jak poinformować właściciela o uchwale, jeśli nie odbiera osobiście ani przesyłki poleconej?
zofka11
Użytkownik
Witam,
jeden z właścicieli nie chce odebrać uchwały podjętej w drodze indywidualnego zbierania głosów ani osobiście, ani poleconym. Jest dłużnikiem i chyba unika odbierania jakichkolwiek przesyłek. Jak mam go poinformować o nowej uchwale? Czy jeśli formalnie nie mam dowodu na to, że został poinformowany, to uchwała obowiązuje czy nie?
jeden z właścicieli nie chce odebrać uchwały podjętej w drodze indywidualnego zbierania głosów ani osobiście, ani poleconym. Jest dłużnikiem i chyba unika odbierania jakichkolwiek przesyłek. Jak mam go poinformować o nowej uchwale? Czy jeśli formalnie nie mam dowodu na to, że został poinformowany, to uchwała obowiązuje czy nie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
to wymóg związany z ewentualnym zaskarżeniem uchwały.
Gdzieś mi się tu na forum obiło ,,o uszy", że uchwała nie jest ważna, jeśli wszyscy właściciele nie zostali poinformowani o jej podjęciu i treści. Zgodnie z uwl:
,,O treści uchwały, która została podjęta z udziałem głosów zebranych indywidualnie, każdy właściciel lokalu powinien zostać powiadomiony na piśmie."
Może chodziło tylko o możliwość jej zaskarżenia, ale chcę się upewnić. Istotne, bo chodzi o zmianę wysokości zaliczki.
Poza tym polecony z potwierdzeniem odbioru nie musi być odebrany. Sądy taką formę traktują jako prawidłowe doręczenie, więc się nie martw.
Jeśli to tylko kwestia możliwości zaskarżenia uchwały a nie jej ważności/nieważności, to nie nie mam problemu, bo nie spodziewam się, że właściciel ją zaskarży.
Masz rację - znalazłam artykuł na tej stronie http://www.podatki.biz/artykuly/11_46.htm
Dzięki, koziorozka .
O nieważności uchwały lub wstrzymaniem jej wykonania może zadecydować tylko Sąd.
O szczegóły zawsze można zapytać,
przecież Zarząd WM to "nie martwa natura".
Przy okazji założę wątek w tej sprawie, ale dziękuję za dobre chęci.