spóldzielnia czy wspólnota
acaban
Użytkownik
MAM PYTANIE I PROSZE O WYTŁUMACZENIE MI:
mój blok w ktorym mieszkam opuszcza spóldzielnię mieszkaniową w której to był od początku wybudowania. utworzyła sie oddzielna spółdzielnia mieszkaniowa /inna nazwa/. sądownie juz to mają przeprowadzone od 1 grudnia mamy placić czynsz do tej nowej spółdzielni.na załozone konto.
mam pytanie czy lepiej było załozyc współnote mieszkaniową czy też tą spółdzielnie. jaka jest różnica.
mieszkania są wykupioneze jeszcze z poprzedniej spółdzxielnczy jest to uczciwe rozwiazanie względem nas mieszkańców.
mój blok w ktorym mieszkam opuszcza spóldzielnię mieszkaniową w której to był od początku wybudowania. utworzyła sie oddzielna spółdzielnia mieszkaniowa /inna nazwa/. sądownie juz to mają przeprowadzone od 1 grudnia mamy placić czynsz do tej nowej spółdzielni.na załozone konto.
mam pytanie czy lepiej było załozyc współnote mieszkaniową czy też tą spółdzielnie. jaka jest różnica.
mieszkania są wykupioneze jeszcze z poprzedniej spółdzxielnczy jest to uczciwe rozwiazanie względem nas mieszkańców.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ile jest takich mieszkań? Wszystkie, większość, czy mniejszość?
Na pytanie, czy jesteście wspólnotą pomimo powstania nowej (małej) spółdzielni, można odpowiedzieć po uzyskaniu Twoich odpowiedzi na powyższe pytania.
Przerost formy nad treścią. Struktury spółdzielni mieszkaniowej są bardziej rozbudowane, procedury bardziej skomplikowane, księgowość droższa, sprawozdania dla laika mniej zrozumiałe. Dla tak niewielkiej nieruchomości to przesada. Uważam, że lepsza byłaby wspólnota: taniej, bardziej przejrzyście, z większym wpływem właścicieli lokali na decyzje i poziom kosztów.
Inicjatorzy zmiany jednej spółdzielni na drugą poszli w ślad za poradami, jakich do niedawna było pełno w Internecie: "najlepiej jest doprowadzić do podziału spółdzielni na dwie i do zarejestrowania małej spółdzielni." Owszem, podział spółdzielni mieszkaniowej daje pewne korzyści - dzielony jest majątek spółdzielni (np. lokale użytkowe, parkingi, kluby itp.), zatem mała SM przejmuje część tego majątku. Tego nie ma w przypadku utworzenia wspólnoty mieszkaniowej. Ale to właściciele powinni rozważyć, co jest dla nich najlepsze.
Wasz przypadek jest ciekawy - możecie mieć jedno i drugie: i spółdzielnię, i wspólnotę. Spółdzielnię już macie, a wspólnota powstanie, jeżeli podejmiecie taką uchwałę większością udziałów.
Jaką część udziałów w nieruchomości wspólnej ma nowa spółdzielnia? Jaka część lokali pozostała niewyodrębniona i nadal jest własnością SM? Czy spółdzielnia posiada dochody z najmu lokali, opłat parkingowych itp?
Po takim wydzieleniu mozliwe i częstokroć rozsądne jest powstanie wspólnoty.