pkd wspólnoty,książka przychody i rozchodu
wspólnota 80
Użytkownik
Witam, Mam dwa pytania, Podobno zmienił się numer PKD wspólnot i trzeba aktulizować regon i PKD gdzie to trzeba zgłosić. Drugie moje pytanie dotyczy prowadzenia księgowości wspólnot, a mianowicie czy wystarczy prowadzić książkę przychodu i rozchodu i rozliczeń zaliczek, czy trzeba prowadzić plan kont, jeśli chodzi o książkę to wpływy za zaliczki od mieszkańców księguje się z datą wpływu czy datą wystawienia rachunku, dziękuje z góry za odpowiedż
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie wolno prowadzić jedynie książki przychodów i rozchodów, albowiem w tej pokazujemy tylko (jak nazwa wskazuje) przychody i rozchody i do tego podatkowe.
Natomiast członków wspólnoty interesują również należności, zobowiązania i stan srodków pieniężnych.
Gdy oprócz kpir będziemy prowadzić inne ewidencje, to wtedy w kpir pokazujemy przychody od właścicieli w dacie zapłaty, a od najemców/właścicieli lokali użytkowych w terminie zapłaty. Taka merytoryka jest niezbędna w celach podatkowych.
Do celów sprawozdania rocznego prowadzi sie ewidencję przychodów i rozchodów w terminie zapłaty.
Data wystawienia rachunku nie ma nigdy znaczenia.
To czy wspólnota będzie się wspomagać programem komputerowym to jej sprawa . WM powinna podjąć uchwałę w sprawie prowadzanie ewidencji pozaksięgowej . W niej określić czy prowadzą ewidencje kasową czy memoriałową.
Nawet jak nie mamy lokali użytkowych, ani jakichkolwiek pożytków (mnie myślę tu w tej chwili o odsetkach), to deklarację podatkową sporządzamy w ujęciu mieszanym: kasowo(przychody)-memoriałowym(koszty).
Niezależnie jaką zasadę przyjmiesz do sporządzania sprawozdania dla właścicieli (kasową czy memoriałową) to i tak książka jest niewystarczająca.