Dostarczenie uchwał

jehoannahjehoannah Użytkownik
edytowano listopada 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
A ja mam takie krótkie pytanko. Jesli zarząd zbierze w drodze obiegowej odpowiednia ilość głosów na uchwale (akurat dot. wypowiedzenia umowy o zarządzanie) to czy wypowiedzenie , które zaniesie do zarządcy ma mieć w załączniku tą uchwałę wraz z mandatami czy w kserokopi?

Komentarze

• Opcje
    edytowano listopada -1
    tzn. czy mandaty i listy do głosowania oddać w oryginale czy w kserokopi?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Jeżeli w umowie z zarządcą nie zostało zawarte postanowienie o tym, że wypowiedzenie umowy wymaga uchwały, to nie ma potrzeby jej podejmowania.
    Treść uchwały wraz z informacją o jej podjęciu (bez kart do głosowania i informacji kto jak głosował) należy przedstawić wyłącznie, gdy wypowiedzenie, zgodnie z umową, wymagało uchwały.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    nie wydaje mi się, żeby nie było potrzeby głosowania - bez względu na konstrukcję umowy o zarządzanie.
  • Opcje
    themoththemoth Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] jehoannah:[/cite]nie wydaje mi się, żeby nie było potrzeby głosowania - bez względu na konstrukcję umowy o zarządzanie.
    masz na myśli Zarządcę powołanego w myśl art.18.1 UoWL, jeżeli tak to wymagana jest uchwała potwierdzona aktem notarialnym,
    jeżeli macie jednak - tak jak piszesz Zarząd - to należy domniemać, że jest to Zarząd z art.20 UoWL, tak więc zawarcie oraz zerwanie umowy z Administratorem nie przekracza czynności zarządu zwykłego tym samym nie wymaga podejmowania żadnej uchwały. Jedyne o czym decydują właściciele to wielkość wynagrodzenia dla Zarządzających, a Administrator wykonujący prace pomocnicze dla Zarządu pobiera wynagrodzenie właśnie z tej puli. Właściciele nie mogą decydować z kim Zarząd podpisuje umowę o czynności Administracyjne ponieważ to Zarząd odpowiada swoim majątkiem za wszelkie uchybienia, to Zarząd również z własnej kieszeni pokrywa np. koszty mandatów z nadzoru budowlanego w przypadku nierzetelnego wykonywania obowiązków przez Administratora.
  • Opcje
    GrafenGrafen Użytkownik
    edytowano listopada 2010
    jeżeli macie jednak - tak jak piszesz Zarząd - to należy domniemać, że jest to Zarząd z art.20 UoWL, tak więc zawarcie oraz zerwanie umowy z Administratorem nie przekracza czynności zarządu zwykłego tym samym nie wymaga podejmowania żadnej uchwały.
    A kto tak wymyślił, że jest to czynność z wachlarza czynności zwykłych zarządu?
    Tylko proszę nie pisać, że jest taka sama umowa jak o dostawę mediów czy sprzątanie NW.

Przecież taki administrator/zarządca NW ma dostęp do danych osobowych właścicieli lokali. Przetwarza je na różne sposoby.
    Ja jako szeregowy członek wspólnoty chce mieć wpływ komu "powierzam" wiedzę o sobie.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ponieważ to Zarząd odpowiada swoim majątkiem za wszelkie uchybienia, to Zarząd również z własnej kieszeni pokrywa np. koszty mandatów z nadzoru budowlanego w przypadku nierzetelnego wykonywania obowiązków przez Administratora
    Ciekawe. Ciekawa jest też konstrukcja takiej umowy, że Zarząd WM w imieniu własnym (nie wspólnoty) angażuje Administratora do wykonywania niektórych czynności zwykłego zarządu NW.
  • Opcje
    GrafenGrafen Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ciekawe. Ciekawa jest też konstrukcja takiej umowy,
    że Zarząd WM w imieniu własnym (nie wspólnoty) angażuje Administratora
    do wykonywania niektórych czynności zwykłego zarządu NW.
    A co w tym takiego ciekawego?
    że Członkowie zarządu, których jako tako zmam, wysługują się kimś trzecim,
    zamiast wziąć się do roboty i do tego robią to moim/na mój/ koszt/em.
    I Ja nie mam mieć wpływu kto to będzie robił? To jakiś żart.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Grafen - Żartem jest twoja wypowiedź. Ty nie musisz znać członków swojego Zarządu, a jeżeli chcesz ich poznać to nic nie stoi na przeszkodzie. To są Twoi sąsiedzi, którzy bardzo często "bezinteresownie" zajmują się twoją współwłasnością. I co to znaczy "wysługują" się kimś trzecim? Mają sprzątać, prowadzić księgowość i jeszcze ponosić za to odpowiedzialność, bo "właściciele" płacą i wymagają? Masz pełne prawo i obowiązek współuczestniczyć w zarządzie nieruchomością wspólną. A dlaczego twierdzisz,że nie masz wpływu, Twój wpływ jest uzależniony od twego udziału, masz 2 % - taki masz wpływ na zarządzanie.
    themot - przeczytaj jeszcze raz uowl. Twoje hipotezy na temat odpowiedzialności Zarządu są rewolucyjne.:bigsmile:
  • Opcje
    GrafenGrafen Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To są Twoi sąsiedzi, którzy bardzo często "bezinteresownie" zajmują się twoją współwłasnością.
    Tak masz racje to są moi sąsiedzi, w 380 lokalowej wspólnocie. Znamy się jak łyse konie:bigsmile:
    I co to znaczy "wysługują" się kimś trzecim?
    Mają sprzątać, prowadzić księgowość i jeszcze ponosić za to odpowiedzialność,
    bo "właściciele" płacą i wymagają?
    Nie wiem kim ty jesteś w realu , czy pchałeś się na to stanowisko, gdzie zarabiasz "godziwie" na utrzymanie rodziny /pewnie jakąś posiadasz/ , ale...
    Jak nie podołasz to nie pchaj się tam.. nie uzurpuj sobie, że jesteś nieomylnym,
    chcesz wydawać dyspozycje i to bez patrzenia na twoje ręce przez innych wspólwłaścicieli.
    Nie wszyscy muszą brać na barki odpowiedzialność. Każdy (...) potrafi wydawać kasę, zwłaszcza nie swoją.
    A dlaczego twierdzisz,że nie masz wpływu,
    Twój wpływ jest uzależniony od twego udziału, masz 2 % - taki masz wpływ na zarządzanie.
    Mój udział wynosi 0,17 % , i co on może przy populizmie oszołomów , którym się marzy SM zamiast WM...
    prowadzenie działalności gospodarczej, tworzenie grup gospodarczych.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    czyli co.... wypowiedzenie umowy o zarządzanie nie wymaga zgody potwierdzonej uchwałą? Nigdy nie było to praktykowane (obecnym zarządcą jest zakład budżetowy 0 i nie chciałabym, żeby popełnić jakiś błąd na niekorzyść WM, a tam jest sztab prawników i bedą się doszukiwać nieprawidłowości.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    sztab prawników jest oczywiście w zakładzie komunalnym
  • Opcje
    GrafenGrafen Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] jehoannah:[/cite]czyli co.... wypowiedzenie umowy o zarządzanie nie wymaga zgody potwierdzonej uchwałą?
    Nigdy nie było to praktykowane (obecnym zarządcą jest zakład budżetowy 0 i nie chciałabym,
    żeby popełnić jakiś błąd na niekorzyść WM, a tam jest sztab prawników i będą się doszukiwać nieprawidłowości.
    Wypowiedzenie zgodnie z zapisem w umowie . Uchwała może się przydać w drugim etapie.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] jehoannah:[/cite]czyli co.... wypowiedzenie umowy o zarządzanie nie wymaga zgody potwierdzonej uchwałą?
    Nie wymaga, ale jak masz pewność, że taka uchwała przejdzie, to co ci szkodzi (dla uniknięcie przepychanek z gminą) ją uchwalić, zwłaszcza, że do tej pory to robiliście?
    Jak się boisz o wynik głosowania, to najpierw uchwała, że 1 właściciel = 1 głos
    We wm czasem warto dmuchać na zimne, żeby sąsiadów nie konfliktować i na dobrą (spolegliwy) opinię zapracować :wink:
  • Opcje
    edytowano listopada 2010
    Decydują zapisy umowy, jeżeli brak wzmianki o konieczności podjęcia uchwały, to moim zdaniem wystarczające jest złożenie wypowiedzenia.
    Jednak warto postąpić jak napisała Koziorozka:
    [cite] koziorozka:[/cite]
    Nie wymaga, ale jak masz pewność, że taka uchwała przejdzie, to co ci szkodzi (dla uniknięcie przepychanek z gminą) ją uchwalić, zwłaszcza, że do tej pory to robiliście?
    Jak się boisz o wynik głosowania, to najpierw uchwała, że 1 właściciel = 1 głos
    We wm czasem warto dmuchać na zimne, żeby sąsiadów nie konfliktować i na dobrą (spolegliwy) opinię zapracować :wink:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    dzięki serdeczne
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    i w ramach PR nie zapomnij poinformować o obowiązującym prawie, czyli że zarząd mógł sam zdecydować, ale tak ceni se opinie sąsiadów, że i teraz się do niej dostosuje ;)
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Grafen:[/cite]
    jeżeli macie jednak - tak jak piszesz Zarząd - to należy domniemać, że jest to Zarząd z art.20 UoWL, tak więc zawarcie oraz zerwanie umowy z Administratorem nie przekracza czynności zarządu zwykłego tym samym nie wymaga podejmowania żadnej uchwały.
    A kto tak wymyślił, że jest to czynność z wachlarza czynności zwykłych zarządu?
    Tylko proszę nie pisać, że jest taka sama umowa jak o dostawę mediów czy sprzątanie NW.

Przecież taki administrator/zarządca NW ma dostęp do danych osobowych właścicieli lokali. Przetwarza je na różne sposoby.
    Ja jako szeregowy członek wspólnoty chce mieć wpływ komu "powierzam" wiedzę o sobie.
    to jako członek wspólnoty spowoduj powołania Zarządu który bierze na siebie odpowiedzialność za "dokonania" i niedbalstwo Administratora jednocześnie nie mając w ręku argumentu który powoduje że Administrator czuje przed nim respekt. Jeżeli jest inaczej niż twierdzę przeczytaj art. UoWL mówiący o czynnościach przekraczających zarząd zwykły.
    Jeżeli natomiast chodzi o zarządzania danymi osobowymi, czym dla ciebie różni się decyzja Zarządu od decyzji większości Właścicieli w hipotetycznym przypadku że nie zgadzasz się z tą decyzją i skutkuje ona wyborem Administratora który wbrew twojej woli zarządzałby by takimi danymi. Dlatego wg mnie to nie jest argument.

[cite] elan124:[/cite]
    ponieważ to Zarząd odpowiada swoim majątkiem za wszelkie uchybienia, to Zarząd również z własnej kieszeni pokrywa np. koszty mandatów z nadzoru budowlanego w przypadku nierzetelnego wykonywania obowiązków przez Administratora
    Ciekawe. Ciekawa jest też konstrukcja takiej umowy, że Zarząd WM w imieniu własnym (nie wspólnoty) angażuje Administratora do wykonywania niektórych czynności zwykłego zarządu NW.
    czy to jest zarzut do mnie? Chyba nie, ponieważ ja twierdzę że to
    Zarząd zawiera umowę w imieniu Wspólnoty, co podkreśliłem niejednokrotnie w poprzednich postach.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] MirekL:[/cite]Grafen - Żartem jest twoja wypowiedź. Ty nie musisz znać członków swojego Zarządu, a jeżeli chcesz ich poznać to nic nie stoi na przeszkodzie. To są Twoi sąsiedzi, którzy bardzo często "bezinteresownie" zajmują się twoją współwłasnością. I co to znaczy "wysługują" się kimś trzecim? Mają sprzątać, prowadzić księgowość i jeszcze ponosić za to odpowiedzialność, bo "właściciele" płacą i wymagają? Masz pełne prawo i obowiązek współuczestniczyć w zarządzie nieruchomością wspólną. A dlaczego twierdzisz,że nie masz wpływu, Twój wpływ jest uzależniony od twego udziału, masz 2 % - taki masz wpływ na zarządzanie.
    themot - przeczytaj jeszcze raz uowl. Twoje hipotezy na temat odpowiedzialności Zarządu są rewolucyjne.:bigsmile:
    cenię sobie twoje wypowiedzi na forum, dlatego chętnie posłucham co dokładnie mi zarzucasz...
  • Opcje
    edytowano grudnia 2010
    [cite] themoth:[/cite] to Zarząd również z własnej kieszeni pokrywa np. koszty mandatów z nadzoru budowlanego w przypadku nierzetelnego wykonywania obowiązków przez Administratora.

Jeżeli umowa została zawarta ze wspólnotą, właścicieli o tym powiadomiono, to zarząd odpowiada wyłącznie wtedy, gdy zaniedbania administratora powstały na wskutek okoliczności, za które ponosi odpowiedzialność.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.