spółdzielnia w upadłości przekształca się we wspólnotę
Pytam
Użytkownik
proszę o podpowiedź:
1) byliśmy spółdzielnią w upadłości,
2) część właścicieli przekształciła się "na pełną własność" a część nie, chyba normalne zachowanie
3) w listopadzie odbyło się zebranie zorganizowane przez syndyka i zawiązała się wspólnota,
4) jest "twór" jaki jest ,
pytanie: i co dalej...
- czy wspólnota musi wypowiedzieć obecnemu syndykowi zarządzanie,
- czy przeksztalcony właściciel mieszkania musi zrezygnować z członkostwa w spółdzielni mieszkaniowej , do kogo ma ew. pisać ( gdy zarząd sp-ni przktycznie nie działa),
- gdzie szukać regulacji prawnych...
1) byliśmy spółdzielnią w upadłości,
2) część właścicieli przekształciła się "na pełną własność" a część nie, chyba normalne zachowanie
3) w listopadzie odbyło się zebranie zorganizowane przez syndyka i zawiązała się wspólnota,
4) jest "twór" jaki jest ,
pytanie: i co dalej...
- czy wspólnota musi wypowiedzieć obecnemu syndykowi zarządzanie,
- czy przeksztalcony właściciel mieszkania musi zrezygnować z członkostwa w spółdzielni mieszkaniowej , do kogo ma ew. pisać ( gdy zarząd sp-ni przktycznie nie działa),
- gdzie szukać regulacji prawnych...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Dalej ciągnąc spółdzielnie w upadłości.?
z informacji, ! z informacji jakie mam, to: przy zakończeniu upadłości wszystkie lokale z mocy prawa przekształcają się na pełną własność ! w tym przypadku również nie wiem : kto płaci np. za akty notarialne... nie wiem ... nikt nie wie z kim rozmawiałam...
nie podał daty... syndyk jako pracownik, tak długo jest w spóldzielni w upadlości jak długo jest cel tam być...zapewne upadlość zakończy w dogodnym dla siebie momencie.... odpowiedź trochę enigmatyczna jednak odzwierciedlająca rzeczywistość... sorry...
cenię sobie Twoje odpwiedzi na forum
zostały przekazane Gminie, a ta je przekształcała we własności.
Kto jest tam administratorem ? Syndyk?
Wg ustawy o SM administratorem powinien być syndyk.
w naszej spóldzielni były jedynie mieszkania spółdzielcze wlasnościowe, więc czy napewno może oddać Gminie ? ponadto czy to coś zmieni kto przekształci na pełną własność, dla mnie jest pytanie jak rozliczać koszty, kto RZĄDZi i kto ponosi odpowiedzialność.. itp...
jest to nastepna tragedia !!! "ludzie--mężczyźni" mają potrzebę rządzenia, jedynie 1 z osób-kobieta miała w ręku wcześniej ustawę o własności lakali, tylko dlatego iż jej to dałam i tłumaczyłam zasady funkcjonowania wspólnot w oparciu o UoWL i pozostałe akty prawne...
jednym z pierwszych pytań zarządców- ludzi-mężczyzn było : ILE dostaną na ręke i ustalali stawki wynagrodzenia dla siebie !
nikogo nie interesują problemy osiedla i ich rozwiązanie , typu : prawo budowlane nakazjue..więc w planie gospodarczym musimy ująć prace...,
nikt nie zna terminów o których mówi UoWL,
problem ja widzę w tym " iż nikt nie chce się ich nauczyć ,a jedynie realizowa chhociażby krzykiem swoje pomysły
wyżaliłam się !
2) Nie musi - to są dwie odrębne rzeczy.
3) ustawa o własności lokali, ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych, ustawa Prawo upadłościowe i naprawcze. Tak, ale tylko spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Lokatorskie prawo do lokalu przekształca się w prawo najmu.
Ustawa o SM: