Przewód kominowy
Ptaszek
Użytkownik
Witam. Bardzo proszę o pomoc w odpowiedzi na pytanie. Mieszkam na parterze mam własnościowe mieszkanie. Kilka dni temu przy paleniu w piecu c.o. zaczęło się dymić, dymiło się również u moich sąsiadów u góry. Kominiarz stwierdził zapalenie przewodu kominowego i nieszczelność przewodu kominowego. U sąsiadki u góry pękła ściana w mieszkaniu. Palę w piecu węglem, przy rozpaleniu używam drzewa. Kominy czyści wspólnota mieszkaniowa poprzez zlecenie do kominiarza. Zawsze gdy była taka potrzeba (oprócz corocznego przeglądu z wezwania zarządcy) zgłaszałam do zarządcy aby wyczyścili nam przewód kominowy. Nie widzę u siebie winy. Teraz zarządca wspólnoty wysłał do mnie pismo iż ja będę pokrywać koszty remontu ściany u sąsiadki i wszelkie różne koszty związane z przewodem kominowym. Jak to się ma do przepisów. Bo jeśli chodzi o kominy różnie jest to interpretowane. Jestem w tym pogubiona. Bardzo proszę o pomoc czy faktycznie ja będę pokrywać koszty. Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Pozdrawiam.
Rozumiem, że przyczyną tego stanu rzeczy było zapalenie przewodu kominowego a nie komina. Czy zostało to stwierdzone w protokole kominiarskim?
Jeżeli tak,to czy ten przewód służy wyłącznie Pani, czy mogą z niego korzystać inni właściciele ( w przedwojennych budynkach różnie to bywa).
To nie wspólnota "ustala" granice nieruchomości wspólnej, lecz ustawodawca w uwl.
Dlaczego o wspólnocie piszesz "napisali", "stwierdzili, "byli"? Ciągle "oni"?
Przecież jeżeli jesteś właścicielką lokalu, to Ty też należysz do wspólnoty.