach".
Może jeszcze coś wyjaśnię: uważam, że opodatkowanie nadpłaty właściciela to zupełny absurd, jeżeli są jakieś inne interpretacje, orzecznictwo, które przeczy tej tezie, chętnie się z nim zapoznam - taką interpretacją (przeczącą tezie w zakresie opodatkowania nadpłaty) nie jest jednak moim zdaniem ta zamieszczona w drugim wątku.
Zawsze publikujemy sprzeczne orzeczenia, o ile się takich dopatrzymy.
A może z interpretacją jest wszystko w porządku, tylko absurdalne są przepisy?
Ownerze, ten kotek nie był protekcjonalny! Sądziłam, że to czytelny cytat:
Zgadnij, kotku, co mam w środku, Co się dzieje w duszy mej...
Co do poprawności interpretacji podatkowej - czasami jest to możliwe, ale chyba nie w tym przypadku.
Również niektóre orzeczenia sądowe, na pozór absurdalne, nie mogą być inne w takim stanie prawnym, jaki nam tworzą politycy. Zwracał na to uwagę kiedyś Sąd Najwyższy.
To była m.in. przyczyna mojego wątku o cenzurowanie wypowiedzi i stanowisk. Admin był łaskaw skasować moją polemikę z Zarządcą bo stwierdził, że odnoszę się personalnie??? A jak miałem się odnieść, bezosobowo. Obraził bym tym swojego adwersarza. Zarządca stwierdził, autorytatywnie ,że podatek należało odprowadzić. Moje pytania były jednoznaczne - jaki podatek i czyj podatek?
Pana właściciela, to jego sprawa i dzielnicowego.Podatek Wspólnoty, znacie moją opinię na ten temat. Jeżeli nawet TAK, to był to koszt Wspólnoty , a nie jednego członka. Zadziałała tu nadgorliwość księgowego, zapłacił nie ze swoich pieniędzy, więc się nie przejął sprawą.A co to za wymóg prawny interpretacja podatkowa "jakiegoś urzędnika", którą nazwałem "bełkotem". Ten urzędnik dba o finanse Państwa i zasłużył na nagrodę od Ministra Finansów. U właściciela zasłużył na pozew o odszkodowanie.:bigsmile:
Proszę też zauważyć, że mowa o byłym właścicielu lokalu.
„Czy wspólnota mieszkaniowa od kwoty nadpłaty powstałej na kartotece ma zapłacić zaliczkę podatku dochodowego od osób prawnych z chwilą wypłacenia tej kwoty byłemu właścicielowi?”
Udzielona odpowiedź:
"Odnosząc przedstawiony wyżej stan prawny do stanu faktycznego ujętego we wniosku należy stwierdzić, że dochód stanowiący nadwyżkę zaliczek wnoszonych przez byłego właściciela lokalu mieszkalnego na pokrycie bieżących kosztów utrzymania nieruchomości nad kosztami, pozostałą z rozliczenia rocznego, a przeznaczoną do zwrotu właścicielowi lokalu mieszkalnego, nie może korzystać ze zwolnienia na podstawie przepisu art. 17 ust. 1 pkt 44 updop, bowiem nie jest on przeznaczony na cele związane z utrzymaniem zasobów mieszkaniowych lecz do zwrotu byłemu członkowi Wspólnoty. "
Z tego wynika, że wspólnota odprowadza podatek z tej przyczyny, że zwraca, gdyby nie zwracała tylko zachowała dla siebie (na cele mieszkaniowe) - to nie odprowadza.
Czyli zwracając "traci" podwójnie
Nie zapłacimy również wtedy, gdy rozliczymy nadwyżkę i przypiszemy włascicielom na dzień 31.12. - wtedy po rozliczeniu roku nadwyżka wynosi zero.
Oczywiście również zgadzam się z przedmówcami, że opodatkowanie nadwyżek to kretynizm jeden z większych w tym kraju.
Zobaczyłem tylko dodaj punkt, odejmij punkt i zwątpiłem...