ogrzewanie co
simek
Użytkownik
witam. sprzedałem mieszkanie po pełnym okresie grzewczym- została nadpłata -rozliczenie dotyczy zgm- czy kwota powinna zostać przekazana temu kto opłacał cały rok czy kwotę przejmuje osoba która teraz tam mieszka ?' pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
pozdrawiam
Decydująca jest data sprzedaży lokalu, wszelkie wpłaty dokonane przez poprzedniego właściciela należy z nim rozliczyć. Nie mogą "przechodzić" na nabywcę.
Wątpliwości i spór w doktrynie dotyczy wyłącznie funduszu remontowego.
Poniżej uchwała Sądu Najwyższego, dotyczy nakładów, jednak zasada z niej wynikająca odnosi się do innych rozliczeń.
Pomocne orzecznictwo:
Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 10 maja 2006 r., sygn. akt III CZP 11/06 :
"Roszczenie o zwrot wartości nakładów poczynionych przez jednego ze współwłaścicieli na nieruchomość wspólną przysługuje przeciwko osobom, które były współwłaścicielami w czasie dokonywania tych nakładów."
Orzeczenie na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/294-iii-czp-11-06-zwrot-nakladow-poczynionych-przez-jednego-ze-wspolwlascicieli-na-nieruchomosc-wspolna.html
Dług idzie zawsze za dłużnikiem, a nie za lokalem (za wyjątkiem wpisania do KW).
Zatem odpowiedź Zarządcy - jedyna prawidłowa.
Ja bym dążył do uświadomienia ZGM, a na samym końcu powiedział, że sprawę oddam do sądu (jeśli by nie zrozumieli, że mają zwrócić nadpłatę)
a po drugie mieszkanie sprzedałem w lutym ale mieszkałem tam jeszcze do końca maja
Czyżby ZGM opierał się na przepisie art. 548 kodeksu cywilnego:
"Art. 548. § 1. Z chwilą wydania rzeczy sprzedanej przechodzą na kupującego korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy."
Ta regulacja obowiązuje strony umowy sprzedaży, wspólnocie nic do tego kiedy lokal zostanie wydany.
czy w piśmie mam ich o tym informować że oddaje sprawę do sądu ?
Przytocz na forum ten pkt.10 z IV części regulaminu - sie zobaczy, bo może on jest bezprawny
uchwała nr 871/2001
" w przypadku przekazania lokalu przez dotychczasowego użytkownika do dyspozycji zgm lub innemu użytkownikowi (zamiana,sprzedaż ) , zgm może dokonać rozliczenia kosztów energii cieplnej proporcjonalnie do okresu użytkowania lokalu na podstawie protokołu sporządzonego przy współudziale przedstawiciela zgm , za zgodą wolą przekazującego i przyjmującego lokal . W przypadku braku protokołu wszelkie zobowiązania wobec zgm przejmuje osoba przejmująca lokal "