spóldzielnia czy wspólnota

acabanacaban Użytkownik
edytowano listopada 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
MAM PYTANIE I PROSZE O WYTŁUMACZENIE MI:
mój blok w ktorym mieszkam opuszcza spóldzielnię mieszkaniową w której to był od początku wybudowania. utworzyła sie oddzielna spółdzielnia mieszkaniowa /inna nazwa/. sądownie juz to mają przeprowadzone od 1 grudnia mamy placić czynsz do tej nowej spółdzielni.na załozone konto.
mam pytanie czy lepiej było załozyc współnote mieszkaniową czy też tą spółdzielnie. jaka jest różnica.
mieszkania są wykupioneze jeszcze z poprzedniej spółdzxielnczy jest to uczciwe rozwiazanie względem nas mieszkańców.

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] acaban:[/cite]mieszkania są wykupioneze jeszcze z poprzedniej spółdzxielnczy jest to uczciwe rozwiazanie względem nas mieszkańców.
    Co rozumiesz przez określenie "mieszkania są wykupione"? Czy są przekształcone w odrębną własność, z udziałem w gruncie?
    Ile jest takich mieszkań? Wszystkie, większość, czy mniejszość?
    Na pytanie, czy jesteście wspólnotą pomimo powstania nowej (małej) spółdzielni, można odpowiedzieć po uzyskaniu Twoich odpowiedzi na powyższe pytania.
  • Opcje
    acabanacaban Użytkownik
    edytowano listopada -1
    przeksztalcone w odrębna własnośćz z procentowym udziałem w gruncie . wiekszośc mieszkan.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zatem możecie być pełnoprawną wspólnotą - wystarczy podjąć uchwałę, o której mowa w art. 24(1).1 ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych:
    Art. 24(1).  1.Większość właścicieli lokali w budynku lub budynkach położonych w obrębie danej nieruchomości, obliczana według wielkości udziałów w nieruchomości wspólnej, może podjąć uchwałę, że w zakresie ich praw i obowiązków oraz zarządu nieruchomością wspólną będą miały zastosowanie przepisy ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali. Do podjęcia uchwały stosuje się odpowiednio przepisy art. 30 ust. 1a, art. 31 i 32 ustawy o własności lokali.

2. Uchwała, o której mowa w ust. 1, nie narusza przysługujących członkom spółdzielni spółdzielczych praw do lokali.
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] acaban:[/cite]mieszkania są wykupione jeszcze z poprzedniej spółdzielni jest to uczciwe rozwiązanie względem nas mieszkańców.
    Zrozumiałem, że nastąpiło przekształcenie spółdzielczego prawa, w prawo własności?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] acaban:[/cite]przeksztalcone w odrębna własnośćz z procentowym udziałem w gruncie . wiekszośc mieszkan.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] acaban:[/cite]mam pytanie czy lepiej było załozyc współnote mieszkaniową czy też tą spółdzielnie. jaka jest różnica.
    Spółdzielnia składająca się z jednego budynku?
    Przerost formy nad treścią. Struktury spółdzielni mieszkaniowej są bardziej rozbudowane, procedury bardziej skomplikowane, księgowość droższa, sprawozdania dla laika mniej zrozumiałe. Dla tak niewielkiej nieruchomości to przesada. Uważam, że lepsza byłaby wspólnota: taniej, bardziej przejrzyście, z większym wpływem właścicieli lokali na decyzje i poziom kosztów.

Inicjatorzy zmiany jednej spółdzielni na drugą poszli w ślad za poradami, jakich do niedawna było pełno w Internecie: "najlepiej jest doprowadzić do podziału spółdzielni na dwie i do zarejestrowania małej spółdzielni." Owszem, podział spółdzielni mieszkaniowej daje pewne korzyści - dzielony jest majątek spółdzielni (np. lokale użytkowe, parkingi, kluby itp.), zatem mała SM przejmuje część tego majątku. Tego nie ma w przypadku utworzenia wspólnoty mieszkaniowej. Ale to właściciele powinni rozważyć, co jest dla nich najlepsze.

Wasz przypadek jest ciekawy - możecie mieć jedno i drugie: i spółdzielnię, i wspólnotę. Spółdzielnię już macie, a wspólnota powstanie, jeżeli podejmiecie taką uchwałę większością udziałów.

Jaką część udziałów w nieruchomości wspólnej ma nowa spółdzielnia? Jaka część lokali pozostała niewyodrębniona i nadal jest własnością SM? Czy spółdzielnia posiada dochody z najmu lokali, opłat parkingowych itp?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czasami zostać wspólnotą ze spółdzielni pierwotnej jest trudniejsze niż wydzielić się jako spółdzielnia. Dodatkowym plusem jest to, że przejmuje się od pierwotnej spółdzielni wszystkie jej lokale z uzytkowymi włącznie. Następuje również rozliczenie finansowe obu podmiotów.
    Po takim wydzieleniu mozliwe i częstokroć rozsądne jest powstanie wspólnoty.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.