Wynagrodzenie dla zarządu, jak to zrobić?

lukasz..lukasz.. Użytkownik
edytowano grudnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Mam pytanie odnośnie wynagrodzenia dla zarządu czy może być spisana z każdym członkiem umowa o dzieło?jeśli chodzi o umowe zlecenie to dochodzą koszty ubezpieczenie a z naszej marnej kwoty nie wiele by pozostało.
Jak to zrobić?

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano grudnia 2010
    Ani umowa o dzieło, ani umowa zlecenie.
    Wynagrodzenie zarządu wbrew nazwie nie jest wynagrodzeniem. jest to tzw. przychód z innych źródeł.
    Nie podlega oZUSowaniu, natomiast podlega opodatkowaniu CIT PIT. W ciągu roku nikt nie płaci żadnych zaliczek. Natomiast po roku, do końca lutego wspólnota ma obowiązek sporządzić deklarację PIT-8C, a podatnik ma obowiązek rozliczyć się z tego przychodu do końca kwietnia.
    Piszę "przychód" bo podatnik może rozliczać poniesione, udokumentowane koszty związane z pełnioną funkcją.
    Podstawą wypłaty wynagrodzenia jest uchwała zebrania wspólnoty. Nie potrzeba żadnych list płac.
    Komentarz edytowany a-z
  • Opcje
    lukasz..lukasz.. Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ooo dziękuje za wyczerpującą wypowiedź która bardzo mi się przyda bo od dłuższego czasu się nad tym zastanawiałem, czyli Księgowa ma zrobić przelew w kwocie uzgodnionej a dopiero poźniej bedziemy oddawać podatek?

A jakie można doliczyć (inne) udokumentowane koszy niż uzgodnione uchwałą wynagrodzenie?
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    podatek płaci raz w roku ten, co wziął pieniądze.
    co to znaczy "doliczyć (inne) udokumentowane koszy"
    jak członek zarządu coś kupił dla wm, to bierze fakturę, rachunek na wspólnotę i płacicie tak samo, jak każdemu innemu usługodawcy na przykład
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A jakie można doliczyć (inne) udokumentowane koszty
    A jakież są to koszty... ? Proszę wymienić.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przykro mi, ele nie rozumiem o czym pisze a-z?
    Wynagrodzenie zarządu wbrew nazwie nie jest wynagrodzeniem. jest to tzw. przychód z innych źródeł.
    To jakaś rewolucyjna teoria, wynagrodzenie zarządu to nie jest żaden przychód, to wydatek wspólnoty.
    Nie podlega oZUSowaniu, natomiast podlega opodatkowaniu CIT.
    Wspólnota płaci podatek CIT od wynagrodzenia Zarządu???
    Każdy członek Zarządu pobierający wynagrodzenie winien (zależy to od jego uczciwości) doliczyć to do swoich łącznych przychodów w PIT-cie, obliczyć podatek i go uregulować. US zdane są tutaj jedynie na "uczciwość" płatnika, wspólnota nie ma żadnego obowiązku wystawiania formularzy za osoby fizyczne, nie jest bowiem ich pracodawcą. a-z myli podatek dochodowy od osób fizycznych z podatkiem od osób prowadzących działąlność gospodarczą, np. z tytułu samozatrudnienia. Jeżeli US dowie się o wypłaconym wynagrodzeniu będzie starał się wyegzekwować podatek dochodowy (od tego jest). Nie należy stosować również formuły " działalność społeczna", wg interpretacji US zarezerwowane jest to tylko dla naszych "dzielnych parlamentarzystów". W mojej sytuacji US doradził mi podpisanie umowy, gdzie mogłem skorzystać z 20% ryczałtu na koszty uzyskania przychodu. I nawet nie był z:bigsmile:niesmaczony faktem,że umowę podpisałem sam ze sobą.
    petunia non olet.:bigsmile:
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] MirekL:[/cite]
    To jakaś rewolucyjna teoria, wynagrodzenie zarządu to nie jest żaden przychód, to wydatek wspólnoty.
    Dla członka zarządu to przychód.

[cite] MirekL:[/cite] Wspólnota płaci podatek CIT od wynagrodzenia Zarządu???
    Nie, nie płaci, podatek odprowadza członek zarządu, wspólnota wykazuje jego przychód w deklaracji.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Interpretacja podatkowa:

Izba Skarbowa we Wrocławiu Ośrodek Zamiejscowy w Wałbrzychu
    oznaczenie pisma: PD-I-005-15/2003

"... Wspólnota Mieszkaniowa nie jest zobowiązana jako płatnik do poboru zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych od dokonanych członkom zarządu wypłat, jednakże po zakończeniu roku, zgodnie z art. 42a ustawy ma obowiązek sporządzić w terminie do dnia 31 stycznia następnego roku, informację o dokonanych wypłatach na druku PIT- 8C. Jeden egzemplarz informacji przekazuje podatnikowi, drugi urzędowi skarbowemu właściwemu wg miejsca zamieszkania podatnika."
    Treść interpretacji na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
    http://www.zarzadca.pl/interpretacje-podatkowe/126-kwalifikacja-wynagrodzenia-czlonka-wspolnoty-mieszkaniowej.html
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano grudnia 2010
    Co dla jednych jest kosztem, dla drugich przychodem - co wytłumaczył już Zarządca.

Nie mylę podatków tylko jest to "oczywista pomyłka drukarska". Poprawiłem, ale tak aby z daleka było widać jak poprawiłem.
    wspólnota nie ma żadnego obowiązku wystawiania formularzy za osoby fizyczne, nie jest bowiem ich pracodawcą
    Nie trzeba być pracodawcą, aby wystawiać PIT-8C.
    Np. jeśli SM, WM lub gminny zakład administrujący lokalami mieszkalnymi umorzy komuś zadłużenie, to musi mu wystawić PIT-8C i pouczyć o obowiązku wykazania tego przychodu przy najbliższej rocznej deklaracji.
    a-z myli podatek dochodowy od osób fizycznych z podatkiem od osób prowadzących działąlność gospodarczą, np. z tytułu samozatrudnienia.
    Próbujesz do mojej pomyłki pisarskiej dorobić teorię, ale przy okazji wprowadzasz ludzi w błąd.
    podatek dochodowy od osób fizycznych i podatek od osób prowadzących działąlność gospodarczą, np. z tytułu samozatrudnienia to ten sam podatek PIT.
    zgodnie z art. 42a ustawy ma obowiązek sporządzić w terminie do dnia 31 stycznia następnego roku, informację o dokonanych wypłatach na druku PIT- 8C
    Podtrzymuję swoje stwierdzenie że do końca lutego. Akurat w 2010 r. 28.02. była niedzielą i dlatego wyjątkowo terminem był 01.03.

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/399610,pit_8c_trzeba_wystawic_do_1_marca.html
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.