POMIERNIKI NA KALORYFERACH

paulapaula Użytkownik
edytowano listopada 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam! Mam założone na kaloryferach pomierniki ogrzewania starego typu (odparowują pod wpływem ciepła). Wiem, że większość Spółdzielni już nie stosuje tego typu mierników gdyż przekłamują i narażają właścicieli mieszkań na większe koszty (z korzyścią dla Spółdzielni). Słyszałam,że nie zgodne z prawem jest instalowanie takich pomierników w łazience, czy ktoś coś o tym słyszał i może mógłby podpowiedzieć mi odpowiedni art.?

Komentarze

• Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To nie są pomierniki bo one nic nie mierzą. To są tzw. podzielniki kosztów.
    Każda firma powołuje się na PN w zakresie podzielników.
    Do podzielników wyparkowych (cieczowych) zastosowanie ma norma: PN-EN 835.
    Norma ta przewiduje, że warunkiem rozliczania ciepła według takich podzielników jest aby wszystkie grzejniki (czyli łazienkowe również) w danym budynku były wyposażone w podzielniki jednego typu.
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] biedron_ka:[/cite]To nie są pomierniki bo one nic nie mierzą. To są tzw. podzielniki kosztów.
    A zatem wyjaśnij mi proszę, na podstawie czego dzieli się koszty, skoro podzielniki nic nie mierzą.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie wiem czy wypada takiemu "wydze" jak czajnik5 coś wyjasniać - moja opinia jest nieistotna bo żaden ze mnie fachowiec ale wklejam wybrane fragmenty - znawców (chyba) tych zagadnień.

Ustawa - prawo o miarach w art. 8. określa że przyrządy pomiarowe, które mogą być stosowane w ochronie praw konsumenta, a także przy pobieraniu opłat, podatków i innych należności budżetowych oraz ustalaniu opustów, kar umownych, wynagrodzeń i odszkodowań, a także przy pobieraniu i ustalaniu podobnych należności i świadczeń, oraz w obrocie są określone w przepisach wydanych na podstawie ust. 6 - podlegają prawnej kontroli metrologicznej.

Podzielniki kosztów ogrzewania nie są przyrządami pomiarowymi w rozumieniu Prawa o miarach; czego konsekwencją jest fakt (co potwierdza także stanowisko Głównego Urzędu Miar), że owe podzielniki nie podlegają prawnej kontroli metrologicznej, a więc także obowiązkowi uzyskania dowodów tej kontroli.
    Polskie prawo przewiduje dla urządzeń, których wskazania służą do rozliczeń pomiędzy poszczególnymi podmiotami, szereg wymagań, których spełnienie jest niezbędne, by te rozliczenia były prawnie skuteczne i prawidłowe, a w szczególności uzyskania przez urządzenie (co pewien określony stosownymi przepisami czas) ważnej cechy legalizacyjnej.

Na podstawie Rozporządzenia ministra gospodarki z dnia 27 grudnia 2007 r. w sprawie rodzajów przyrządów pomiarowych podlegających prawnej kontroli metrologicznej oraz zakresu tej kontroli w § 6 i 7 – legalnym urządzeniem pomiarowym podlegającym prawnej kontroli metrologicznej w zakresie energii cieplnej jest ciepłomierz.

Na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 30 listopada 2006 r. w sprawie legalnych jednostek miar § 8. 1. Określa się, że do wyrażania jednostki miary stosuje się oznaczenie jednostki lub jej nazwę. Taką jednostką energii cieplnej zgodnie z załącznikiem nr 1 do rozporządzenia jest – dżul.

Oto "wyrwane cytaty" z artykułów, opracowań, interpelacji itp. na temat podzielnikowego "mierzenia" a właściwie oszukiwania użytkowników.
    „…z faktu, że za pomocą podzielników kosztów ogrzewania może zostać określony każdorazowo tylko procentowy udział ciepła oddawanego przez grzejniki w odniesieniu do całkowitego zużycia ciepła wynika konieczność określania tego całkowitego zużycia ciepła. Odbywa się to poprzez pomiar zużytej ilości opału lub ilości ciepła za pomocą ciepłomierza…” - PN-EN 834/835

„…podzielniki kosztów ogrzewania służą do określenia udziału ilości ciepła oddanego przez grzejniki w danym lokalu w całkowitej ilości ciepła dostarczonego do instalacji centralnego ogrzewania w danym budynku wykazanej przez ciepłomierz zainstalowany w węźle cieplnym…” - Biuletyn URE Nr 1/2004

„…Wskazania podzielników kosztów ogrzewania wraz z systemem rozliczeń służą jedynie do podziału kosztu energii cieplnej, dostarczonej do budynku wielolokalowego, na poszczególnych użytkowników lokali, którzy są wyposażeni w jeden typ podzielników. Koszt całkowity ciepła obliczany jest na podstawie wskazań zainstalowanego w węźle cieplnym ciepłomierza..." - Główny Urząd Miar.

„…Warunkiem koniecznym dla poprawności działania systemu rozliczeń według podzielników stanowi należyte:
    1) zainstalowanie w znajdującym się w budynku węźle cieplnym układu pomiarowo-rozliczeniowego (ciepłomierza), mierzącego ilość ciepła zużytego na ogrzanie danego budynku…” - Biuletyn URE Nr 2/2003

"...Fizyczne właściwości ciepła oraz złożony układ połączeń uniemożliwiają bezpośredni i prawidłowy pomiar ilości ciepła wykorzystywanego wewnątrz budynku w poszczególnych lokalach i pomieszczeniach na potrzeby ogrzewania i ciepłej wody(...)Wynikająca z tego bilansu ilość ciepła jest niemożliwa do zmierzenia(...) Brak jest technicznych możliwości bezpośredniego i prawidłowego zmierzenia ilości ciepła, dostarczonego na potrzeby ogrzewania poszczególnych lokali w budynku..." - Biuletyn URE 1/2004 Żródło: www.ure.gov.pl

„…Podniesiona w interpelacji kwestia rozliczenia mieszkańców budynków wielolokalowych według rzeczywistego zużycia energii cieplnej z przedstawionych powyżej względów jest technicznie i ekonomicznie nierealna w warunkach innych niż laboratoryjne…” - Minister Piotr Grzegorz Woźniak Warszawa, dnia 6 lutego 2007 r. Odpowiedź na interpelację nr 6213 http://orka2.sejm.gov.pl/IZ5.nsf/main/3D549B96

„…Ze względu na wspomniane właściwości ciepła występują istotne trudności z poprawnym określeniem faktycznej jego ilości zużywanej przez użytkowników lokali mieszkalnych (…) Pragnę wyraźnie podkreślić, że właśnie ze względu na specyficzne właściwości ciepła problematyka tych rozliczeń stanowi jedno z trudniejszych zagadnień do uregulowania w ramach przepisów prawa (…) W skargach zwraca uwagę szczególnie duża obojętność zarządów na występujące wyraźnie nieprawidłowości w indywidualnych rozliczeniach za ciepło, krzywdzące niektórych użytkowników lokali, a będące wynikiem niewłaściwie dobranych metod rozliczeń i braku stosownych działań poprawiających ten stan, w tym również obligowania przez te zarządy firm montażowo-rozliczających do wprowadzania odpowiednich korekt…” - Minister Jerzy Hausner Warszawa, dnia 9 września 2004 r Odpowiedź ministra gospodarki i pracy na zapytanie nr 3281 w sprawie przepisów regulujących sposoby rozliczeń w obrocie ciepłem z indywidualnymi odbiorcami - http://orka2.sejm.gov.pl/IZ4.nsf/main/159265A9

„…Wprowadzona na podstawie art. 45a Ustawy prawo energetyczne, przez właściciela budynku metoda rozliczania indywidualnych kosztów ogrzewania nie może prowadzić w sposób pośredni do technicznej degradacji budynku, m.in. w wyniku obniżania w nim temperatury pomieszczeń poniżej rozsądnej granicy, którą przyjmuje się 16 ° C oraz braku zapewnienia substancji mieszkalnej odpowiedniej wentylacji. Następną konsekwencją cytowanego zapisu jest także wymóg zapewnienia w metodzie takiego ustalania opłat indywidualnych za ogrzewanie, które z metrologicznego punktu widzenia, gwarantują odpowiednią korelację kosztów ogrzewania i zużycia ciepła w danym lokalu. Stosowana obecnie większość metod rozliczania kosztów ogrzewania energii bazujących tylko na wskazaniach podzielników kosztów ogrzewania zamontowanych na grzejnikach, nie spełnia wymagań znowelizowanego Prawa energetycznego. To zaś prowadzi do jednoznacznego wniosku - rozliczenia indywidualnych kosztów ogrzewania prowadzone przez większość firm rozliczeniowych w Polsce są błędne…” - Opinia dr inż. Pawła Michnikowskiego, dr inż. Wojciecha Muellera, mgr inż. Magdaleny Niwińskiej 2005 r.

„…Występujące bardzo duże dysproporcje kosztów ogrzewania w przypadku rozliczeń podzielnikowych nie są w żaden sposób logiczny uzasadnione. Takie dysproporcje prowadzą do patologicznych zachowań mieszkańców, w wyniku których zawilgocenie, a w konsekwencji zagrzybienie mieszkań staje się powszechne…” - źródło: miesięcznik INSTAL nr.1/2007

Opinia dr. inż. Pawła Michnikowskiego, krajowego eksperta w dziedzinie rozliczeń ciepła:
    „… Z perspektywy czasu, po weryfikacji w praktyce realizacyjnej, system rozliczania za pomocą podzielników jest ewidentnie sprzeczny z wymaganiami prawidłowej eksploatacji budynku a slogany marketingowe firm w warunkach polskiego budownictwa okazują się czystym populizmem a ich zmieniona treść powinna brzmieć: niektórzy płacą za siebie i sąsiadów oraz za niektórych płacą sąsiedzi…”
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Proszę do mnie nie kierować pretensji lub zapytań że niektóre zapisy są bzdurami, lub coś jest nie tak itp bo nie ja jestem ich autorką. Z racji zajmowania się tym zagadnieniem dysponuję praktycznie wszystkimi opracowaniami na ten temat plus ważniejszymi wypowiedziami wielu dyskutantów znanych forum dyskusyjnych. Przedstawione cytaty są promilem całego materiału mojego archiwum.
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witaj,

musisz mi wybaczyć, ale nie mogę czytać powyższego tekstu. Po prostu jest za długi, a ja mam ostatnio problemy z koncentracją uwagi. Przeczytałem tylko początek, może jedno, albo dwa zdania.

Otóż odpowiem krótko: na podstawie wydanej opinii przez GUM należy po prostu stwierdzić, że to matoły. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Nie mogli zresztą wydać innej opinii, bo gdyby napisali prawdę, tzn. że podzielnik kosztów jednak jest urządzeniem pomiarowym, to zawaliłby się cały rynek i system podzielników, wraz z całą otoczką, czyli firmami i systemami rozliczającymi itp.

Niestety, presja lobby podzielnikowego okazała się całkiem silna. Tak silna, że pod tą presją decydenci GUM zrobili z siebie idiotów, a milionom zafundowali (wstawić odpowiednie słowo - cenzura).

Pozdrawiam.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zgadzam sie z ostatnim zdaniem o presji tego lobby, o idiotach i o tym horrorze który zafundowali nam.
    Może kiedyś ktos kogoś rozliczy za poczynione zniszczenia "substancji mieszkaniowej" za nieroztropne decyzje.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.