część wpólna

mb0005mb0005 Użytkownik
edytowano listopada 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
czy osoby nie będące członkami wspólnoty maja prawo użytkować część wspólną (strych)chodzi o najemców lokali mieszkaniowych

Komentarze

• Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak. A niby dlaczego by nie mogli?
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wg mnie tak samo mogą np. suszyć na strychu pranie, jak inni właściciele np. z klatki schodowej, windy itp. Przecież gmina płaci za najemców.
    O jakim użytkowaniu piszesz? Bo składanie gratów może być niedopuszczalne z powodów p.poż. Ale to też dotyczy wszystkich mieszkańców, niezależnie od ich statusu prawnego
  • Opcje
    mb0005mb0005 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    u mnie to użytkowanie wyglada troche specyficznie sasiad nie bedacy czlonkiem wspolnoty zadoptowal sobie samowolnie czesc strychu na warsztat, wstawione ma kilka segmentow no i pracuje. Dodatkowo w drugiej czesci strychy zorganizowal sobie pomieszczenie; taki skladzik drewna na zime stwarzajac przy tym moim zdaniem realne zagrozenie pozarowe. Problem polega na tym, że on mieszka w tem lokalu od 40 latu a wpolnota zawiazala sie niespelna od 5
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    bardzo ci to przeszkadza?
    Poproś strażaków o kontrole ;)
  • Opcje
    mb0005mb0005 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wiesz do tej pory znosilem zwlaszcza ze fajnie jak ludzie sie czyms zajmuja, ale jak zaczol ograniczac mi dostep do strychu to troche sie wkurzylem no i to zagrozenie
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada 2010
    Właściciele mogą zajmować nieruchomość wspólną nawet do wyłącznego korzystania, w ich imieniu mogą realizować te uprawnienia najemcy.
    Kwestie te reguluje art. 206 kodeksu cywilnego:

Każdy ze współwłaścicieli jest uprawniony do współposiadania rzeczy wspólnej oraz do korzystania z niej w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem z rzeczy przez pozostałych współwłaścicieli.

Jeżeli sposób korzystania przez najemcę ze strychu utrudnia Panu korzystanie z nieruchomości wspólnej, proszę wystąpić do właściciela lokalu, który najemca wynajmuje, o zaprzestanie utrudnień.
    Może Pan jako współwłaściciel, na podstawie cyt. przepisu art. 206 k.c., wystąpić do sądu z powództwem o dopuszczenie do współposiadania.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada 2010
    ja bym od grzecznej rozmowy z sąsiadem zaczęła, że chcę konfliktu uniknąć i strażaków NIE wzywać, ale jak się nie dogadamy... Do sądu daleka droga :smile:
    Komentarz edytowany koziorozka
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak zając do lisa: "Ktoś tu oszukuje! Nie będę pokazywał palcem, ale jak walnę w ten rudy łeb!" :smile:
  • Opcje
    mb0005mb0005 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    do zarzadcy
    a jak sie ma do zaistnialej sytuacji przepis Art. 12. 1. Właściciel lokalu ma prawo do współkorzystania z nieruchomości wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarządca:Każdy ze współwłaścicieli jest uprawniony do współposiadania rzeczy wspólnej oraz do korzystania z niej w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem z rzeczy przez pozostałych współwłaścicieli
    Pamiętajmy, że istnieje jeszcze pojęcie tzw. umowy quoad usum, która może kształtować stosunki wzajemne między współwłaścicielami na tle korzystania z rzeczy wspólnej, w sposób odmienny (pierwszeństwo będą miały ustalenia współwłaścicieli, a nie przepisy P R A W A ) i inaczej np. niż wynika to z treści art. 206 K.c. i postanowienia takiej umowy są wiążące (wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 15 czerwca1993 r., sygn. akt I ACr 400/93).
  • Opcje
    mb0005mb0005 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    przypadek o ktorym pisze to wyglada na zasadzie "ja tu mieszkam od zawsze wiec mam wieksze prawa niz nowi lokatrzy, niezaleznie od tego czy sa wlascicielami czy tez nie"
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    to postaraj się to zmienić, poszukaj sojuszników w zarządzie wm, pogadaj o zagrożeniu p.poż i stosunkach dobrosąsiedzkich
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] mb0005:[/cite]do zarzadcy
    a jak sie ma do zaistnialej sytuacji przepis Art. 12. 1. Właściciel lokalu ma prawo do współkorzystania z nieruchomości wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem.

No tak, strych to nie warsztat i taka zmiana przeznaczenia wymaga już uchwały wspólnoty mieszkaniowej.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.