Kadencja zarządu
marianika
Użytkownik
Witam,
statut naszej wspólnoty mieszkaniowej przewiduje w Art. 6 w pkt. 1 że kadencja władz wspólnoty trwa jeden rok a w pkt. 2 że wybór członków władz wspólnoty odbywa się w sposób określony uchwałą wspólnoty mieszkaniowej.
Na pierwszym zebraniu wspólnoty (ponad 6 la temu) został wybrany dwuosobowy zarząd wspólnoty mieszkaniowej. Od tego czasu na corocznych zebraniach głosowaliśmy nad udzieleniem absolutorium dla zarządu, lecz nigdy nie głosowaliśmy nad powtórnym wyborem zarządu. Mam w związku zapytanie - czy na podstawie Art. 6 kadencja naszego zarządu nie wygasała już po pierwszym roku i czy w związku z tym corocznie nie mieliśmy obowiązek wybierania nowego zarządu. Będę bardzo wdzięcznym za udzielenie szybkiej i fachowej odpowiedzi.
Marian
statut naszej wspólnoty mieszkaniowej przewiduje w Art. 6 w pkt. 1 że kadencja władz wspólnoty trwa jeden rok a w pkt. 2 że wybór członków władz wspólnoty odbywa się w sposób określony uchwałą wspólnoty mieszkaniowej.
Na pierwszym zebraniu wspólnoty (ponad 6 la temu) został wybrany dwuosobowy zarząd wspólnoty mieszkaniowej. Od tego czasu na corocznych zebraniach głosowaliśmy nad udzieleniem absolutorium dla zarządu, lecz nigdy nie głosowaliśmy nad powtórnym wyborem zarządu. Mam w związku zapytanie - czy na podstawie Art. 6 kadencja naszego zarządu nie wygasała już po pierwszym roku i czy w związku z tym corocznie nie mieliśmy obowiązek wybierania nowego zarządu. Będę bardzo wdzięcznym za udzielenie szybkiej i fachowej odpowiedzi.
Marian
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Z drugiej jednak strony skoro wolą właścicieli wyrażoną w uchwale("statut") było aby każdorazowo (każdy) zarząd pełnił funkcję tylko przez rok to taka wola właścicieli rzecz święta jeśli nie zaskarżona.
Logika nakazuje corocznie podejmować uchwałę o wyborze zarządu na następny rok.
Warto się nad tym zastanowić.
Wówczas będzie dokonywana coroczna ocena członków zarządu (najlepiej oddzielnie), absolutorium przestanie być fikcją, a jednocześnie nie musi to oznaczać wymiany składu zarządu.
bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zadałem pytanie dlatego, że poza pierwszym zebraniem powołującym zarząd nasza wspólnota nie głosowała za powołaniem zarządu (nie wnikam w to czy coroczny wybór ma sens). Chodzi o to, czy zarząd po pierwszym roku mógł legalnie działać skoro nie był powtórnie wybierany i czy firma zajmująca się administrowaniem naszego budynku mogła płacić przewodniczącemu za jego działanie. Bo jeżeli zarząd po pierwszym roku nie był powtórnie powołany to jego przewodniczący nie mógł nas reprezentować, podejmować decyzji w naszym imieniu i nie powinien otrzymywać za to wynagrodzenia - czy mój tok myślenia jest prawidłowy? Dla mnie absolutorium nie jest jednoznaczne z powtórnym wyborem i powinno się to odbywać w formie osobnej uchwały.
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję,
Marian
jeszcze jedna ważna dla mnie kwestia - czy właściciel mieszkania nadając upoważnienie innemu właścicielowi musi to upoważnienie potwierdzić u Notariusza?
Pozdrawiam i dziękuję,
Marian
działał, więc brał za to wynagrodzenie (ale nie od administratora, jak piszesz, tylko z konta wm)
to upoważnienie nazywa się pełnomocnictwo. Nie musi być notarialne
Nie dopisuj się pod swoim własnym postem, tylko z "pokaż opcje" wybierz edytuj
Jak do reprezentowania na zebraniu to nie musi być potwierdzone notarialnie.
O tym przeczytasz tu https://forum.zarzadca.pl/discussion/651/pelnomocnictwo-do-glosowania-nad-uchwalami/