Głosowanie nad chwałą w sprawie wyboru Zarządcy/Administratora

asshadowasshadow Użytkownik
edytowano grudnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam - nie wiem jak rozstrzygnąć poniższy problem i proszę o komentarze.
Nasza wspólnota rozpoczyna dopiero swoją działalność - praktycznie jesteśmy na początku.
Pierwszą uchwałą wybraliśmy Zarząd. Poszło dobrze i skutecznie - 73% udziałów na tak.
Druga chwała i problem. Tematem tej uchwały jest wybór zarządcy lub administratora. Przedstawiono 3 oferty. Wszystkie pojawiły się w uchwale (projekcie).
I tu moje pytanie - jeżeli nad podjęciem uchwały głosowało ponad 73% udziałów w tym na 1 zarządcę/administratora głosowało 16% udziałów, na 2 zarządcę/administratora głosowało 10% działów a na 3 zarządcę/administratora głosowało 57% udziałów - to czy ten trzeci który uzyskał 57% może być uznany za wybranego. Moim zdaniem ten ostatni wygrał konkurs - za podjęciem uchwały w sprawie wyboru zarządcy/administratora głosowało 73% udziałów. Dodam, że niestety próby wyboru zarządcy/administratora kończyły się kłótniami i zerwaniem zebrania. Dopiero około 2 tygodnie temu wybrano zarząd który stara się jak może aby wszystko wreszcie ruszyło - oczywiście charytatywnie (ale nie to jest najważniejsze, robimy to przecież dla siebie).
Pozdrawiam i proszę o komentarze.

Komentarze

• Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Głosowanie nad chwałą
    Najpierw wybrać potem chwalić :wink:
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    uchwała jest ważna, jeśli głosowało ZA ponad 50% udziałów (wszystkich uprawnionych do głosowania)
    Tak więc administratora już wybraliście
  • Opcje
    PytamPytam Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zrozumiałam iz kierowaliście się emocjami przy wyborze zarządcy-administratora!, a może wybraliście ofertę po dokładnym przeanalizowaniu proponowanych usług ? nie tylko cemą za mkw!
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Witam po raz drugi.
    Owszem emocje były ale przed feralnym zebraniem było jeszcze około 8 spotkań w których uczestniczyli, oczywiście nie jednocześnie, kandydaci na zarządców/administratorów. Z wszystkich propozycji wybraliśmy trzy oferty. Członkowie wspólnoty zadecydowali na zebraniu, że wypowiedzą się za poszczególnymi ofertami na piśmie a kandydatury mają się pojawić w projekcie uchwały. Owszem nie było chwały w sprawie treści dotyczącej utworzenia uchwały w sprawie wyboru zarządcy/administratora ale to, wydaje mi się, byłaby już paranoja żeby uchwałą ustać treść innej uchwały a później tą uchwaloną treść kolejnej - i tak bez końca a rezultaty zerowe. Ponadto podczas przedstawiania jej projektu i kolejny raz ofert firm wybranych (tym razem trochę skrótowo) nikt z mieszkańców nie miał zastrzeżeń co do jej treści.
    Bardzo dziękuję za komentarze i prosiłbym o kolejne ale jeżeli można opowiadające się za tak lub nie (sądzicie, że wybrano lub nie wybrano).
    Oczywiście mile widziane są opisy własnych doświadczeń na tym polu.

Pytanko do koziorozka - czy wypowiedz "Tak więc administratora już wybraliście" mam zrozumieć jako ironię czy przyjąć jako potwierdzenie.
    Pozdrawiam
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] asshadow:[/cite]

Pytanko do koziorozka - czy wypowiedz "Tak więc administratora już wybraliście" mam zrozumieć jako ironię czy przyjąć jako potwierdzenie.
    Pozdrawiam
    Ja spróbuję odpowiedzieć - jeżeli "za" głosowała większość, to wybraliście Państwo administratora, z treści postu wynika, że była większość (0,57 udziału).

Czy może Pan zacytować treść tej uchwały (bez danych osobowych oczywiście).
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Załączam treść projektu uchwały i bardzo dziękuję za zainteresowanie.

UCHWAŁA Nr ....../2010
    Wspólnoty……………………………………………………………………….
    z dnia ……………… .2010 r.

w sprawie : wyboru zarządcy (administratora).
    § 1
    Działając na podstawie art. 23 w związku z brzmieniem art. 18 ust. 1 ustawy o własności lokali właściciele lokali wybierają Zarządcę (Administratora) z pośród zgłoszonych poniżej kandydatur:
    1. Firma ……………………………..
    2. Firma ……………………………..
    3. Firma ……………………………..
    § 2
    Uchwała obowiązuje od dnia podjęcia
    § 3
    Na Administratora wybrano ……………………………………………………… .

W głosowaniu nad podjęciem uchwały wzięło udział 74 % udziałów
    w tym
    za wyborem firmy ……………… głosowało 29 % udziałów
    za wyborem firmy ……………… głosowało 14 % udziałów
    za wyborem firmy ……………… głosowało 57 % udziałów
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Napisałam ci, że przegłosowaliście uchwałę o wyborze administratora. Nie bardzo rozumiem, na czym polega problem. Przecież ponad 50% wystarcza :confused:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Przepraszam i dzięki za wyrozumiałość a szczególnie za komentarze - może za bardzo przejmuję się zagadnieniem ale staramy się coś zrobić dla wspólnoty i pomimo oporów ze strony jej pojedynczych członków nadal zależy nam na jej prawidłowym rozwoju. Szczególne podziękowania dla koziorozka.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano grudnia 2010
    I tu moje pytanie - jeżeli nad podjęciem uchwały głosowało ponad 73% udziałów w tym
    na 1 zarządcę/administratora głosowało 16% udziałów,
    na 2 zarządcę/administratora głosowało 10% działów a
    na 3 zarządcę/administratora głosowało 57% udziałów - to czy ten trzeci który uzyskał 57% może być uznany za wybranego.
    W głosowaniu nad podjęciem uchwały wzięło udział 74 % udziałów
    w tym
    za wyborem firmy ……………… głosowało 29 % udziałów
    za wyborem firmy ……………… głosowało 14 % udziałów
    za wyborem firmy ……………… głosowało 57 % udziałów

16+10+57=83
    czy te procenty odnoszą się do 73% reprezentowanych na zebraniu?
    Moim zdaniem, żaden nie zdobył większości. 57% z 74 % =42 % ogółu właścicieli lokali.
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano grudnia 2010
    Do asshadow - uwagi zasadnicze:
    - wspólnoty nie podejmują uchwał - uchwały podejmują właściciele (a więc tutuł należy zmienić)
    - nie można powoływać się na art. 18 ust 1 bo artykuł ten przewiduje określoną procedurę podejmowania uchwał, która w tym wypadku nie ma miejsca bo wybieracie tylko administratora
    - nie może być tak, że nad uchwałą głosowało tylko 74% udziałów ( a gdzie reszta?), wszyscy właściciele mają prawo głosu i zarząd powinien umożliwić wszystkim oddanie głosu
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    1. Wspólnotę mieszkaniową tworzą właściciele a w treści $1 wyraźnie jest o nich mowa.
    2. Art. 18 ust 1 mówi o sposobie zarządzania a szczególnie o jego powierzeniu osobie prawnej lub fizycznej (ale każda uwagę staram się rozpatrywać w kontekście prawidłowego sformułowania treści uchwały więc dziękuję i za tą).
    3. Część właścicieli przebywa za granicą a do pozostałych "pukaliśmy" przez 7 dni w tym w niedziele po 3 razy dziennie. Pomimo naprawdę szczerych chęci nie było możliwe ich bezpośrednie powiadomienia. Staramy się aby wszystkie informacje, decyzje, uchwały dotyczące wspólnoty w jak najszerszym zakresie uwzględniały prawa wszystkich właścicieli (niektórym nawet trzeba tłumaczyć - co czynimy - jakie prawa im przysługują i jakie obowiązki na nich ciążą).
    Pozdrawiam
  • Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano grudnia 2010
    Pisałam o tytule: Uchwała nr .... wspólnoty z dnia...
    Powinno być: Uchwała nr... właścicieli z dnia....
    Ja wiem o czym mówi art. 18 dlatego zwracam uwagę, że nie można się na niego powoływać w "zwykłej" uchwale właścicieli.
    Aktualne i ważne jest dalej pytanie KubyP.
    Wymaga to wyjaśnienia bo sformułowanie że w głosowaniu wzięło udział 74% nie powinno być umieszczane w uchwale ponieważ we wspólnotach nie ma czegoś takiego jak kworum zebrania - wszyscy mają prawo oddać głos a jeżeli na zebraniu jest dwóch właścicieli to też mają prawo głosować i zebranie jest "ważne".
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    2. Art. 18 ust 1 mówi o sposobie zarządzania a szczególnie o jego powierzeniu osobie prawnej lub fizycznej
    Powierzenie zarządu wymaga umowy właścicieli (= konieczna zgoda wszystkich, czyli 100% udziałów), zawartej w formie szczególnej - aktu notarialnego. Wy zaś macie uchwałę (nie umowę) przyjętą - no, właśnie - większością liczoną z ogółu udziałów, czy tylko tych reprezentowanych na zebraniu?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.