zaliczka i rozliczenie
megi
Użytkownik
Jestem nowym uzytkownikiem tego forum.Serdecznie Was pozdrawiam.
Mam pytanie czy zaliczka czynszowa i jej rozliczenie winno nastąpić według udziałów czy dopuszcza się według m2./proszę o jakąś podstawę prawną/jeżeli dopuszcza się m2 to mam drugie pytanie jak należy naliczyć zaliczkę za garaż który nie jest częścią wspólną ?Będę wdzieczna jeżeli uzyskam od Was odpowiedz.
Pozdrawiam
Megi
Mam pytanie czy zaliczka czynszowa i jej rozliczenie winno nastąpić według udziałów czy dopuszcza się według m2./proszę o jakąś podstawę prawną/jeżeli dopuszcza się m2 to mam drugie pytanie jak należy naliczyć zaliczkę za garaż który nie jest częścią wspólną ?Będę wdzieczna jeżeli uzyskam od Was odpowiedz.
Pozdrawiam
Megi
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Natomiast rozliczenie wpłaconych zaliczek musi być dokonane:
- na koszty nieruchomości wspólnej - według udziałów (art. 12 ust. 2 UoWL)
- koszty za lokal właściciela według faktycznego zużycia ( art. 13 ust.1 UoWL)
p.s. nie bardzo wiem co to znaczy "zaliczka czynszowa"
Link do ustawy na czerwono obok mojego tekstu.
Za garaż to może być oddzielne rozliczenie, gdy nie wszyscy właściciele mieszkań są właścicielami garażu. Jaki jest jego status prawny? To lokal wyodrębniony, ma założoną oddzielną księgę wieczystą?
Może ten tekst ci pomoże?
http://www.rp.pl/artykul/278723.html
Natomiast są odstępstwa, bo jak naliczać te zaliczki, gdy udziały nie są równe jeden(100%) .
Dlatego za zgodą właścicieli lokali (tworzących daną wspólnotę) wyrażoną stosowną uchwałą
jest możliwe naliczenia zaliczek, do czasu usunięcia wady ( poprawnego wyliczenia udziałów) , wg m2.
Tak samo jak za lokale mieszkalne czy niemieszkalne. Taki garaż posiada udział w NW czy powierzchnię .. w czym jest więc problem.
ich programy komputerowe wyliczające opłaty INACZEJ NIE POTRAFIĄ ... :bigsmile: tylko od m2 powierzchni lokalu
Takie osoby będą broić. takiego status qwo wyliczania opłat .... do nich nie dociera, że od 1995 roku mamy trzeci model zarządzania nieruchomościami w Polsce; po komunalnym i spółdzielczym.
przecież jest to anarchia , tak nie wolno robić, a Sąd tobie to wytłumaczy , będzie bolało i kosztowało.
Wiadomo, że nie wolno , to jest fundament funkcjonowania WM,
Zaliczki na pokrycie bieżących kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej nalicza się i rozlicza wg udziału w NW , czyli kto ma duży udział w NW płaci dużo, a kto ma mały udział płaci mało .
Jak jest inaczej, do grupa właścicieli lokali (duży udział w NW) żyje na koszt innej grupy właścicieli lokali (z małym udziałem w NW)
Nowy doklejony: 18.11.20 06:19 Doprawdy???? .... jest taki zły, że ci uwiera ....poniżej link do tego wzoru
https://forum.zarzadca.pl/wiki/wzor_-_zaliczka
"Nieważność czynności prawnej – wada czynności prawnej, która polega na niewywołaniu przez czynność zamierzonych skutków prawnych związanych z jej dokonaniem. Przyczyną nieważności może być:
1. brak zdolności do czynności prawnych osoby dokonującej czynności
2. dokonanie czynności z pominięciem wymogu formy zastrzeżonej przez ustawę lub strony pod rygorem nieważności
3. treść czynności sprzeczna z ustawą albo mająca na celu jej obejście lub sprzeczna z zasadami współżycia społecznego"
4. wada oświadczenia woli.
I co, uchwała jest obowiązująca, a ja muszę składać pozew (kto mnie do tego zmusi?!), że uchwała krzywdzi wielu właścicieli, jest nieważna i ponosić koszty sądowe?! Powiadomię przed zebraniem innych właścicieli, że zarządca jest leniwy i myśli, że ludzie są głupsi od niego. A ja już płacę tak jak powinienem, ale nie jak stoi w "uchwale" i nie reagują! Poczekam jeszcze miesiąc (dałem im czas - rok! na myślenie i właściwe działanie) i zacznę odliczać od bieżących opłat nadpłaty za 2020 r.! I nie będę redagował uchwały o odwołaniu zarzadcy, czy temu podobnych rzeczy. Najskuteczniejsze jest walnięcie po kieszeni!
nie ma innej drogi jak uważasz że jesteś krzywdzony
takich warchołów ma każda WM , bo myśli, że szkodzi jakiemuś tam Zarządcy , TY szkodzisz ogółowi właścicieli lokali czyli WM , a w sądzie się o tym przekonasz chyba ze trafisz na s. Schaba czy Piotrowicza
też tak sądzę , to naprawdę działa , taka pokazówka sądowa uzdrawia sytuację we wspólnocie
Takie rady możesz dawać temu, którego widzisz w lustrze .